Hittar (oftast) inte HD

Här passar allt hårdvarurelaterat som inte faller under en annan kategori.
Post Reply
affrenzy
Posts: 9
Joined: 2005-04-16 22:11:22

Hittar (oftast) inte HD

Post by affrenzy »

Tjena,

har ett problem som uppstod någon/några veckor sedan. Det började med att datorn ibland listade 'disc not found, insert boot' under startup-sekvensen i bios. Oftast hittade den hårddisken men några få gånger så hände detta. Två-tre dagar senare blev det värre; nu hittar den oftast inte hårddisken. Lämnar jag datorn och försöker igen senare så går det, ibland.

När den är igång har jag inte haft några större problem, men efter 2-3v med det första problemet började den även krascha. Det finns ingen speciell trigger som utlöser detta, verkar vara helt slumpvis.

Beställde nyligen nya delar/dator men vill gärna ha den gamla som backup/när polarna kommer över, vore kul om det gick att lösa. Några tips?

Jag har testat följande:
* Stoppa i ny (helt ny/tom) HD - ingen skillnad, så verkar inte vara någon skada på HDn.
* Testa andra SATA-kablar - ingen skillnad, verkar inte vara någon skada på kontakterna. Om något så är det så fall där de går in i moderkortet, men har testat flera olika ingångar utan några skillnader.

Har svårt att dra någon slutsats av detta. Biosen hittar (ibland) HDn, kablarna och själva HDn verkar inte skadad i sig själv, vad finns det fler för alternativ? Kontakter verkar sitta som det skall, kan inte hitta några skador/glapp. Moderkortet?

Tack.
User avatar
Jalle64
Posts: 3026
Joined: 2004-04-27 12:29:24
Location: Skåne

Post by Jalle64 »

Testa att byta backupbatteriet på moderkortet :P
Vem f.n fann upp fanér?
User avatar
Peter Wall
Hedersbit
Posts: 7026
Joined: 2002-03-08 0:52:56
Location: Stockholm
Contact:

Post by Peter Wall »

... Du menar att BIOS-batteriet skulle vara slut på ett såpassa nytt moderkort som har SATA? Visst, det finns en liten, liten möjlighet. Det är sant, någon liten nisse i Taiwan/Kina kanske tog ur fel låda med redan använda batterier.

Jag vill gärna veta vad trådskaparen har för moderkort och komponenter innan jag säger något definitivt svar. Jag har haft samma problem med hårddiskar som suttit på SATA-kanalerna som har hoppat lite hit och lite dit. Det har berott på buggiga SATA-chipsets på moderkortet och BIOS-uppdateringar har hjälpt litegrann. Jag gissar på att du har ett MSI K8N Neo2.. ;)
Diplomerad webbutvecklare
Microsoft Certified Professional Windows 2003
Microsoft Certified Technology Specialist Windows Vista
"Did you know kidneys and applesauce are a delicacy in Sweden? I'm gonna get my applesauce back!"
Post Reply