Tips på middagsmat

Här får ni fråga, tipsa eller prata om det mesta.
User avatar
Eruku
Posts: 2650
Joined: 2002-10-16 15:43:26
Location: Stockholm
Contact:

Post by Eruku »

Inhandla färsk spenat, vitlök, creme fraiche (gärna den magra typen) och en god färst pasta gärna fettucini. Värm ut lite olivolja i en wokpanna så den blir hett, ös ner spenaten och två fint hackade vitlöksklyftor rör snabbt så inte vitlöken bli bränd. Efter ett par minuter häll ner creme fraiche och krydda med salt och peppar. Servera så snabbt pastan är klar.

Tar bara tio minuter att laga till.
Visst gör jag fel, men det är jävligt mycket mer jag gör rätt.
_______

How to ask a question
User avatar
daggerr
Posts: 22
Joined: 2005-12-07 19:36:33
Contact:

Post by daggerr »

Något säger mig att ingen här någonsin har kollat på en westernrulle. Stekt fläsk, stekt ägg och vita bönor i tomatsås! tar typ 7minuter och 38 sekunder att göra. Passar lika bra till frukost som middag! Dessutom blir man gasig i magen !
User avatar
stealth
Hedersbit
Posts: 3364
Joined: 2003-03-11 13:33:10
Location: Göteborg
Contact:

Post by stealth »

daggerr wrote:Något säger mig att ingen här någonsin har kollat på en westernrulle. Stekt fläsk, stekt ägg och vita bönor i tomatsås! tar typ 7minuter och 38 sekunder att göra. Passar lika bra till frukost som middag! Dessutom blir man gasig i magen !
Haha!
Grundare av webbyrån We made you look http://wemadeyoulook.at
User avatar
wille
Posts: 4039
Joined: 2002-03-10 19:08:58
Location: Göteborg, bor i Luleå
Contact:

Post by wille »

daggerr wrote:Något säger mig att ingen här någonsin har kollat på en westernrulle. Stekt fläsk, stekt ägg och vita bönor i tomatsås! tar typ 7minuter och 38 sekunder att göra. Passar lika bra till frukost som middag! Dessutom blir man gasig i magen !
Någonting jag brukar äta på helgerna:

Willes Helgfrukost:
2 skivor bröd
2 ägg
lagom mycket bacon
ost
vita bönor i tomatsås

stek upp baconen, värm bönorna, stek äggen. rosta brödet, släng på lite ost, på med baconen, bönorna och ägget på toppen. Gärna lite ost ovanpå också.

vadå kolestroldöden?
"...det spelar ingen roll hur många gånger du lyckas få med "pseudo-" i svaret"
Vägen mot perfektion
User avatar
Mind
Posts: 1032
Joined: 2002-12-26 22:22:04
Contact:

Post by Mind »

thimp wrote:Skaffa en wokpanna. Koka nudlar tills de nästan är klara, woka nudlarna med vad som finns hemma. Räkor, skinka osv. Servera med sötsursås.
Hmm wook, funkar det att använda en vanlig teflonstekpanna ?

uhm, hur wookar man igentligen ? olja ? vatten ? smör ?
User avatar
wille
Posts: 4039
Joined: 2002-03-10 19:08:58
Location: Göteborg, bor i Luleå
Contact:

Post by wille »

Jag vet att det här är en grov bump, men jag känner att det finns nyhetsvärde i de gamla inläggen så istället för att börja en ny tråd fortsätter jag här:

Kvällens recept:

Kålpudding:
Kålen:
1 Kålhuvud
2 msk sirap
2 dl vatten (ev 1 dl vatten 1 dl grädde)

Fyllningen:
600 g färs (helst fläskfärs)
1 gul lök
1 dl ris
2 ägg
2 dl vatten (samma här, går lika bra med 1dl vatten och 1 dl grädde)

Det här receptet tar tid att göra. Kålen ska egentligen stekas kvällen innan man gör puddingen. Avlägsna stocken på kålhuvudet, skär i små bitar. Fräs kålen i smör, när kålen fått lite färg häller man på sirap och saltar. Låt steka några minuter till och häll sedan på vätskan. Fyllningen görs på följande vis: Börja med att koka upp riset (det ska vara svalt när du blandar ut det). Sätt på ugnen på 200°. Stek upp löken i smör tills det har fått en gyllenbrun färg. Blanda färsen med den stekta löken och det kokta riset, krydda med salt och svartpeppar. Blanda ut med ägg och vätska så att det blir en krämig blandning. Ta fram en form och lägg ut hälften av kålen (ev en tredjedel om du vill ha dubbla lager färs). Lägg på färsen och täck färsen med den resterande kålen. Låt stå inne i ugnen mellan 45 minuter och en timme.

