Hemgjort vin

Här får ni fråga, tipsa eller prata om det mesta.
Post Reply
User avatar
Mr Einstein
Posts: 1935
Joined: 2006-07-28 13:15:02

Hemgjort vin

Post by Mr Einstein »

Har funderat på att göra eget rödvin och undrar om det är några som erfarenhet av detta.
Här måste det finnas pengar att tjäna med tanke på att en flaska vin på systemet kostar runt 60-70 kronor.
Är det mycket jobb och är det värt mödan?
Och framför allt, blir det gott eller blir det bara söt saft?
Det finns ju en uppsjö av olika vinsatser.
User avatar
Dynamitsven
Posts: 1268
Joined: 2004-02-17 9:34:48
Location: Typ Halmstad / n ö Skåne

Post by Dynamitsven »

Antar att du är ny på området och söker nybörjarråd, eller iaf lite extra inspirationskraft?

Det är inte lagligt att tillverka vin och sälja.

Men, om du bara ska "bjuda" dina kamrater på en flaska eller två, finns det en hel uppsjö av roliga lösningar och recept.

Ett tips, är gamla kokböcker från 1900-1970, där finns de bästa recepten, tycker jag själv. Just hur man brygger vin som bäst är ganska sällsynt i dagens kokböcker.

Min personliga favorit är maskrosvin! Spännande smak och så kan man få upp alkoholhalten till 14-18% (tror det är där det tar stopp? Har för mig att man inte kommer längre än till ca 18%, då jäsningsprocessen stoppar där). Kan leta upp mitt recept på detta, om du känner för att testa =).

En annan grej som jag t om tror att ör ett svenskt påfund är ice-wine! Görs på bl a äpplen (gärna utav surare karaktär) som plockas efter första frosten och sedan sockerberikas innan jäsning. Är inte så haj på hur de gör, men jag funderar på att frostskada ett par köpe-äpplen eller liknande, för att se hur det blir.

Finns färdiga "brygg ditt eget vin"-satser, ungefär som det finns för öl. Kan dock inte komma på exakt var man kan köpa sådana.

Rent i utrustningsväg är det du behöver ett jäsrör, resten löser sig, går alltid hitta användbara behållare m.m. i källaren. Men ska man vara riktigt duktig är en investering i ett bra jäskärl inte så dumt.

Berätta om ditt resultat sen!

Edit; Man får heller inte brygga vin om man inte har fyllt 20 år.
Last edited by Dynamitsven on 2008-02-17 21:27:13, edited 1 time in total.
DIM kalsonger As String
User avatar
mcrj
Posts: 1125
Joined: 2002-03-08 13:58:49
Location: Umeå
Contact:

Post by mcrj »

Finns på ÖB färdiga satser.
Mac mini
User avatar
übermensch
Hedersbit
Posts: 3190
Joined: 2002-03-08 0:03:05
Location: Kista
Contact:

Post by übermensch »

Beroende på vart du bor hittar du mängder av vinsatser i din lokala bryggbutik/"partybutik". De brukar ha jäsrör, lämpliga hinkar och allt som behövs. Vinsatser kan bli helt OK, rätt goda t.om, till skillnad från ölsatser vilka bör undvikas om du inte delmäskar med egen malt. Men lita inte på att det blir gott på 7 dagar, även om det står det. Låt det jäsa svalt och 3 veckor iaf, om du väljer en snabb sats.

Finns vinsatser på större matbutiker med(coop har oftare än andra), men de brukar vara lite "halvgömda" och inte alltid helt lätta att hitta. Bor du i tjockhult finns en bra butik vid slussen(PGW).

Går ju att göra på egna råvaror med som dynamitsven säger, men det är lite svårare att få det bra, många recept man hittar verkar vara skrivna av alkisar som bara vill ha så hög % som möjligt och struntar i om det smakar mäsk.
In cars several processors are connected by a bus
User avatar
Flepp
Posts: 16
Joined: 2008-02-07 12:16:45
Location: Umeå

Post by Flepp »

Gör blåbärsvin om du ska göra något.
Det blir inte så starkt 5-9% ungefär, men det smakar jätte bra.
Och kolsyrat blir det också.
Min far gör några flaskor per år, kan kolla upp recept om ni vill
User avatar
Moonsky
Posts: 2256
Joined: 2005-09-21 15:52:41

Post by Moonsky »

Min farför brukade göra eget vin.
Han brukade lägga vindruvorna i en grej, och trampa på dem med bara fötter!
Fräscht!
User avatar
stealth
Hedersbit
Posts: 3364
Joined: 2003-03-11 13:33:10
Location: Göteborg
Contact:

Post by stealth »

Moonsky wrote:Min farför brukade göra eget vin.
Han brukade lägga vindruvorna i en grej, och trampa på dem med bara fötter!
Fräscht!
HNggghhthahdakbfoh530å9h%#"%".
Grundare av webbyrån We made you look http://wemadeyoulook.at
User avatar
walliski
Posts: 1432
Joined: 2005-07-15 16:30:21
Location: Finland

Post by walliski »

stealth wrote:HNggghhthahdakbfoh530å9h%#"%".
...
Last edited by walliski on 2008-05-02 19:10:28, edited 1 time in total.
Här var det tomt...
User avatar
Mr Einstein
Posts: 1935
Joined: 2006-07-28 13:15:02

Post by Mr Einstein »

stealth wrote:HNggghhthahdakbfoh530å9h%#"%".
Du fick i alla fall med ett procenttal så jag antar att du försökte skicka ett recept i fyllan va?
;D
User avatar
Mr Einstein
Posts: 1935
Joined: 2006-07-28 13:15:02

