Bra bjudmat

Här får ni fråga, tipsa eller prata om det mesta.
User avatar
Najze
Hedersbit
Posts: 4992
Joined: 2002-03-09 13:14:24
Location: Mölndal

Bra bjudmat

Post by Najze »

Fyller år nästa helg och tänkte bjuda hem lite folk. Tänkte bjuda på något hyffsat lätt och billigt.

Funderade på pastasallad, med:

* pasta
* skinka/kyckling
* fetaost
* gurka
* sallad
* majs
* rödlök
* tomat

* vitt bröd (vitlöksbaguett)
* såser

Blir runt 8-10 personer.

Har ni några andra förslag?
User avatar
lillis
Hedersbit
Posts: 6841
Joined: 2002-03-08 18:03:45

Post by lillis »

Jag förstår att du kanske vill ha något lite "finare" än typ pasta, men... något som är djävligt gott och dessutom inte känns allt för tacky är att helt enkelt koka bandpasta, steka nötfärs och blanda i en hel burk med dolmios pastasås (extra vitlök är min favorit). Bandpasta känns väldigt mycket lyxigare än vanlig tråkig pasta, plus att jag tycker det är mycket godare.

Fixa en spartansk sallad till detta och lägg till vitlöksbröd med smör och sådär så skall det nog allt smaka.

Detta är väldigt lätt att tillaga i stora mängder, men känns ändå inte allt för lågbudget eller tråkigt.

Det är -mitt- tips!
User avatar
Najze
Hedersbit
Posts: 4992
Joined: 2002-03-09 13:14:24
Location: Mölndal

Post by Najze »

Vill inte lägga alltför mycket pengar på det då jag är student. Bjuder hellre på någon mat än på tårta, som jag inte gillar.

Dock så låter det som om det är köttfärssås och spaghetti du gav som förslag, låter inte särskilt fancy i mina ögon :)
User avatar
andersson
Posts: 1144
Joined: 2004-10-24 21:48:34

Post by andersson »

Släng ihop två pajer med vad du har hemma och servera med sallad och kanske bröd.
User avatar
Aelrik
Posts: 410
Joined: 2002-03-18 8:13:03
Location: Umeå

Post by Aelrik »

Satsa på en "komplett" rätt, d.v.s. något med hela tallriksmodellen.

Lasagne är inte mycket dyrare än andra pastarätter men känns både lyxigare och har fördelarna att den både håller värmen längre och inte blir överkokt i efterhand.

Annars är risotto jäkligt smidigt.
Billiga ingredienser och lätt att göra mycket av.

Risotto med köttfärs:
http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_re ... tid=327236

Risotto med champinjoner (bra för vegetarianer):
http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_re ... ceptid=968

Finns hur många recept som helst på ica.se
"When my fist clenches crack it open,
before I use it and lose my cool.
And if I swallow anything evil,
stick your finger down my throat." The Who
User avatar
Najze
Hedersbit
Posts: 4992
Joined: 2002-03-09 13:14:24
Location: Mölndal

Post by Najze »

Paj är rätt najs. Det hade jag lite funderingar på. Men det är lite mer jobb med det.

Risotto är jag inte så förtjust i så det blir det inte.

Fler tips, tack för de som varit!
User avatar
xianze
Posts: 1350
Joined: 2002-03-08 15:02:08
Location: Göteborg
Contact:

Post by xianze »

Salladsbuffé är helt klart en höjdare =)
Typ sallad, vitt bröd, vitlökssås, fyrkantiga ostbitar..
till salladsbuffén hör även sallad, tomat, gurka och tja allt annat i salladsväg?
Har ätit denna rätt ganska många gånger på kalas, dock är jag ganska dålig vad buffén brukar innehålla, men så enkelt som möjligt är väl önskvärt, sen är det lite kul när folk får välja själva också =)

Annars är tacos enkelt och smidigt, eller om man vill lägga ner lite tid, smörgåstårta, hyffsat lättlagat och tar väl någon timme att göra kanske. Dock väldigt gott.
Last edited by xianze on 2006-03-26 23:15:43, edited 1 time in total.
Workstation: Intel C2D 3ghz, 4gb ram, 20" pivot, 80gb ssd + 2x320gb raid1. Win 7
AtomRoger: Intel Atom 1,66ghz, 2gb ram, 250gb raid1, 2tb lagring, debian.
Laptop: Macbook sötnos (Felicia) 2,4 ghz C2D
User avatar
<skalman>
Posts: 2302
Joined: 2003-04-02 19:02:49

Post by <skalman> »

Pastasallad är väll underbart gott & enkelt, kör på det tycker jag.

