Finns det musikprogram?

Avdelningen för spel och annan vardaglig mjukvara.
Post Reply
Mirage
Posts: 31
Joined: 2006-11-25 23:25:12
Location: LAS VEGAS

Finns det musikprogram?

Post by Mirage »

Finns det någon som vet ett program där man kan skapa musik , alltså finns olika, t ex gittar och piano ackord eller liknande? Skulle vara tacksam om någon kunde hjälpa mig för jag vet inte vilken man ska :/

Tack på förhand!
Come on rest your bones with me ;)
User avatar
robin00
Posts: 207
Joined: 2006-08-07 22:02:57

Post by robin00 »

Med cubase tror jag.
Mirage
Posts: 31
Joined: 2006-11-25 23:25:12
Location: LAS VEGAS

Post by Mirage »

Tack :) ! Ska kolla upp det nu ! Flre förslag?
Come on rest your bones with me ;)
User avatar
ulflaban
Posts: 1399
Joined: 2006-02-02 18:36:09

Post by ulflaban »

Finns mycket allt från enkla program där man kan skapa midi-filer till hyfsat avancerade där man kan göra allt.

Kul gratisprogram är Jeskola Buzz - svårt att lära sig om man inte jobbat med en tracker förut.

Sen finns väl Fruity Loops, Reason, Cubase och säkert massor mer.

Du får nog utveckla lite vad du planerar att göra med programmet.
Glossolalia coats my skin
Mirage
Posts: 31
Joined: 2006-11-25 23:25:12
Location: LAS VEGAS

Post by Mirage »

Jag skulle vilja skapa musik till texter och möjligtvis ibland mixa andra låtar men främst skapa musik till texter :P
Come on rest your bones with me ;)
User avatar
XitArS
Posts: 1726
Joined: 2002-03-08 16:45:54
Location: Göteborg

Post by XitArS »

Mirage wrote:Jag skulle vilja skapa musik till texter och möjligtvis ibland mixa andra låtar men främst skapa musik till texter :P

Vill du spela in musiken på en synt/gitarr/annat_instrument för att sedan föra över musikstycket tilld atorn och bygga vidare på det? Vill du skapa enkla trumbeats? Vill du skapa midifiler? VIll du skapa synthmusik? Vill du kunna mixa musiken till fördärv? Eller vill du kunna göra allting? Beroende på vad du vill göra så finns det många olika program.

Ett av de mest använda och bästa programmen för att mixa och skapa sin egen musik med hjälp av datorn är Cubase. http://www.steinberg.net/983_1.html Detta går dock löst på runt 7000kr.
Man föredrar att tro på det man helst håller för sant.
User avatar
Moonsky
Posts: 2256
Joined: 2005-09-21 15:52:41

Post by Moonsky »

Tror att Hydrogen ska kunna göra något åt det hållet. Inte helt säker dock.
Mirage
Posts: 31
Joined: 2006-11-25 23:25:12
Location: LAS VEGAS

Post by Mirage »

Hmm, tack för tipsen !




Vill du spela in musiken på en synt/gitarr/annat_instrument för att sedan föra över musikstycket tilld atorn och bygga vidare på det? Vill du skapa enkla trumbeats? Vill du skapa midifiler? VIll du skapa synthmusik? Vill du kunna mixa musiken till fördärv? Eller vill du kunna göra allting? Beroende på vad du vill göra så finns det många olika program.

Ett av de mest använda och bästa programmen för att mixa och skapa sin egen musik med hjälp av datorn är Cubase. http://www.steinberg.net/983_1.html Detta går dock löst på runt 7000kr.
Nej nej jag skulle vilja synthmusik och beats till texter inte spela in från gitarr t ex.
Come on rest your bones with me ;)
User avatar
Tobbe_92
Posts: 140
Joined: 2006-07-20 16:57:34

Post by Tobbe_92 »

Ejay
Jag är inte dum, jag har bara otur när jag tänker.
User avatar
egar
Hedersbit
Posts: 4192
Joined: 2002-02-18 0:01:59
Location: Göteborg
Contact:

Post by egar »

ProTools ska're va!
A fair judgement!
Two-way mirror in the hall
They like to watch everything you do
Transmitters hidden in the walls
So they know everything you say is true
kqr
Posts: 3077
Joined: 2005-09-05 17:23:20
Location: Stockholm

Post by kqr »

ModPlug Music Tracker kanske om du vill syssla med loopar.
ElectroGeeza
Posts: 49
Joined: 2005-01-23 4:39:18
Location: Norrköping
Contact:

Post by ElectroGeeza »

Efter att ha läst ovanstående så har jag fått den uppfattningen att du vill kunna göra allt som faller dig in, från enkel komposition och arrangering till nedmixning och CD bränning av en komplett produkt. Det involverar ju alla bitarna i kedjan för vad som definieras som musikproduktion.

