Innehåll

Singel Core vs. Dual Core, igår, idag, imorgon

Inledning
En och en, eller tillsammans
Multitasking
Enkel kärna
Dubbla kärnor
Presler
Testsystem
Subjektiva tester
Prestandatester - Program
Prestandatester - Spel
Framtiden

Tack till Intel, som gjorde denna recension möjlig.

31/03-06 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Presler

Intels senaste tillskott av processorer med dubbla kärnor för konsumentmarknaden är Pentium D900-serien, eller Presler som deras interna namn är. Skillnaderna mot föregångaren D800-serien (Smithfield) är många. Skillnaden i hur de är uppbyggda, har vi redan nämnt, men faktum kvarstår att Presler enbart är ett par Cedar Mill-kärnor (Pentium 4 6X1-processorer) som har blivit placerade på samma processorförpackning.

Andra skillnader mellan D800- och D900-serien är att den senare har dubbla mängden nivå 2-cache. Istället för 1 MB per kärna har D900-serien hela 2 MB per kärna, vilket totalt ger 4 MB. Detta har man kunnat implementera tack vare att tillverkningstekniken har förbättras. D900 tillverkas med en linjebredd på 65nm, istället för 90nm som hos D800 (och alla dagens AMD-processorer). Fördelen med den sänkta linjebredden är att kärnorna rent fysiskt blir mindre, och det går åt mindre material för att tillverka dem vilket sänker kostnaden.

Ökningen av cache-minnet har varit möjlig på grund av den förbättrade tillverkningstekniken. Att tillverka en processor med två kärnor och 4 MB nivå 2-cache hade inte varit ekonomiskt försvarbart med 90 nm-tekniken, kostnaden hade varit alldeles för hög.

Tack vare att tillverkningstekniken har bytts till 65 nm har energiförbrukningen gått ner något och man har kunnat öka hastigheten från 3,2 GHz per kärna, som var max hos D800-serien, till 3,73 GHz som idag är max för D900-serien (via 965 Extreme Edition).

Dubbla kärnor till trots har Intel valt att för tillfället fortsätta marknadsföra HT-tekniken i vissa processorer som har dubbla kärnor, Extreme Edition-serien. Dessa kan alltså i teorin exekvera hela fyra trådar samtidigt! Dock kan HT aldrig mäta sig med en ”äkta” kärna och prestandavisten är numera minimal när man gått över till dubbla kärnor.


« Föregående Nästa sida »


31/03-06 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!