Innehåll

Att bygga en pepparkaksdator

Inledning
Recept, Ingredienser och Tillbehör
Grafikkortet
Processorkylaren
Minnet
Moderkortet
Sammanfattning


13/12-05 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare versionProcessorkylaren

Då var det dags att bygga en processorkylare. Proceduren är den samma som tidigare, dvs. göra en mall, kavla degen samt skära ut och grädda pepparkakorna. Även fläkten till kylaren byggs ihop på liknande sätt som det tillhörande grafikkortet. Skillnaden ligger i storleken på godisbitarna och att man behöver två runda Bassett-godisbitar.

Uppe till vänster ses alla delar, utom fläktbladen, som användes för att bygga ihop fläkten. Till höger återfinns de färdiga delarna efter att vi monterat ihop fläkten och fläkthållaren. Mallen till fläkthållaren är gjord av en nermonterad 80mm-standardfläkt.

Processorkylarens konstruktion är förhållandevis enkel att göra, den består av sju delar; en bottenplatta och sex kylflänsar. Flänsarna monteras relativt enkelt genom att man limmar fast dem på bottenplattan. När detta är färdigt återstår bara monteringen av fläkten på kylflänsen. Det enklaste är att nöja sig med att placera fläkten uppe på kylflänsen, dvs. avstå från att limma fast den. På så sätt är risken mindre att kylaren går sönder vid förflyttning. Alternativet är att vänta med att limma fast fläkten på kylaren tills efter att man monterat den på moderkortet.

Minnet

Tillverkandet av minnet är kanske det enklaste momentet. Det som behövs är två pepparkaks-minnesbitar och en godis-pingvinstång. Pingvinstången skärs upp på längden och det vita innehållet avlägsnas. Från det kvarvarande lakritsskalet skär man sedan ut 16 små minnesmoduler, som sedan klistras fast på pepparkaks-minnesmodulen.


« Föregående Nästa sida »


13/12-05 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare versionDiskutera denna artikeln i vårt forum!