Då vill du antagligen även ha tillgång till program för ljudredigering och mastering, även om många (om inte alla) av dagens musikprogram har detta inbyggt, fast det är oftast bara lite enklare varianter av dessa funktioner. Annars brukar man ha separat ett program för musikproduktion och ett för sammansättning, mastering och CD bränning.

Det du behöver är en enklare projekt studio. Det kanske låter mer än vad det är. Idag är ju datatekniken så pass utvecklad att man med en helt vanlig PC dator kan åstadkomma allt detta och lite till, utan att behöva gå via banken för att be om lån och investera tiotusentals kronor för att bygga upp en musikstudio. Idag kan man bygga sig en komplett datorbaserad musikstudio till drygt en tiondel av vad man skulle betala för en enkel musikstudio eller studioporta för bara några år sedan. Så att något som kostade 50'000 kr skulle idag, helt datorbaserat kosta 5'000 kr (utöver kostanden för datorn).

Det du behöver är: en PC dator och ett program, så är du redo att börja. Det räcker med en helt vanlig PC till en början.

Program och VSTi instrument
Program ja.... det finns det gott om som har en eller annan musikalisk profil. Men menar man allvar när man säger att man vill skapa musik, alltså riktigt vällåtande synthmusik t.ex. och inte syftar på att göra "leksaksmusik" då man har tråkigt och inte har något att göra, alltså sådan typisk LEGO musik som man skapar med program som E-Jay. Inte? I så fall finns det i huvudsak tre mycket populära och omtyckta program att välja mellan.

Steinberg Cubase
http://www.steinberg.net/

Digidesign Pro Tools
http://www.digidesign.com/index.cfm?nav ... temid=4901

Cakewalk Sonar
http://www.cakewalk.com/Products/SONAR/default.asp

Apple Logic
http://www.apple.com/logicpro/
För den som har en Mac dator är detta nog det bästa alternativet.

Var och ett av dessa program finns i både enklare och mer avancerade varianter, med några får man även avancerade ljudkort för inspelning av instrument etc. Så det behöver inte alls kosta 7000 kr som någon sa här innan. Jag har ingen som helst erfarenhet av de övriga programen, endast Cubase för det är det enda jag använder. Själv använder jag också den lite enklare versionen av Cubase som heter Cubase SL3.

Steinberg har nyligen uppdaterat hela sitt Cubase sortiment så att numera heter det Cubase Studio 4 och inte Cubase SL 4. Förut kunde man välja mellan Cubase SE, Cubase SL, och Cubase SX som är den mest kompletta versionen men också den dyraste. SE gick på ca. 1500 kr, SL på ca. 4000 kr och SX på 8000 kr. Numera har man slagit ihop SE och SL versionerna till "Cubase Studio" och SX heter endast "Cubase". Vad de kommer att kosta vet jag inte, men det blir nog ungefär samma pris på dem kan jag tänka mig. Om det kommer att finnas någon billigare ersättare till Cubase SE vet jag inte, men det är fullt möjligt. Själv ska jag uppdatera snart till Cubase Studio 4 och jag håller mig endast till Steinbergs Cubase därför att jag är van med det, och för att jag inte har råd att lära mig ett helt nytt program från grunden. Så vad du väljer första gången kommer du ganska säkert att sitta och arbeta med även i fortsättningen. Det finns ingen större skillnad mellan programmen annars.

