Innehåll

Kom igång med IRC

Vad är IRC?
Börja med mIRC
Ansluta till kanalen #64
Vidare lektioner
Netikett
Inte bara mIRC


08/02-05 | Sven Arvidsson | sa@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Netikett

Netikett är etikett på nätet. Kort sagt är det inga konstigheter som gäller här, använd vanlig hyfs och bemöt människor med samma respekt på IRC som när du möter dem i person eller talar över telefon.


X-Chat under GNOME.

Förutom att självklart följa de regler som finns i en kanal eller för ett speciellt nätverk är det ett par saker man bör ha i åtanke. Undvik att upprepa saker flera gånger, detsamma gäller att kopiera in stora textstycken. Ett par rader kan vara okej, men fråga först om det gäller mer.

Skriv inte med enbart stora bokstäver. På IRC är det samma sak som att skrika och anses riktigt ouppfostrat. Gör inte reklam för andra kanaler, och efterfråga heller inte operatör-/voice-status.

Till sist är det också viktigt att komma ihåg att alla man möter över IRC, precis som i "verkligheten", inte är att lita på. Tag därför aldrig emot filer från okända personer. Lämna inte heller ut personlig information hur som helst.

Inte bara mIRC

Som vi tidigare nämnt är shareware-klienten mIRC det mest populära programmet för att ansluta till IRC, det finns dock mängder med alternativ värda att kika närmare på. Man bör även ha i åtanke att mIRC på senare tid kritiserats pga. återkommande säkerhetsproblem.


Irssi under Mac OS X.

Ett hyllat alternativ för Windows-användare är Bersirc, ett annat är X-Chat, som finns för flertalet plattformar. Andra föredrar Irssi som är en IRC-klient med endast textläge. Även den finns för många plattformar. Många föredrar textbaserade klienter eftersom man då kan lämna dem igång med hjälp av "screen" och på så vis inte bli utloggad.

Det finns ingen brist på IRC-klienter, kikar man runt är det enkelt att hitta alternativ för så väl webben som för mobiltelefonen.

Nu har du förhoppningsvis fått en grundläggande lektion i IRC och verktygen för att använda det. Har du fler funderingar eller vill lära dig mer kan du hitta läsning på Quakenets hemsida. För en mer komplett samling av information kring IRC rekommenderas ett besök på hemsidan IRC Help.

Välkommen till #64!
« Föregående  


08/02-05 | Sven Arvidsson | sa@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!