Innehåll

Singel Core vs. Dual Core, igår, idag, imorgon

Inledning
En och en, eller tillsammans
Multitasking
Enkel kärna
Dubbla kärnor
Presler
Testsystem
Subjektiva tester
Prestandatester - Program
Prestandatester - Spel
Framtiden

Tack till Intel, som gjorde denna recension möjlig.

31/03-06 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Framtiden

Både Intel och AMD har officiellt gått ut och sagt att processorer med fler än en kärna är vad de kommer att satsa på i framtiden, och de kommer heller inte stanna vid två kärnor per processor. Redan i början på nästa år kommer Intel att lansera en processor med fyra stycken kärnor i en och samma processorförpackning. Även mjukvarutillverkarna har börjat inse faktum och anpassa sina program till att bli flertrådiga. Nästkommande Windows, Vista, och Office, 12, kommer att vara uppbyggda från grunden för att nyttja dessa nya processorer. Även spel ser ut att gå en ljus framtid till mötes, och vi ser redan idag genom Quake 4 vad som komma skall.

När mjukvaran kommer ifatt hårdvaran blir det ett självklart val att använda sig av fler-kärniga processorer. För det första blir användarupplevelsen mer mjuk och systemet blir inte lika segt och ryckigt när det blir belastat. Andra fördelar är att två kärnor med lägre klockfrekvens inte generera lika mycket energi och värme som en snabbare enkel-kärnig dito. Därigenom kan datorer göras smidigare och tystare genom av minimerad kylning, men samtidigt behålla den faktiska prestandan.

Eftersom den nya generationen konsoler från Microsoft och Sony alla använder sig av huvudprocessorer med fler än en kärna kommer spelindustrin ganska fort att anpassa sig efter den nya tekniken och det kommer att sprida sig även till PC-industrin.

Tekniken med fler än en kärna per processorförpackning är dock fortfarande tämligen outvecklad och de processorer som finns ute på marknaden har stora nackdelar i en eller annan form. Intel 900-serien genererar ofantliga mängder värme vilket gör dem svårkylda och AMDs X2-processorer har problem i sin grundläggande uppbyggnad och kostar betydligt mer än den enkel-kärniga modellen. När man skall hoppa på tåget med fler-kärniga processorer är upp till var och en. Många anser redan idag att fördelarna vara så stora att de går över, medan andra väntar. Anledningen till att många väntar beror bland annat på att tekniken är ny och att många helt enkelt inte känner till den. Ytterligare skäl är att de tycker att processorns pris är alldeles för högt, eller så väntar de helt enkelt på den nya generationens dubbel-kärniga processorer som är uppbyggda från grunden för sitt ändamål, vilket inte är fallet idag. Men faktum kvarstår, inom en snar framtid kommer en processor med fler än en kärna finnas nära dig!


« Föregående  


31/03-06 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!