Innehåll

Att bygga en pepparkaksdator

Inledning
Tips och Tricks vid bakandet
Nätaggregatet
DVD-läsaren och Hårddisken
Chassifläktarna
Chassit
Montering
Summering


19/12-05 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare versionDVD-läsaren och Hårddisken

Nästa pepparkaksprojekt är DVD-läsaren och hårddisken. Konstruktionsmässigt påminner de båda om varandra. Skillnaden ligger främst i att hårddisken är något smalare. Dessa två delar är de första som skalenligt inte helt stämmer med den elektroniska motsvarigheten. Anledningen är att vi helt enkelt annars inte skulle få plats med dem i chassit.

Vi det här laget har vi blivit varma i kläderna, det vill säga att DVD-spelaren och hårddisken är relativt enkla att göra. Det som behövs är sex delar till var och en av de båda enheterna, som sedan limmas ihop till en hel del. Strömkopplingen och SATA-utgången görs av utskurna gröna vingummibitar.

Chassifläktarna

Till chassit behövs det tre stycken fläktar; två 60 mm-fläktar och en 80 mm-fläkt. För att göra det något enklare valde vi att bygga en gemensam anordning till de två mindre fläktarna. Nere till vänster ser du vilka delar som behöver tillverkas. Fläktarna är gjorda enligt samma princip som grafikkortsfläkten, det vill säga består av en rund Bassett-godisbit och ett antal utskurna delar från en platt grön godisbit, som sedan limmats fast på Bassett-godisbiten.

Ovan ser ni fläktarnas fram- och baksida. Fläktens insugsdel är gjord med hjälp av bakstycket av en 60 mm-fläkt. Utblåsdelen har försetts med ett antal mindre hål, som är gjorda med hjälp av korken till en spritpenna; se bilderna nedan.

Chassifläkten är tillverkad enligt samma konstruktion som fläkten på processorkylaren. Klicka här för att se hur den konstrueras.


« Föregående Nästa sida »


19/12-05 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare versionDiskutera denna artikeln i vårt forum!