Innehåll

Kom igång med IRC

Vad är IRC?
Börja med mIRC
Ansluta till kanalen #64
Vidare lektioner
Netikett
Inte bara mIRC


08/02-05 | Sven Arvidsson | sa@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Ansluta till kanalen #64

IRC har, precis som mycket annat, drabbats av det gissel vi kallar spam. 64bits kanal var inget undantag. Trots att vi i princip bannlyste alla adresser utom .com, .se, .net och .org fylldes vår banlista på ett dygn, och spammandet fortsatte.

För att komma in i #64 krävs att du är registrerad och inloggad mot Quakenets bot-tjänst, Q, eller att du först blir inbjuden till kanalen.

För att göra det kan du antingen först gå in i kanalen #64bits och där skriva !invite. Alternativt skriva /msg sixtyfour !invite utan att behöva gå in i #64bits. Vi rekommenderar dock att man registrerar sig.

När du gjort något av ovanstående kan du komma in i #64 genom att skriva /join #64. Kommandon skrivs i samma fält du använder för att chatta.

Vidare lektioner

Du kan, om du vill, vara inne i flera kanaler samtidigt. Använd bara /join-kommandot ovan igen. Sedan kan du växla mellan kanalerna. Det går även att ansluta till flera IRC-nät samtidigt, mer om det kan du läsa i hjälpfilerna till mIRC.

Det döljer sig många kommandon i IRC. Som du kanske redan gissat börjar alla kommandon med ett /. Vi går igenom några av de vanligaste här nedan.

Kommando
Beskrivning
/join #kanalnamn Låter dig ansluta till en kanal, finns den inte skapas den och du blir kanalens ägare eller "op" (se nedan).
/msg nickname hej Skickar ett privat meddelande till någon.
/nick ReallyCoolGuy byter nickname till ReallyCoolGuy, om ingen redan har det namnet.
/quit Bryter förbindelsen till IRC.
/part Lämnar kanalen men bryter inte förbindelsen till IRC.
/me är en cool snubbe Menlös funktion som anger en handling. Här hade det skrivit ut "ReallyCoolGuy är en cool snubbe" i kanalen.

På Quakenet och flera andra IRC-nät finns det en slags hierarki. Du kommer säkert märka att mIRC märker vissa individer med ett @ framför namnet. Dessa personer är "operators", eller "ops", som driver kanalen, ser till att reglerna efterföljs och sparkar ut eller bannlyser bråkstakar.


En helt vanlig dag i #64.

De regler som gäller i #64 är i princip samma som forumets regler. Det gäller förstås också att rätta sig efter Quakenets regler.

Ett annat prefix man stöter på då och då är ett + framför namnet. Detta ger bäraren "voice" i en modererad kanal, dessa är de enda som kan chatta när kanalen är modererad. Modererade kanaler träffar man inte på speciellt ofta.

Inte alla användare man hittar i kanalen behöver vara människor. På Quakenet är det t.ex. inte ovanligt att man ser någon med namnet Q i kanalen. Q är i själva verket en "bot", ett program som tillhandahåller vissa tjänster.

Q gör det bland annat smidigt att kontrollera en kanal på Quakenet eftersom operatörerna inte behöver se till att det alltid finns en mänsklig "op" närvarande för att dela ut operatör-status till andra.

Det finns många olika typer av botar, bland annat för att föra statistik, spara meddelande till användare som inte är online, spela spel och mycket annat.

Det sista vi ska gå igenom är en så kallad netsplit. Detta inträffar när en av alla servers som ett IRC-nätverk oftast består av får sin förbindelse bruten av någon anledning. Detta kommer visa sig som om flertalet användare (de som använder sig av en annan server) helt plötsligt skulle avsluta. När sedan förbindelsen upprättas igen, återkommer de igen.


« Föregående Nästa sida »


08/02-05 | Sven Arvidsson | sa@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!