I varje fall, om du väljer något av dessa alternativ (Cubase, Sonar eller Pro Tools) så kan du vara säker på att du inte kommer att sakna någon funktion senare. Med alla tre kan man spela in instrument, t.ex. gitarr, synth, trummor, sång etc. Dessutom följer det med s.k. VSTi med vissa av programen som är virtuella instrument som används innuti programet eller datorn. Man kan även se till att mer än bara ett program använder instrumenten, så att man kan även använda det med andra musikprogram än det som instrumentet följde med. Med andra ord, ett instrument som du får med Cubase kan du använda i Sonar och vice verse.

Så att om man inte har några riktiga instrument att spela på så finns ju såna här virtuella instrument som nästan är lika bra som "riktiga" hårdvaroinstrument. Har man inga instrument alls är det inte mycket att tala om musik. Då är det bäst att satsa på just virtuella instrument som man använder i datorn som också är billigare än riktiga hårdvarobaserade instrument. Det finns till och med kompletta program där man får en hel hög med VSTi instrument, eller rättare sagt ett enda program som i sig är ett enda stort VSTi instrument.

Software Studio Program

De mest populära programen i denna kategori är:

Reason
http://www.propellerheads.se/
Ett svensktillverkat program.

Fruity Loops
http://www.flstudio.com/English/frames.html

Cakewalk Project5
http://www.cakewalk.com/products/Project5/default.asp

Idag kan alltså vem som helst få tillgång till denna typ av musikverktyg till ett överkomligt pris. Sedan om alla kan bli "artister" och om de har vad som krävs rent musikaliskt... det kan man inte vara säker på. Jag har sett det mesta... allt sedan det blev populärt att använda datorn som verktyg för musik... de flesta av s.k. artister var bara lekmän som försökte göra "big time music". Men menar man verkligen allvar när man säger att man vill skapa musik på en seriös nivå så är det absolut nödvändigt att välja ett av de här stora programvarorna även om man måste betala för det. Som man brukar säga, smakar det så kostar det! ;) Men man får ju faktiskt teknisk support med på köpet och det finns alltid någon som ser till att hålla det felfritt genom att man får tillgång till gratis uppdateringar osv.

De här programen är inte helt lätta att knäcka om man skulle få för sig att ladda ner det från Internet eftersom de skyddas av en speciell nyckel som man sätter in i USB porten på datorn. Denna nyckel får man med programmet och nej, det är inget man kan ladda ner från Internet! ;D Men å andra sidan kan man se till att programmet inte söker efter nyckeln när det startar, och det är just detta som är problemet, vilket man kan lyckas med endast om man är riktigt fingerfärdig cracker, dvs. inget för amatörer. Men detta ska vi inte disskutera här, och det är som sagt verkligen värt att köpa programet. Man kan prova och ladda ner det kanske två eller tre gånger innan man ger upp när man inser hur svårt det är att komma runt låset och få tag i rätt crack.

Bra länkar

Några bra länkar där du kan läsa vidare om allt som handlar om datorbaserat skapande av musik är:

http://www.computermusic.co.uk/
En brittisk tidskrift för musikmakare

http://studio.idg.se/
En relativt ny svensk tidskrift för musikmakare
Här finns det även ett forum

http://datormusik.net/portal.php
Ett forum för musikmakare

http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_music

http://en.wikipedia.org/wiki/Cubase
http://en.wikipedia.org/wiki/Steinberg
Kort om Steinberg och Cubase
http://en.wikipedia.org/wiki/Cubase
http://en.wikipedia.org/wiki/Steinberg
Svensk översättning

http://en.wikipedia.org/wiki/Tracker
Kort om Tracker program
http://sv.wikipedia.org/wiki/Tracker_%28musikprogram%29
Svensk översättning

Prisförslag för programen kan man se här
http://www.emusic.se/

Lycka till!
Last edited by ElectroGeeza on 2006-12-06 23:27:18, edited 5 times in total.
kqr
Posts: 3077
Joined: 2005-09-05 17:23:20
Location: Stockholm

Post by kqr »

Skrev du allt det nyss?
ElectroGeeza
Posts: 49
Joined: 2005-01-23 4:39:18
Location: Norrköping
Contact:

Post by ElectroGeeza »

kr1sse wrote:Skrev du allt det nyss?
hmm... vad menar du? Det står högst upp när det är skrivet...
User avatar
stealth
Hedersbit
Posts: 3364
Joined: 2003-03-11 13:33:10
Location: Göteborg
Contact:

