Hur datorer gjorde mig smartare efter 20 års dagligt bruk

Kommentera och läs våra kolumner. Endast skribenter kan skapa nya trådar här.
Post Reply
User avatar
IcePic
Hedersbit
Posts: 6061
Joined: 2002-03-08 16:09:38

Hur datorer gjorde mig smartare efter 20 års dagligt bruk

Post by IcePic »

Tänkte reflektera lite över hur det egentligen kommer sig att man sitter dagligen vid datorn. Inte ens TV:n har samma dragningskraft som datorn. Borde man inte ha tröttnat? Och vad var det som var så kul att man fastnade från början?

I mitt fall tror jag det var det man ibland kallar "Sense of Wonder". Första gången jag kom i kontakt med nånting som liknar dagens datorer var 1975. Det är ju en ziljon år sen vid det här laget, och jag var knappt en tvärhand hög. Vi var på genomresa i USA och skulle spendera ett par dagar i Florida. Givetvis ordnar jag öroninflammation så min äldre syster får spendera alla sina dagar på Disney World medans jag ruttnar på hotellet. Dock, under en av dagarna, när jag är på väg från hotellets bad eller liknande så passerar jag den magiska apparaten. Det var ett arkadspel. Multiplayer dessutom. Det var helt i svartvitt och jag fick inte ens röra det. Det var PONG. Det är ju knappast en höjdare som spel, det har usel grafik, troligen skitsunkiga fps också. Men det var ett livs levande riktigt datorspel.

Från den dagen var inte mitt liv sig riktigt likt. Jag hade spelat analoga arkadspel innan, sett flipper och enarmade banditer, men jag visste att det var nåt speciellt med datorspelet. Det gick ett par år medans man fumlade i skolan med att lära sig läsa och skriva, och under den tiden fick man nöja sig med vad man kom över, så eftersom datorerna vägrade dyka upp i hemmen fick man bli intresserad av dinosaurier, astronomi och digitalur istället. Under stora delar av 70-talet var digitalur så skoj som man hade. Game&Watch (föregångarna till Gameboy) dök upp, och Atari släppte sin spelkonsol "Atari 2600" vars joystickport blev det enda som överlevde den epoken. För att få en smak av teknikens under fick man hänga på Stor&Litens teknikhörna och provspela samma sönderspelade demoexemplar om och om igen.

Även om konsolerna var någorlunda avancerade och bjöd på en del underhållnings så visste man att det fanns mer. Speciellt på insidan. Hur rörde sig de små tomtarna för att det skulle bli PacMan på TV:n? Det dröjde till 1981 innan jag fick en chans att prova på datorer på riktigt. Då köper min far en Sinclair ZX-81 med hela .... (håll andan!) 1K RAM.

Den dagen den "bootade" ordentligt (jag lödde ihop den lite snett första gången, vi felsökte det moderkortet rätt länge innan vi fann vilken transistor som satt bak-och-fram) så återkom direkt min Sense-of-Wonder.

Nu skulle även jag kunna prestera nåt lika coolt som PacMan. Ideerna för tusentals rymdspel for förbi mitt inre öga. Såhär i efterhand kan jag ju avslöja att inte ett enda blev av. De var inte så fantastiska som jag trodde heller. Men bara att kunna ha sådana visioner var underbart. Sen kom ju till viss del besvikelsen ikapp. Man fick ju inget gratis precis. Att lära sig BASIC var inte trivialt när man var i 12-årsåldern. Inte för att 12-åringar inte kan lära sig BASIC, utan för att manualerna knappast var skrivna för den målgruppen. Manualerna var nog inte skrivna för någon målgrupp alls. Men trots att manualen var minst sagt knapphändig på en massa områden så lyckades det komma en smärre bunt program ur mig, om än oftast med hjälp av min far. Upplyft av min framgång letade jag upp böcker med titlar som: "100 spel i BASIC" osv. Då kom nästa uppenbarelse. Alla hade inte samma BASIC i sina maskiner. Att det existerade flera olika typer av maskiner visste jag ju om, men att de skulle vara så olika tog en stund att begripa.

Dessutom framgick det av den här typen av böcker (som ofta hade ett kapitel om skillnaderna och hur man skulle skriva för resp. datortyp) att Sinclair knappast var världsledande precis. PET, VIC-20, ABC80 och APPLE II hade ett enormt försprång och de hade dessutom en hyffsat lik BASIC allihopa. Det stod klart för mig att ZX81:an helt klart var det svarta fåret bland BASIC-datorerna på tidigt 80-tal.

Så inte nog med att man är först (läs: ensam) i bekantskapskretsen med att ha dator och programmera, man blir dessutom bestraffad med att ha den mest udda BASIC-dialekt som finns. Det blev till att kavla upp ärmarna och lära sig hur de andra verkade fungera, hur ZX81:an borde fungera och sen porta alla jämrans program till den. Det var otroligt nyttigt, men just då var det inget skoj. Precis som att motionslöpa i uppförsbackar. Man håller sig för skratt mest hela tiden.

En kort stund efteråt lär jag känna två andra personer, en med VIC-20 och den andra med en dator som kom att kallas MPF-II, en sorts APPLE-klon som fick öknamnet "Mikroprofessorn". Båda de två datorerna hade givetvis färg, och även om det bara var VIC-20:n som hade ljud (tror jag?) så insåg man snabbt att ZX81 låg stabilt på sin sistaplats med sin brist på både ljud och färg. Och minne och vettig BASIC osv. Det hjälpte inte mycket att köpa en minnesexpansion på 16K, vid det laget var det mest som konstgjord andning till en döende plattform. ZX Spectrum var på G, och C64:an skulle snart komma och krossa alla konkurrenter.