Bör serveras med kokt potatis och lingonsylt.
"...det spelar ingen roll hur många gånger du lyckas få med "pseudo-" i svaret"
Vägen mot perfektion
User avatar
walliski
Posts: 1432
Joined: 2005-07-15 16:30:21
Location: Finland

Post by walliski »

Mind wrote:
thimp wrote:Skaffa en wokpanna. Koka nudlar tills de nästan är klara, woka nudlarna med vad som finns hemma. Räkor, skinka osv. Servera med sötsursås.
Hmm wook, funkar det att använda en vanlig teflonstekpanna ?

uhm, hur wookar man igentligen ? olja ? vatten ? smör ?
Wok, i olja i en stekpanna/kastrul på låg värme... (inte så mycket olja och hög värme att de blir friterad...)
Här var det tomt...
vlinder
Posts: 165
Joined: 2004-05-02 22:19:19
Location: skåne.

Post by vlinder »

1) stek en kycklingfilé lite försiktigt och gör små "luckor" som du lägger i bitar valfri grönmögelost, släng sedan in den i ugnen. servera med nån god svampsås och bandpasta/ris & sallad.

2) smält grönmögelost i en kastrull och tillsätt grädde, koka upp till en sås och servera med gnocchipasta & cocktailtomater.


yes, i'm a big fan of cheese.
dock inte så jättenyttig mat.
noli turbare circulos meus
User avatar
EZA
Posts: 872
Joined: 2002-04-07 3:31:48
Location: Avesta
Contact:

Post by EZA »

walliski wrote:
Mind wrote:
thimp wrote:Skaffa en wokpanna. Koka nudlar tills de nästan är klara, woka nudlarna med vad som finns hemma. Räkor, skinka osv. Servera med sötsursås.
Hmm wook, funkar det att använda en vanlig teflonstekpanna ?

uhm, hur wookar man igentligen ? olja ? vatten ? smör ?
Wok, i olja i en stekpanna/kastrul på låg värme... (inte så mycket olja och hög värme att de blir friterad...)
Nej hög värme gärna gaslåga ska det bli gott så skippa alla jävla frysta wokgrönsaker dom hinner bli kokta innan dom blir wokade. kokta blir dom även om du kör på för låg temp. vitsen är att dom ska mjukna lagomt och få en viss stekyta. Hur mycke olja man använder beror nog på vad man wokar men vad jag lört mig är att det ska va lite och väldigt varmt innan man kör i maten.
User avatar
jb
Posts: 1076
Joined: 2002-08-08 3:39:12
Location: Karlshamn
Contact:

Post by jb »

*bump*

Konsten att laga fläskfilé som Jallabert
Du behöver:
1 st fläskfilé
Olivolja
Soja
Salt
Svartpeppar
Vitlök
Chili

Hur:
Blanda sojan, kryddorna, oljan i en skål, skär chilin och vitlöken i småbitar och blanda i. Skär en skåra i fläskfilén, ett par cm djup. Lägg din köttbit i en plastpåse och häll i marinaden. Låt det ligga i kylen tills du ska använda den.

Häll lite vatten i en långpanna och sätt under mitten av ugnen. Sätt in köttet på galler i mitten av ugnen på 200 grader, efter ca 15-20 minuter är det klart.

De flesta recepten säger att man ska bryna filén i stekpanna först, det tycker jag att man ska strunta i. Servera med klyftpotatis/pommes frites + sås eller potatisgratäng. Om du gör en potatisgratäng innan, så hinner den få perfekt temperatur för att ätas tills fläskfilén är klar.

Image Image Image

Klyftpotatis
Du behöver:
Ett gäng potatisar
Salt
Svartpeppar
Ev. andra kryddor
Olivolja

Hur:
Häll olivolja i en långpanna. Borsta bort jord från potatisarna i ljummet vatten. Skär varje potatis i fyra klyftor och lägg dem i långpannan. Krydda potatisarna. Blanda runt dem litegrann med händerna så de får olja och kryddor lite överallt. Sätt in i mitten av ugnen i 225 grader tills det ser ut att vara färdigt, under tiden ska du ta ut dem och vända lite på dem ett par gånger.

Potatisgratäng
Du behöver:
En jävla massa potatis, ca 2kg
Grädde, ca 7dl (matlagningsgrädde med 12% fett blir bra)
Salt
Svartpeppar
Fryst, hackad spenat (frivilligt, jävligt gott imho)
Ett par klyftor vitlök (frivilligt, jävligt gott)

Skala potatisen, skär i skivor. När man skivar potatisarna så önskar man verkligen att man hade en matberedare :(... Smörj en form med smör/margarin. Lägg ett lager potatis i formen, salta och peppra. Lägg i lite spenat. Lägg ett nytt lager potatis i formen, gör samma sak.. vill du ha vitlök i så skär den i bitar (gör inget om bitarna är ganska stora) och lägg i formen någonstans mellan dina lager potatis. När potatisen är slut så häller du på grädden.

