Innehåll

Förbättrad kylning på Geforce 2

Inledning
Förberedelse
Steg 1 - 4
Steg 5 - 12
Slutsats
Inköpsställen för material


14/10 -01 | Illuwatar | petercz@swipnet.se


Inledning

Detta projekt är tänkt för er som vill få ut max ur grafikkortet och som tycker att standardkylningen inte är tillräcklig. Tanken var också att göra detta utan att bli ruinerad på köpet - så jag har till stor del använt material som är lätt att få tag på till låga priser. Däremot krävs att man har lite vana att arbeta med metall och att man har känsla för elektronik. Annars är det lätt att det blir fel.

Varning: Detta projekt gör att garantin på grafikkortet upphör! Gör man fel är det lätt att förstöra grafikkortet! Varken artikelförfattaren eller 64bits.se tar ansvar för förstörd utrustning som har uppstått pg a detta projekt. Bygget sker helt på egen risk!

Förberedelse

Det som skall göras är att förse de primära komponenterna på ett GeForce 2-kort med bättre kylning än vad som levereras från fabrik. Det innefattar kylning av minneskretsarna och byte av kylare på GPU'n (själva GeForce 2- kretsen). Denna modifikation kan utföras på vilket grafikkort som helst - det är inte begränsat till en viss modell. Dock så skiljer sig saker när det gäller mått och dimensioner, men tillvägagångssättet är detsamma.

Först skall vi gå igenom vad som behövs:

 • Ett grafikkort (rather obvious)... :-)
 • Kylflänsar till minnet. Jag använde flänsar i "metervara" som man kan köpa i elektronikaffärer. Från detta råmaterial kapas lämpliga bitar som passar minnena. Alternativt kan man använda kylare från gamla Pentium eller Pentium- Pro - dessa kan köpas billigt. Även dessa sågar man till så att de passar minnena. Är man lat så tar man färdiga RAM-kylare.
 • Kylare till GPU'n. Här tog jag en gamma P-Pro- fläns som jag hade liggande. Denna måste också sågas så att den passar kortet. Som alternativ finns mycket att välja på. Allt som kyler en CPU kan användas - det är i princip en fråga om plats, vikt och kostnader.
 • En solid kopparplatta med måtten 40 x 40 x 3mm - dessa används normalt till peltier-element. Jag köpte min på Kylning.com. Lyckas man hitta 3mm kopparplåt går det bra att använda detta också - såga bara ut en 40 x 40mm bit ur denna. Se dock till att den är riktigt plan.
 • Kylpasta - helst Arctic Silver 2.
 • Epoxylim (ex. Araldit) alternativt Acrtic Adhensive.
 • Fyra små självgängande skruvar med försänkt huvud (gängdiameter 3mm/längd 15mm räcker).
 • Två längre självgängande skruvar med vanligt huvud. Dessa skall gå genom hålen på grafikkortet som användes till den gamla kylaren och vara långa nog så att de går in i flänsen med minst 5mm.
 • Två nylon/plastbrickor som skall placeras under ovan nämnda skruvar för att skydda grafikkortets baksida från kortslutning.
 • Fläktar - detta lämnar jag till er fantasi. Denna artikel tar bara upp grafikkortsdelen.
 • Erfoderliga verktyg: borrmaskin, bågfil med metallblad, borrar (2.5mm, 3mm, 3.5mm), diverse skruvmejslar och tänger.

Viktig information: denna modifikation gör att grafikkortet tar mer plats än normalt. Räkna med att förlora minst en PCI-plats. Använder man flänsar med höjden 25mm blir man av med platsen närmast grafikkortet. Då måste fläkten/fläktarna placeras utanför grafikkortet. Med andra lösningar kan fler PCI-platser gå åt.

Steg 1 - 4

1. Objektet för denna behandling - ett ASUS V7700 DeLuxe. Detta kort baseras på GeForce2 GTS med 32MB DDR-SDRAM. Till detta kommer funktioner för video in/ut.

Innan man börjar måste man ta bort originalkylningen på GPU'n (behövs inte om bara minnena skall kylas). Med detta kort är det enkelt - två små plastpinnar håller flänsen på plats. Med en spetstång trycker man ut dessa från kortets baksida. Sen är det bara att försiktigt rucka på flänsen tills den lossnar (kylpastan håller fast den). Lossa också på fläktanslutningen. Till sist, torka rent GPU'n från gammal kylpasta.

 
2. Först ut är minneskylarna - denna modifikation kan utföras oberoende av kylningen av GPU'n. Vissa kanske nöjer sig med minneskylning och då är det bara att skippa resten av artikeln.

Här på bilden syns materialet som har används samt de färdiga bitarna på plats. Längst till vänster är råmaterialet - en kylfläns som jag hittade i en elektronikaffär. Denna kapades ner till bitar som passade på minnena. Jag valde att göra flänsar som täcker två minnen åt gången - det ger större kylyta samt mindre sågjobb. Detta förutsätter att det inte finns några höga komponenter mellan minneskretsarna. Använder man kylare av den typ som syns på bilden bör man tänka på att vända dem i luftflödets riktning. I mitt fall kommer luften uppifrån, därav placeringen (notera olikheten hos flänsarna).

 

3. Minneskylflänsarna klara för att limmas på minneskretsarna. Detta tar oss till den kinkigaste biten i bygget - och den del som tar bort garantin på grafikkortet! Gör inte detta om du tänker använda garantin på något sätt!

För att fästa minnena på kretsarna finns det två metoder som jag finner lämpligast:

A. Arctic Adhensive - en form av epoxylim som har blandats med Arctic Silver kylpasta. Detta är den enklaste metoden - bara att blanda och kleta på. Var dock noggrann - lim får INTE komma på minneskretsarnas anslutningsben! Blanda limmet 50/50 och stryk på ett tunt lager på varje krets. Blanda inte mer än vad som tros behövas - detta lim är ganska dyrt. Bre inte på mer än vad du tror hinna med - limmet torkar fort (inom 5 min). Tryck fast flänsen ovanpå minneskretsarna och se till att ett jämnt tryck erhålls tills limmet har härdat. Efter 20 minuter sitter flänsarna som berget...

B. Kylpasta + vanlig epoxy (typ Araldit) - ett alternativ om man inte hittar Arctic Adhensive. Börja med att lägga på ett tunt lager kylpasta på varje minneskrets. Lämna dock lite ledigt i kretsens ändar. Blanda därefter epoxyt - även här brukar 50/50 gälla. Ytterst lite kommer att behövas. Lägg en liten dutt epoxy på de lediga ändarna på kretsarna. Tryck sedan fast kylflänsarna och låt limmet härda. Även här tar det ca. 20 minuter till de sitter för gott.

 
4. Nu till GPU'n. Här utgår jag från en Pentium-Pro-kylare som kostade mig 5:-. Den är dock för stor för att passa direkt på grafikkortet. Dessutom sitter det ett antal elektrolytkondensatorer som hinder runt GPU'n. Fram med bågfilen!

  Nästa sida »

 
14/10 -01 | Illuwatar | petercz@swipnet.se

Diskutera denna artikeln i vårt forum!