Post by stealth »

Ableton Live rekommenderas varmt. Krävs dock en del VST-plugins för att det ska bli nice.
Grundare av webbyrån We made you look http://wemadeyoulook.at
ElectroGeeza
Posts: 49
Joined: 2005-01-23 4:39:18
Location: Norrköping
Contact:

Post by ElectroGeeza »

Ja, just det, jag glömde visst Ableton Live. Men den är ju mer riktad för Live bruk precis som namnet antyder. Mer än de övriga programen som Reason. Där finns det ju större möjligheter att "skapa" musik än att bara spela. Annars finns ju också Bias en del program för detta har jag för mig, som ett bra alternativ till Reason och liknande.
User avatar
Jalle64
Posts: 3026
Joined: 2004-04-27 12:29:24
Location: Skåne

Post by Jalle64 »

Sedan kan det vara bra med ett hyfsat ljudkort också 8) ;D
Vem f.n fann upp fanér?
ElectroGeeza
Posts: 49
Joined: 2005-01-23 4:39:18
Location: Norrköping
Contact:

Post by ElectroGeeza »

Ja, ljudkortet är mycket viktigt och det är nästan ett tema för sig. Jag valde att inte nämna något om detta för att det inte skulle bli alldeles för mycket på en gång. Men de nya datorerna levereras ju med relativt bra ljudkort, även om det är inbyggda sådana och trots att man inte kan förvänta sig att de är ASIO godkända t.ex. Sedan är det återigen fråga om vad man har för målsättningar och vilken typ av musik man vill skapa samt vilken typ av program man har valt. Om man tänker spela in el-gitarrer, sång, samt akustiska instrument så är det absolut nödvändigt med ett mera påkostat och separat ljudkort.

Om man tänker bara använda s.k. Software Studio som Reason och Project5 så är det även där bra om man har ett separat ljudkort men däremot behöver det inte kosta mer än tusen kronor. Det viktigaste med alla ljudkort för musik är att de har korta fördröjningar, så det är viktigt att se till att kortet som man väljer är ASIO certifierat vilket garanterar korta fördröjningar. En annan viktig komponent i det fallet, men inte helt nödvändig är en MIDI klaviatur eller s.k. MIDI-controller som oftast har lite fler reglage och färre tangenter. De finns ju också i flera prisklasser men till en början så funkar det lika bra med "klick-klick" metoden med musen! :) Jag vet en och annan artist som använder sig enbart musen i skapandeprocessen men som har producerat ett tiotal fantastiska låtar. Som Steinbergs slogan säger "Creativity comes first!" ;) Men en MIDI kontroller är klart en fördel om man har det som underlättar något avsevärt, jag minns själv vilken skillnad det var när jag först gick över till att använda det.
kqr
Posts: 3077
Joined: 2005-09-05 17:23:20
Location: Stockholm

Post by kqr »

ElectroGeeza wrote:
kr1sse wrote:Skrev du allt det nyss?
hmm... vad menar du? Det står högst upp när det är skrivet...
Nähä? No, really?

Det jag menar är; "Skrev du allt det nyss?"
Mirage
Posts: 31
Joined: 2006-11-25 23:25:12
Location: LAS VEGAS

Post by Mirage »

Electrogeeza, tack för allt det där¨! Har verkligen hjälpt mig med att förstå en hel del ! Nu måste jag bara Köpa det;) hehe


TACk allihopa !
Come on rest your bones with me ;)
User avatar
95anso27
Posts: 49
Joined: 2007-01-21 13:37:01

Post by 95anso27 »

fl studio är enkelt och om man har mic så tror jag att man kan spela i ljud sen lägga in i låten annars finns det en sak på programmet som man kan välja en röst sen kan man skriva nått ord så trycker man kommer inte ihåg vart men så spelas ljudet upp skitkul :P
Asus M2N-SLi AM2 | Amd Athlon 64 X2 6000+ 3GHZ Org kylning | Corsair XMS2-6400 TWIN2X2048-6400C4 Xtreme 2x1024MB @Dual | Powercolor Ati Radeon X1950Pro | 1x Samsung SpinPoint 250GB 1x gammal 120gbs ide 1x WDC 500GB | Cooler Master Extreme 500W.
Post Reply