Innehåll

Att bygga en pepparkaksdator

Inledning
Tips och Tricks vid bakandet
Nätaggregatet
DVD-läsaren och Hårddisken
Chassifläktarna
Chassit
Montering
Summering


19/12-05 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare versionTips och tricks vid bakandet

Som redan nämnts i den föregående artikeln är bakandet av en pepparkaksdator inte alltid en dans på rosor. Räkna med att saker och ting inte alltid kommer att gå som du tänkt dig. Deformerade och plötsligt bristande pepparkaksdelar förekommer under bakandets gång, liksom ett antal svordomar och mindre raseriutbrott. Ibland känns det som om degen har ett eget liv, då dess egenskaper tenderar att förändras från gång till gång, fastän man hanterar den på liknande sätt. Läget är dock inte fullt så hopplöst som det låter, man kan nämligen på olika sätt minska risken för att råka ut för otrevligheter samt i viss utsträckning fixa till trasiga delar. Jag kommer därför i följande text att gå igenom några av mina mest användbara knep.

Allmänna tips

  • Kavla ut pepparkaksdegen direkt på bakpappret. På så sätt minskar du risken för att pepparkaksdegens form förändras.

  • Undvik att göra för tjock deg, pepparkakan deformerer sig lättare om degen är tjockare. Om degen blir för tunn uppstår dock problem med hållbarheten. Runt tre millimeter brukar vara ett bra riktmått för de stora delarna. De mindre delarna bör vara något tunnare.
  • Mjöla mallarna innan du lägger dem mot degen. Mallen fastnar annars lätt i degen när du ska ta bort den igen.
  • Håll koll på ugnen medan du bakar pepparkakan. Pepparkakor gräddas ganska så snabbt i ugnen, dvs. tiden mellan genomgräddad och en bränd pepparkaka är kort.

Andra tricks

  • Ett bra tricks för att få jämnare och plattare pepparkakor är att ta ut kakan ur ugnen en kort stund innan den är färdiggräddad. Platta försiktigt till pepparkakan med en bakvante så att de uppsvällda delarna lägger sig. Sätt därefter in pepparkakan i ugnen igen. Detta knep är framförallt användbart i samband med att man gör större bitar.
  • Ett annat tricks är att skära till pepparkaksbitarna med en pizza-slicer strax efter det att du tagit ut den färdigräddade pepparkakan ur ugnen. Pepparkakans form förändras mer eller mindre alltid i ugnen. Genom att skära till den efter det att den gräddats får du jämnare pepparkaksbitar.

Problemlösning

Vid problem med pepparkaksbitar som böjer sig och spricker kort tid efter det att du bakat dem: Oftast beror detta på att du har tagit för mycket mjöl i degen. Det bästa alternativet är att göra en ny deg, men man kan även förbättra situationen genom att blöta degen med lite vatten samtidigt som man sedan knådar till den; bakar in vattnet i degen. Gör sedan samma sak ett par gånger med flytande margarin. Låt därefter degen stå ett antal timmar i kylen innan du använder den igen.

Om du har en pepparkaksbit som börjat böja sig, tex. ett dygn efter det att du gräddat den, går den oftast att platta till igen. Detta gör man genom att låna morsans vattensprejflaska, ställa in strålen på finast möjliga och spreja lätt på pepparkakan på båda sidor. Upprepa detta ett antal gånger till dess att du ser att pepparkakan börjar mjukna; den har sugit åt sig vattnet. Använd sedan tex. en ugnsfast form och pressa försiktigt mot pepparkakan så att den jämnar ut sig. Låt pepparkakan stå under tryck till dess att den torkat. Pepparkakan ska nu vara platt på nytt.« Föregående Nästa sida »


19/12-05 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare versionDiskutera denna artikeln i vårt forum!