Annars kan du juh sno ihop nudlar och kyckling med litte wookgrönsaker.
Stacker:X2 4200+/DFI ultra-D/1024mb/37gb raptor/7800gt/1TB
User avatar
Bad_and_ugly
Posts: 2295
Joined: 2004-05-16 21:46:13
Contact:

Post by Bad_and_ugly »

Inga krusiduller, stuvade makaroner med köttbullar till, kanske lite sallad också med.

Husmanskost äger.
Kan inget om mycket
User avatar
wille
Posts: 4039
Joined: 2002-03-10 19:08:58
Location: Göteborg, bor i Luleå
Contact:

Post by wille »

Mat till 8-10 personer är inte så omständigt och går att laga till hyfsat enkelt.

lagar du pastarätt kan jag rekommendera min favorit:

bandpasta
pesto
kycklingfiléer stekta i vitlök, charlottenlök och purjolök (fräs upp kycklingen först så den får yta, sänk sedan till mellanvärme och bryn löken)

Annars kan du ju göra middagen till en flerarätters, servera förrätt, soppa, varmrätt och efterrätt (gärna med avec).
"...det spelar ingen roll hur många gånger du lyckas få med "pseudo-" i svaret"
Vägen mot perfektion
User avatar
Big_Bird
Posts: 7003
Joined: 2002-03-08 21:44:32
Location: Göteborg
Contact:

Post by Big_Bird »

Bulgursallad med kyckling of fetaost är gott.
Till den det berör: det som du ser skrivet ovan är min åsikt. Den är inte nödvändigtvis sann, objektiv eller absolut. Jag skiter fullständigt i vad du tycker om hur den är formulerad.
User avatar
patrik åkerhage
Posts: 863
Joined: 2003-03-01 12:16:18
Location: Göteborg
Contact:

Post by patrik åkerhage »

smörgåstårta
/ MoXX
User avatar
Najze
Hedersbit
Posts: 4992
Joined: 2002-03-09 13:14:24
Location: Mölndal

Post by Najze »

Tack för alla tips hittills.

Det lutar åt någon form av pastasallad eller smörgåstårta. Dock vet jag inte vad för typ. Har ni några tips?
User avatar
-SE-
Posts: 2783
Joined: 2004-12-06 18:40:11
Location: R-by
Contact:

Post by -SE- »

lillis wrote:Jag förstår att du kanske vill ha något lite "finare" än typ pasta, men... något som är djävligt gott och dessutom inte känns allt för tacky är att helt enkelt koka bandpasta, steka nötfärs och blanda i en hel burk med dolmios pastasås (extra vitlök är min favorit). Bandpasta känns väldigt mycket lyxigare än vanlig tråkig pasta, plus att jag tycker det är mycket godare.

Fixa en spartansk sallad till detta och lägg till vitlöksbröd med smör och sådär så skall det nog allt smaka.

Detta är väldigt lätt att tillaga i stora mängder, men känns ändå inte allt för lågbudget eller tråkigt.

Det är -mitt- tips!
Detta låter faktiskt väldigt gott.
"Inget kräver så mycket förberedelse som ett improviserat tal."
- Winston Churchill
User avatar
egar
Hedersbit
Posts: 4192
Joined: 2002-02-18 0:01:59
Location: Göteborg
Contact:

Post by egar »

Najze wrote:Det lutar åt någon form av pastasallad eller smörgåstårta. Dock vet jag inte vad för typ. Har ni några tips?
Jag gjorde en vegetarisk pastasallad baserad på detta recept från Arla, till min inflyttningsfest förra året. Kött, creme fraiche och fetaost hade jag vid sidan om eftersom alla inte gillar kött och fetaost. Creme fraichen hade jag som tillval för att få en annan smak på salladen, tror att jag använde mig av Arlas tomat och basilika creme fraiche.

Självklart anpassade jag receptet till det antal som var bjudna. Och vad jag minns av det hela så var hela bjudningen en succé!
A fair judgement!
Two-way mirror in the hall
They like to watch everything you do
Transmitters hidden in the walls
So they know everything you say is true
User avatar
Explorer
Posts: 2285
Joined: 2004-09-19 22:33:07
Location: Vimmerby

Post by Explorer »

Mitt tips är en Wook lätt att tillaga, inte så dyrt och Gott
PC#1: Intel E6750, Asus P5K-E/WIFI-AP iP35, PNY 8800gts 640mb, 3x500gb sata Samsung 1x74gb WD raptor sata 1x 640gb sata Samsung 4x1gb Corsair CL4
User avatar
Micael Karlsson
Posts: 105
Joined: 2005-01-09 18:48:26

Post by Micael Karlsson »

Det viktigaste är väl att ta reda på om någon av dina gäster är allergisk mot någon råvara.

