Kan säga att man kan lita väldigt mycket på dagens forskning, men det är alltid paradigmen som avgör i slutändan ändå, på jakt efter sanningen.gummiboll wrote:ett problem bara. då måste man lita på dagens forskning. vilket känns lite svårt då de haft fel så många gånger förr.
och kaloriintag avgör din vikt, det kan du inte neka till. du kan gå ner i vikt om du lever på chips om du inte äter mycket per dag av det och du kan gå upp i vikt av riktig hälsokost om du äter för mycket av det. så nog kan man gå upp i vikt av nötter som innehåller massa kalorier. men det är ju än bättre viktuppgång än om den beror på socker...
och kroppen behöver även socker. precis som den behöver fett. den behöver bara inget överflöd av det.
Det är inte bara sjukvården/hälsokost som är drabad, alla områden som bedriver forskning har sina problem och sina olika synsätt på rätt och fel.
Det är inte kaloriintaget som styr vikten i första hand, det är kaloriförbränningen, man kan äta 10k kalorier om dagen och ändå inte gå upp i vikt men också ligga på 2k och gå upp i vikt. Men visst, kaloriintaget har sin roll också.
Det är grym skillnad på kolhydrater och kolhydrater, fett och fett, proteiner och proteiner. Finns så många egenskaper, kvalite, vad kroppen behöver. Skulle bli en tung bok om man skulle skriva ner allt, och dess funktion i kroppen, påverkan m.m.
För att förstå sambanden mellan alla kemikalier i kroppen, vad som gör vad, egenskaper m.m. så föreslår jag att man läser in sig på ämnet nutrition/kost.
Finns väldigt mycket att läsa på nätet 'behövs inte gå till biblan för att låna böcker', gäller bara att hitta rätt källa (kasta aftonbladet/expressen i sopptunnan ) , artiklar som är gratis bla. länk1, länk2 bara dessa ger en mkt god inblick, finns också väldigt bra böcker i ämnet, det är bara att dyka ner i en bra bok.
Själv är jag ingen dietist eller liknande, började styrketräna när jag var ung och då kom kost och hälsa in naturligt, så det har blivit att jag läst väldigt mycket om nutrition. Har inte läst så mycket på senare år dock.
Fredrik Paulun är lite av ett genombrott för 'svensson', efter att han blev klar nutritionist på högskolan så har han samlat ihop alla rapporter/fakta på studier från forskning och skrivit böcker för allmänheten att läsa och ge oss, detta gör han kontinuerligt (för övrigt så är han forskare också). Tidigare så har det varit en flaskhals just här, ingen tidigare som har fört vidare informationen från forsknings studierna, iaf inte i lika stor utsträckning som Fredrik gjort, själv hörde jag talas om han -95 eller -96. Om ni har tillfälle att gå på någon av hans föreläsningar så är det guld värt.
Det är skillnad på rätt och rätt samt som Fredrik säger, man kan dö av allt, det är bara en fråga om dosen. Zezo not, om det inte är fråga om dosen är det fråga om man får i sig rätt mängd .