Post by Mr Einstein »

Det blir en vinsats, typ Grand Superior Melot eller DOCs Rioja Lyx.
Det är säkert roligare att göra på egna frukter eller bär men tror det krävs lite mer.
Vinsatserna man köper idag ska tydligen vara väldig bra.
Det ska bli kul att prova det här.
Många bra tips ;)
User avatar
übermensch
Hedersbit
Posts: 3190
Joined: 2002-03-08 0:03:05
Location: Kista
Contact:

Post by übermensch »

Mr Einstein wrote:Det blir en vinsats, typ Grand Superior Melot eller DOCs Rioja Lyx.
Det är säkert roligare att göra på egna frukter eller bär men tror det krävs lite mer.
Vinsatserna man köper idag ska tydligen vara väldig bra.
Det ska bli kul att prova det här.
Många bra tips ;)

Det bästa tipset du kan få med vinsatser är att byta ut fuljästen som följer med mot vanlig vinjäst. Kostar 5-20kr att köpa en påse jäst löst, lätt värt det.
In cars several processors are connected by a bus
User avatar
wille
Posts: 4039
Joined: 2002-03-10 19:08:58
Location: Göteborg, bor i Luleå
Contact:

Post by wille »

Jag har jäst ett gäng satser i min lilla studentlya, den senaste rödvinssatsen blev urkel dock :(.

Här kommer några generella tips:

* Var noga med renligheten, se till att allting är noggrannt rengjort och sterilt. Kommer det mer bakterier i jäsprocessen kan det förändra smaken, eller i värsta fall förstöra satsen.

* Se till att jäsa i syrefri miljö. Öppna inte locket på jäsdunken för ofta för att "kolla vinet". Om du ska öppna locket, ta ett prov av vinet och stäng sedan direkt locket igen. Vid provtagning är renlighet A och O, jag har flertalet gånger varit ouppmärksam på detta och satsen har förändrat smak och karaktär. Oechselehalt kan mätas med en vanlig oechselemätare och är viktigt för att kunna avgöra hur långt jäsningen har fortskridit samt vilken sockerhalt vinet har.

* Var noggrann med temperaturen. Olika druvor jäser bäst vid olika temperaturer, försök att hålla rätt temperatur på jäsningen så blir resultatet bättre och aromerna framhävs.

Mer information om vinbryggning finns lättåtkomligt på bryggforum: Vinbryggning
"...det spelar ingen roll hur många gånger du lyckas få med "pseudo-" i svaret"
Vägen mot perfektion
User avatar
fisk
Posts: 7485
Joined: 2003-03-18 21:09:30
Location: Örebro / Sverige
Contact:

Post by fisk »

Har ni hittat något vin ännu som inte smakar som att få toalettpapper i munnen?
Aotearoa - tino rangatiratanga
User avatar
stealth
Hedersbit
Posts: 3364
Joined: 2003-03-11 13:33:10
Location: Göteborg
Contact:

Post by stealth »

fisk wrote:Har ni hittat något vin ännu som inte smakar som att få toalettpapper i munnen?
Har en vän i Jämtland som faktiskt är riktigt duktig på att brygga vin, smakar kanske inte som ett Jacob's Creek vin men faktiskt ganska gott!
Grundare av webbyrån We made you look http://wemadeyoulook.at
User avatar
Mr Einstein
Posts: 1935
Joined: 2006-07-28 13:15:02

Post by Mr Einstein »

fisk wrote:Har ni hittat något vin ännu som inte smakar som att få toalettpapper i munnen?
Varför äter du toapapper fisk?
Har du provat vin till, kanske förhöjer smaken ;D
User avatar
fisk
Posts: 7485
Joined: 2003-03-18 21:09:30
Location: Örebro / Sverige
Contact:

Post by fisk »

Mr Einstein wrote:Varför äter du toapapper fisk?
Har du provat vin till, kanske förhöjer smaken ;D
Haha :)

Nej, det kanske är det som är lösningen på toalettpappersmaken. Faktum är att jag tycker att viljan att konsumera vin är som viljan att konsumera toalettpapper. Båda smakar illa, skillnaden är att det inte finns "finkultur" kring att konsumera papper.

Rödvin i viss matlagning kan däremot vara en bra krydda.
Aotearoa - tino rangatiratanga
User avatar
jb
Posts: 1076
Joined: 2002-08-08 3:39:12
Location: Karlshamn
Contact:

Post by jb »

Flepp wrote:Gör blåbärsvin om du ska göra något.
Det blir inte så starkt 5-9% ungefär, men det smakar jätte bra.
Och kolsyrat blir det också.
Min far gör några flaskor per år, kan kolla upp recept om ni vill
Vore fint om du kunde kolla upp det det :-)

http://www.bryggforum.nu/ rekommenderas.
Ny låt ---> Jallabert - KRS3
User avatar
Flepp
Posts: 16
Joined: 2008-02-07 12:16:45
Location: Umeå

Post by Flepp »

Tag en glasflaska(ca 75cl) med tätslutande lock/kork.
Häll i:
2-3dl blåbär
2-3msk socker
Fyll sedan upp med vatten, flaskan ska inte riktigt vara full.

Ställ sedan flaskan i fönstret i ca 4 veckor, inte mer för då blir explosionsrisken för stor.
Sila därefter bort blåbären och häll tillbaks vinet i flaskan och ställ den svalt och mörkt i minst 2 månader.

Glöm inte bort att rengöra flaskan ordentligt innan påbörjad produktion.
Det går nog också bra att använda pet flaskor.
Athlon64 3200+|2GB DDR|250Gb Seagate Barracuda|ATI Radeon x600|
Post Reply