Innehåll

Att bygga en pepparkaksdator

Inledning
Recept, Ingredienser och Tillbehör
Grafikkortet
Processorkylaren
Minnet
Moderkortet
Sammanfattning


13/12-05 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare versionGrafikkortet

Första komponenten som vi ska baka är grafikkortet. Tillvägagångssättet är relativt enkelt; man tar en klump deg, kavlar ut den på bakplåtspapper tills den är några millimeter tjock och täcker en tillräckligt stor yta. Därefter placerar man en på förhand färdigställd mall över pepparkaksdegen och skär sedan ut motivet. Jag använde mig av den hårda framsidan på ett kollegieblock som mall. Det stora kruxet uppstår när man ska separera mallen från degen. Degen tenderar att klibba fast i mallen, vilket gör att man måste vara försiktig, annars följer degen med och motivet bli deformerat. Ett bra tips är att mjöla mallen innan man placerar den över degen samt att använda sig av en liten vass kniv i samband med att man separerar mallen från degen. Kniven används för att se till att degen släpper från mallen vid avlägsningsögonblicket. Detta moment kan vara lite svårt inledningsvis, vilket leder till att man får göra om det hela några gånger i början. När detta är klart är det bara att placera bakplåtspappret på en bakplåt och sedan grädda pepparkakan i ugnen, tills dess att den är brun; tar bara någon minut.

Ovan till vänster ser du det färdiga resultatet efter det att mallen avlägsnats från pepparkaksdegen. Till höger återfinns den färdiggräddade pepparkakan.

Ovan till vänster ses grafikkortets kylanordnings olika delar. Kylflänsarna har redan limmats fast på kylarens bottenplatta och fläkten är färdigtillverkad. Fläkten består av en rund Bassett-godisbit och ett antal utskurna delar från en platt grön godisbit, som sedan limmats fast på Bassett-godisbiten. Till höger finns den färdiga kylaren, efter det att fläkten (limmas fast på kylarens bottenplatta) och kylarens överdel limmats ihop med flänsarna och bottenplattan.

Efter att vi gjort en kylare är det dags att göra grafikkortet. Till det behövs pepparkaksdeg och lite olika godisvarianter bland annat ett antal bassetts (minnena), en fudge (GPU) och några ”lakrits-rullar” (kondensatorer); uppe till vänster. När grafikkortsplattan och shimen (GPU:ns skyddsring) är bakade är det bara att placera ut godiset enligt bilden ovan till höger.

När samtliga delar på grafikkortet har limmats på återstår monteringen av kylanordningen. Detta görs genom att man helt enkelt att man sätter lim på kylarens undersida och applicerar den på grafikkortet. Grafikkortet är färdigt!« Föregående Nästa sida »


13/12-05 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare versionDiskutera denna artikeln i vårt forum!