Innehåll

Att bygga en pepparkaksdator

Inledning
Recept, Ingredienser och Tillbehör
Grafikkortet
Processorkylaren
Minnet
Moderkortet
Sammanfattning


13/12-05 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare versionModerkortet

Moderkortet är den del av datorbygget som kräver flest delar. Nere till vänster återfinns alla delar som behövdes för att bygga ett moderkort. Framförallt så går det åt en hel del pepparkaksdeg och godis vid byggandet av moderkortet. Av pepparkaka gjordes moderkortsplattan, socklarna, nordbryggan med tillhörande kylare och CPU-grunden. Kondensatorerna består av svarta ”lakritsrullar” och rabarberstänger. De olika kontakterna är gjorda av vingummin, strömkretsarna består av Bassetts och minneshållarna är gjorda av en röd pingvinstång som delats på mitten.

Ovan till vänster finns även de övriga delar som vi gått igenom i tidigare stycken. Som några av er säkert redan har lagt märke till har vi inte nöjt oss med att göra enbart ett grafikkort, utan två. Tanken på att bygga ett PLI-system (Pepparkaks Link Interface) gick helt enkelt inte att motstå. Uppe till höger ses moderkortet i nästintill färdigmonterat utförande, det som saknas är nordbryggekylaren.

Efter det att moderkortet blivit färdigt är det dags att montera de övriga delarna. Vi börjar med att sätta fast kylarna och minnena, för att sedan sätta fast fläkten med den tillhörande sladden; lakritssnöre. Slutligen sätter vi även fast de båda grafikkorten med den tillhörande PLI-bryggan.« Föregående Nästa sida »


13/12-05 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare versionDiskutera denna artikeln i vårt forum!