Om du gör risotto använd ett ris som är avpassat till just risotto och inget vanligt långkornigt ris. Tänk på att risotto kräver mycket kärlek och omtanke. Gör en buljong som håller vettig temperatur som du häller i lite "då och då" tills riset är klart och risotton har rätt konsistens. Då det är en smaksak hur fast eller lös man vill ha sin risotto så skriver jag bara "rätt konsistens".

Annars funkar ju en bulgur- eller cous-coussallad med valfritt innehåll.

Lycka till!!
If the facts don't fit the theory, change the facts. Albert Einstein
User avatar
fisk
Posts: 7485
Joined: 2003-03-18 21:09:30
Location: Örebro / Sverige
Contact:

Post by fisk »

nudelwok med bambuskott, ananas, teriyakisås och kyckling.
Aotearoa - tino rangatiratanga
User avatar
Najze
Hedersbit
Posts: 4992
Joined: 2002-03-09 13:14:24
Location: Mölndal

Post by Najze »

Flickvännen gillar inte smörgåstårta kom jag på, så får väl skippa den :p. Sedan vet jag att en polare inte gillar fisk och skaldjur.

Ingen är allergisk.
User avatar
Xmel
Posts: 1874
Joined: 2003-04-11 21:36:59
Location: Stockholm

Post by Xmel »

Det är väll inget fel på en pastasallad med olika såser och gott bröd till :)
#mac.se @ EFnet
User avatar
Mind
Posts: 1032
Joined: 2002-12-26 22:22:04
Contact:

Re: Bra bjudmat

Post by Mind »

Najze wrote:Fyller år nästa helg och tänkte bjuda hem lite folk. Tänkte bjuda på något hyffsat lätt och billigt.

Funderade på pastasallad, med:

* pasta
* skinka/kyckling
* fetaost
* gurka
* sallad
* majs
* rödlök
* tomat

* vitt bröd (vitlöksbaguett)
* såser

Blir runt 8-10 personer.

Har ni några andra förslag?
Det är nästan vad jag blev bjuden på i lördags, funkade fint tyckte jag, Och inflyttningsfesten gången innan var det samma typ av mat.
User avatar
thimp
Hedersbit
Posts: 1407
Joined: 2002-02-20 19:44:36
Contact:

Post by thimp »

Färska champinjoner?
&#25105;&#24605;&#12358;&#12289;&#12422;&#12360;&#12395;&#25105;&#12354;&#12426;
User avatar
Oblivion
Posts: 384
Joined: 2002-03-11 12:36:08
Location: Göteborg

Post by Oblivion »

thimp wrote:Färska champinjoner?
Enbart:)
Nix
User avatar
wille
Posts: 4039
Joined: 2002-03-10 19:08:58
Location: Göteborg, bor i Luleå
Contact:

Post by wille »

Willes tips på en dundermiddag.

Förrätt:
Grekisk sallad (oliver, fetaost, soltorkade tomater osv.)
Vitlöksbröd serveras till

Huvudrätt:
Bandpasta med litet pesto
Baconlindad kyckling med vitlöks och creme fraiche fyllning (gärna lite pesto i)
Någon slags sval sås

Efterrätt:
Honungsbakade äpplen med chokladfyllning
Glass serveras vid sidan av
Avec passar ypperligt till
"...det spelar ingen roll hur många gånger du lyckas få med "pseudo-" i svaret"
Vägen mot perfektion
User avatar
lither
Hedersbit
Posts: 9507
Joined: 2002-03-09 21:12:13
Location: Göteborg
Contact:

Post by lither »

På tal om pesto, borde du prova på Tinas tomatpesto.

Code: Select all

2 klyftor  vitlök
100 g  	 marinerade el. blötlagda soltorkade tomater
0,5 dl  	pinjenötter
0,5 dl  	parmesanost, riven
0,5 dl  	olivolja
0,5 dl  	färsk basilika
  	 	  salt och peppar
Mixa alla ingredienserna, smaksätt med salt och peppar.

Servera med bröd, t ex baguette. (Mitt tips: vitlöksbröd - mums!)

Och om du inte har provat det som jag tipsade om för ett tag sedan, så borde du! Självklart ska det serveras med ris till, även om det inte står i receptet.
Du kommer att tacka mig. (;
1. Nigger guy, two words which by themselves are harmless, but when combined they form a verbal missile of hate.
2. Vivaldi
3. Buffalos ...
Post Reply