Innehåll

Fläkt-modd

Inledning
Material
Modifiering av fläkt
Ihopkoppling av komponenter
Montering
Slutsats


21/4-02 | Felix Bodin | gode_gud@home.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Fläktar är hemska, de låter mycket och kan oftast vara väldigt fula (i relation till hur fina de KAN bli) sen att alla behöver dem är en annan femma. Så, vad kan man göra åt dessa djävulska verk? Vi har alla sett den modden där lysdioder fästs på fläktbladen och skapar riktigt snygga ljus-ringar. Okej, det blir snyggt men med den modden kommer väldigt många nackdelar.

- Fläkten blir obalanserad vilket leder till vibrationer som i sin tur skapar mer ljud.
- Vibrationerna försämrar även livslängden för fläkten i och med att lagren slits ut osv.
- Tillråga på detta blir också luftflödet sämre på grund utav att vi förstör den aerodynamiska utformningen av fläktbladen.

I denna guide visar jag en modd som inte gör någon skada på vare sig ljud, livslängd eller prestanda på din fläkt. Målet med modden är att fläkten ska bli snygg utan att den tar någon som helst skada utav det.

Jag tar inget ansvar över vad som kan hända med dig/din dator om du försöker efterlikna den här guiden.

Material

Inga avancerade komponenter utan lite av varje.

Förbrukningsmaterial:
Inga avancerade komponenter utan lite av varje.

4 Högintensiva Lysdioder (i mitt fall gröna)
Ca 1 meter kabel
El-tape (krympslang skulle fungera lika bra)
Karlsons-klister. (Eller annat lim som man kan ”fylla ut” med, alltså inte superlim/snabblim.)
Lödtenn

Verktyg:

Avbitartång
Lödkolv
Borrmaskin
Ett 1mm borr
Ett 5mm borr (kan variera beroende på vilka LED's du använder)

Modifiering av fläkt

Meningen är alltså att vi ska montera in lysdioder i fläktens ram som lyser in på bladen medan de snurrar. Titta på de blå pilarna (fig1) för att se lysdiodens tänkta riktning. Nu måste du även bestämma dig för från vilket håll du vill att modden ska synas bäst. Dvs. du måste rikta dioderna så att ljusstrålen träffar rotorbladens sluttning. På bilden (fig2) nedan är det det röda skenet som man ska välja om man vill se fläkten från det hållet där ögat är.


Fig 1.Fig 2.

Vi börjar med att borra upp ”styr hål” för att om man borrar med ett stort borr direkt så kommer bara borret att glida omkring och förstöra ytan. Därför borrar vi med ett mindre borr först (ex 1-2mm).


När detta är gjort kan vi borra upp med den storlek som vi ska ha. Tänk på att inte trycka för hårt utan ta det lugnt så du inte borrar för djupt och bryter av ett fläktblad. Om det har blivit lite ”fnas” kring kanten av hålet ska du ta bort dessa, annars skrapar fläktbladen i det som sticker ut och vi får det vi hatar mest: oljud. Dags att montera in lysdioderna. Stoppa ner lysdioden i hålet och rikta den rätt smeta sedan på limmet runt omkring den. Snurra nu på fläkten och se till att dioden inte stöter i något av bladen. Se även till att dioden inte kan glida om kring undertiden som limmet torkar. När allt är klart kan de se ut så här:  Nästa sida »

 
21/4-02 | Felix Bodin | gode_gud@home.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!