En lustig not om att köpa mer minne. Idag tar man för givet att mer minne gör datorn snabbare, men så var det inte förr. Att hålla datat i minnet krävde nåt som kallas "refresh", dvs att man är och petar lite på minnescellerna för att inte strömmer ska "sjunka undan". Det är säkert så fortfarande, bara det att det sköts av nåt chip på minneskretsen så man inte behöver tänka på det. Men på en ZX81 är det inte så enkelt, utan när refreshen drar igång så tar det tid. Och cpu:n står still under tiden. Givetvis märker man ju inte det direkt som användare men det visade sig genom att alla spel man hade på tape slutade funka, eftersom datorn inte längre han läsa/skriva med samma timing som innan. Alla de spelen var bara att knappa in igen och sen spara om med den nya slöare hastigheten.

Så ZX81:an var en fin liten språngbräda för att komma igång med datorer i en tid då folk på fullt allvar trodde att datorerna kunde ta över makten och att man bäst borde hålla sina barn ifrån dem. För säkerhets skull.

Nästa del handlar om åren 1984->1987 då C64:an regerade.
Oh give me a clone, my very own clone,
with the Y chromosome changed to X!
And since she's my own, of my own flesh and bone,
she'll be thinking of nothing but sex!
User avatar
poller
Hedersbit
Posts: 4387
Joined: 2002-03-11 10:33:23
Contact:

Post by poller »

Kul läsning, jag väntar på nästa del. ;)
Guest

Post by Guest »

/me hackar 64bits och snor åt sig nästa del, genast *måste läsa* ;-)

psst.. intressant att läsa =)
User avatar
MeAn
Posts: 613
Joined: 2002-03-07 23:26:10
Location: Hålan
Contact:

Post by MeAn »

Tänk vad en öroninflamation kan göra :)
fisk

Post by fisk »

Bra artikel, men; jag kände mig lite lurad, jag förstår att du brinner för datorer, dock svarar inte artikeln direkt varför; snarare att du gör det. I inledningen skriver du: " Tänkte reflektera lite över hur det egentligen kommer sig att man sitter dagligen vid datorn. Inte ens TV:n har samma dragningskraft som datorn. Borde man inte ha tröttnat? Och vad var det som var så kul att man fastnade från början? " ... detta gör att jag gör antagandet att du kommer belysa ämnet: 'Varför man egentligen sitter där bakom datorn i ändlösa timmar' ? ... T.ex. en lämplig läsning för en människa som inte förstår.

Det var mitt enda klagomål, på övriga artikelaspekter känner jag mycket väl igen mig och ler lite smått, då och då ;)
User avatar
Peter Wall
Hedersbit
Posts: 7026
Joined: 2002-03-08 0:52:56
Location: Stockholm
Contact:

Post by Peter Wall »

/me plockar fram sin Spectrum och Chuckie Egg. Kassettband r0x!
Diplomerad webbutvecklare
Microsoft Certified Professional Windows 2003
Microsoft Certified Technology Specialist Windows Vista
"Did you know kidneys and applesauce are a delicacy in Sweden? I'm gonna get my applesauce back!"
[hazzan]
Posts: 280
Joined: 2002-04-26 10:21:53
Contact:

Post by [hazzan] »

Hur kan man glömma kära gamla ABC 80
( press play on tape )
Det var tider det
WOY owns!
User avatar
snigel
Hedersbit
Posts: 9632
Joined: 2002-03-08 15:06:33
Location: Göteborg

Post by snigel »

Första datorliknande jag såg var något som hette MSX på 80talet... då var jag inte särskilt gammal. Men häftigt var det. jag fick till och med just den jag såg sen! Sen dess har jag varit klistrad. MSX, Apple, Amiga, och nu pc. dock var det för spelen jag var intresserad, men vem är inte som liten?

Icepic: kul läsning, roligt med skönlitteratur istället för faktatexter som omväxling. bra skrivet.
http://sniglom.blogspot.com
Work |i5 760@4.2GHz|16GB|P55|GTX 670|850 500GB|Xonar D2|2TB
Extra |q9550@3.4GHz|8GB|P45|GTX 670|830 256GB|Audigy 2
MacB.|p8600@2.4GHz|8GB|320m|BX100 500GB
Serve|c1037@1.8GHz|8GB|NM70|X25-M 80GB|Seagate 4TB
User avatar
narius
Posts: 1475
Joined: 2002-03-08 14:47:53
Location: Katrineholm
Contact:

Post by narius »

bra skrivet
En normal person har ett liv.
En nörd har ett i varje dator.
User avatar
Hans-Eddy
Posts: 749
Joined: 2002-03-10 10:38:48
Location: Göteborg
Contact:

Post by Hans-Eddy »

Kan inte annat än ansluta mig till de gillandes skara. Det är också synd att man missat tåget litegrann, delvis på grund av lathet och delvis på grund av att jag föddes 1983.

Personligen har jag aldrig varit mycket av en programmerare, kanske beroende på att min förrsta datorkontakt innebar en Macintosh Classic vid 80-talets slut. Far min införskaffade denna med bland andra motivieringen (sådana krävs när man har en fru som inte har samma förtjusning för datorer) att barnen (syftandes på mig och min bror) nog skulle få nytta av lite "tangentbordsvana", jag är den sista att hävda att han hade fel ;).

Återigen otroligt intressant att läsa om hur saker och ting gick till när de gamla rävarna lirade.
The circle is perfect, but the world isn't round.
The revolution will not be televised, the revolution will be live.
Cluster
Posts: 10
Joined: 2002-12-24 1:27:12

Post by Cluster »

Härligt att få lite flash backs då man var liten parvel
Vänliga Hälsingar Cluster
Post Reply