Sätt in i mitten av ugnen 200 grader tills det ser ut att vara färdigt.
Ny låt ---> Jallabert - KRS3
User avatar
kajs
Posts: 1025
Joined: 2003-12-29 13:34:00

Post by kajs »

pasta, couscous eller bulgur med en sås av cremefraiche och vitlök och persiljabuljong. broccoli, harcot verts, kyckling m.m passar bra att ha i såsen.
User avatar
DeCaff
Posts: 2352
Joined: 2004-03-16 1:08:04

Post by DeCaff »

du kan ju inte rekomendera couscous, det är verkligen skitäckligt. Nej bulgur eller quinoa.
"I USA bestämmer Nixon hur bilarna ska se ut" -Teknikens Värld #19 1972
Ultra'an: Ph2X4 965 BE \ 8GB \ 5250GB \ DVD±RW \ EVGA GTX295
User avatar
walliski
Posts: 1432
Joined: 2005-07-15 16:30:21
Location: Finland

Post by walliski »

Bacon pasta... Dock pasta fastän trådskaparen inte ville ha det :D...

Enkel att tillaga och god...

Du behöver:
Bacon
Grädde
Lite vatten
Lite vetemjöl
Rosmarin

Gör såhär:
Skär baconet i små bitar, sätt i en stekpanna på låg temperatur så fettet smälter. Då lite fett har smultit öka temperaturen. Du behöver inget extra fett, då baconet i sig självt är tillräckligt fett.

Stek baconet så att det blir brunare, hur brunt får man bestämma själv.
Lägg på lagom mängd rosmarin, (3 teskedar för runt 1kg bacon), rör om.
Strö över kanske 1 dl vetemjöl (återigen 1kg bacon), på det stekta baconet, RÖR OM så att det blir jämt, annars blir det klimpar.
Häll på lite vatten när mjölet är jämt fördelat, och sedan grädde (ca 4 dl för 1kg bacon). Koka en stund... Minst 5 minuter så att mjölet inte smakar mjöl mera. SMaksätt med mera rosmarin om du vill.
Servera med någonsårts pasta.


Notering: Jag vet inte helt om det var 1 kg bacon, men någonstans där runt... Detta blir då ganska mycket sås, en person behöver såklart inte såhär mycket. Eftersom bacon brukar vara salt, behöver man oftast inte salta. Detta "recept" stämmer alltså inte till 100%, förutom ingredienserna då. Pastan får kokas enligt hur man själv brukar göra :D...
Här var det tomt...
User avatar
DeCaff
Posts: 2352
Joined: 2004-03-16 1:08:04

Post by DeCaff »

Det låter precis som en carbonara.
"I USA bestämmer Nixon hur bilarna ska se ut" -Teknikens Värld #19 1972
Ultra'an: Ph2X4 965 BE \ 8GB \ 5250GB \ DVD±RW \ EVGA GTX295
User avatar
kajs
Posts: 1025
Joined: 2003-12-29 13:34:00

Post by kajs »

DeCaff wrote:Det låter precis som en carbonara.
det krävs ägg i för en carbonara
User avatar
walliski
Posts: 1432
Joined: 2005-07-15 16:30:21
Location: Finland

Post by walliski »

Hmm... Funderade inte så mycket på det xD
Här var det tomt...
User avatar
mcrj
Posts: 1125
Joined: 2002-03-08 13:58:49
Location: Umeå
Contact:

Post by mcrj »

DeCaff wrote:du kan ju inte rekomendera couscous, det är verkligen skitäckligt. Nej bulgur eller quinoa.
Tack man lär sig nåt nytt varge dag http://www.nyfikenvital.org/?q=node/835
Mac mini
User avatar
Ramza
Posts: 2002
Joined: 2002-10-03 20:35:40
Location: Göteborg
Contact:

Post by Ramza »

kajs wrote:
DeCaff wrote:Det låter precis som en carbonara.
det krävs ägg i för en carbonara
För att inte nämna det viktigaste av allt: Parmigiano.
"Liksom Giraffen har lång hals kan man inte svänga vänster med ett kylskåp"
sol
Posts: 1
Joined: 2009-05-24 21:47:11

Re: Tips på middagsmat

Post by sol »

Jag kan bara hålla med lither: detta är en höjdare! Gör receptet exakt som det står, inga lättvarianter eller så för då blir såsen inte alls så god. Jag har gjort receptet många gånger och det har blivit en favorit som jag bjuder gästerna på och det blir alltid lika uppskattat. Inga bacon här, parmaskinka ska det va! Ett gott vin till är nästan ett måste ;)
User avatar
Peter Wall
Hedersbit
Posts: 7026
Joined: 2002-03-08 0:52:56
Location: Stockholm
Contact:

Re: Tips på middagsmat

Post by Peter Wall »

Tråden är över 1 år gammal. Tror t.o.m vi har nyare "mat"-trådar i AP nånstans. Jag låser.
edit.
www.64bits.se/forum/viewtopic.php?f=2&t=75120&p=688857
Diplomerad webbutvecklare
Microsoft Certified Professional Windows 2003
Microsoft Certified Technology Specialist Windows Vista
"Did you know kidneys and applesauce are a delicacy in Sweden? I'm gonna get my applesauce back!"
Locked