Innehåll

Comdex 2003

Inledning
Cisco
Intel
nVidia
Comdex i övrigt
Kväll hos Cisco
Sammanfattning


21/1-03 | Axman | axman@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Intel

Nästa steg var en föreläsning som hölls av Intels Stacy Smith. Han är VD för Intels marknadsföring i Europa, Afrika och mellanöstern. Han var inte riktigt samma fängslande talare som Howard Charney men det var ändock mycket intressant. Han började föredraget med att tala om framtidsvisioner och Star Trek. Han refererade till Star Trek Original Series. Det vill säga Kapten Kirk, Spock och de visioner man hade om framtiden för tjugo år sedan.


We are Intel, we will assimilate you.

Saker som dörrar som öppnas automatiskt när man går nära dem, kommunikationsutrustning, klockor och mycket annat som man ansåg höra till framtiden i Star Trek menar han på är en realitet redan idag. Saker som är självklara idag var Science Fiction för bara ett fåtal år sedan och dagens verklighet överträffar dessutom ofta gårdagens fantasi när det gäller teknik. Dock så nämnde han med en lättsam ton om hur synd det var att man inte hade utvecklat någon transporter än.

En frågeställning Intel har om sig själva är vad de skall leverera för produkter i framtiden. Är de ett företag som levererar processorer och ren databehandlingskraft eller även kommunikation och verktyg för detta? Han menade på att vi nu är i ett läge där teknik och behov kan sammanstråla med hjälp av olika tekniker.

Vi har sedan länge sett visioner om hur man har datorn i sin tv, ett Internetuppkopplat kylskåp med mera men det var trevligt att se en lite mer jordnära inställning. Man talade istället om hur de olika prylarna i hemmet skall kunna kommunicera med varandra. Det handlar om enkelhet och att ge ett mervärde i det man har. Alla enheter skall kunna kommunicera med varandra för att förenkla livet. Naturligtvis skulle man då behöva en Intelprocessor för att vara kärnan i allt detta där man lyssnar på radio via nätet, ser på film via bredbandet eller laddar över bilder från kameran via det trådlösa nätverket som finns i hela huset.

Vidare talade man om HyperThreading (HT) och P4 3.06 samt att man hade några praktiska exempel på hur detta gör nytta. Man började med att jämföra en P4 3.06 med och en utan HT aktiverat i ett renderingsprogram som var optimerat för HT. Man renderade en tekanna och hela processen tog 32 sekunder på P4:an utan HT och 24 sekunder på den med. Faktiskt en ganska så stor skillnad. Tänk dock på att hastighetsskillnader som detta är något vi aldrig kommer att se i praktiken tyvärr. Det är sällan program blir så specialskrivna för en specifik processor.

Dock så visade man även upp nyttan av HT i vanliga program som inte ens var optimerade för två processorer och än mindre HT. Man körde helt enkelt ett virusprogram som sökte igenom hårddisken och öppnade Outlook samt en powerpointpresentation. Och om jag får säga som så att det var väldigt imponerande att se hur mycket snabbare datorn med HT blev klar. För den vanlige användaren så kan HT bli en välsignelse när det gäller den seghet som datorer kan drabbas av och där det inte hjälper hur många GHz man än har. Nu är frågan bara det om vi skulle kunna få samma resultat när vi själva testar. Tills vidare så tillåter jag mig att vara försiktig när det gäller fördelarna med HT tills jag testat själv.

Vidare talade man lite om WLAN och hur hela begreppet nu är inne i en hype alltså överreklamerat med allt för höga förväntningar. Delvis beroende på att ingen vill ta första steget. I dagsläget är man i en "hönan och ägget"-situation. Tjänsterna för WLAN kommer inte förrän folk har skaffat sig det men finns det inga tjänster så är det inte någon som ser något behov av att ha det.

Detta vill man då rätta till med sin kommande plattform för bärbara datorer "Centrino". Man visade bland annat upp den nya loggan för dessa, talade om hur systemet inte längre baseras på desktopdatorer utan är uppbyggt direkt för bärbara och integrerade datorer.


« Föregående Nästa sida »

 

21/1-03 | Axman | axman@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!