Innehåll

KnightRider

Inledning
Verktyg & utrustning
Inköpslist
Schema & kretskortslayout
Lite förberedelser
Exponering
Framkallning
Etsning
Borra
Löda
Allt är klart
Anpassa till dina behov
Slutord


23/9-02 | MadModder | aceware@spray.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

David Kitt Kommer ni ihåg TV-serien Knightrider med Michael Knight i huvudrollen, eller David Hasselhoff som han heter i verkligeheten? Jamen det är väl självklart! Den snygga frisyren, det breda leendet, de vita tänderna, den urläckra läderjackan... INTE! Det är inte han som är det balla. Det är ju självaste Kitt, den talande bilen. Spegelblank, svart som natten och snabbast av alla, med ett häftigt pulserande rött ljus i fronten.

Förut hade jag inte en tanke på att bygga något dylikt, men så fick jag se att en kille byggt en med 16 blåa lysdioder.  Ojojoj tänkte jag. En sån skulle ju passa i fronten på min burk! Fast röd då. Dels för att den "ska" vara röd, och dels för att jag redan bytt ut alla lysdioder i datorn mot röda.

Det är just det vi ska bygga idag, det röda rinnande (eller studsande kanske är mer riktigt) ljuset, för att montera in i vår käraste ägodel datorn och därmed göra den om möjligt ännu tuffare än den redan är.

Verktyg & utrustning

  - Skrivare
  - Overheadfilm
  - Sax
  - Tejp
  - Avbitartång
  - Skruvstäd
  - Bågfil
  - Varmluftspistol
  - Lödkolv
  - Lödtenn
  - Tennsug
  - Sandpapper eller en fil
  - Två glasskivor
  - Tidtagarur
  - UV-lampa
  - Mörka solglasögon med UV-skydd, eller ett par svetsglasögon
  - Ett par värme/mikro-tåliga plastkärl
  - Måttsats
  - En tom tvåliters colaflaska eller annan lämplig behållare
  - Kemiskt ren aceton utan olja
  - Hushållspapper
  - Lamphållare (att sätta UV-lampan i)
  - Stekpincett i plast
  - Borrmaskin med stativ
  - 0,7mm borr
  - Mikrovågsugn

Lamphållaren ska tåla rätt så höga temperaturer. En vanlig skrivbordslampa som det står max 60W på är inte så bra, då lampsockeln i den antagligen kommer smälta av den 300W starka UV-lampan. Vill man bygga en fin lamphållare har ELFA lampsocklar av keramik.

Stekpincetten är en pryl som är bra att ha om man vill pilla på kretskortet undertiden det ligger i etsvätskan.

Har man inte prylar hemma till själva etsningen kan man köpa en påse med kretskortsutrustning, ett start- kit kan man säga, som innehåller några kretskortslaminat, framkallningsmedel, etsmedel samt ett informationsblad. Köper man denna utrustning så kan man utesluta glasfiberlaminatet från inköpslistan, 49-575-51.

För att kunna tillverka kretskortet behövs också en UV-ljuskälla. En stark sådan. Även här kan ELFA stå till tjänst. Men den lampan är dyr. Den kostar lite mer än vad  hela knightriderkretsen kostar, 577 kronor inklusive moms. Så har mamma ett ansiktssolarium så går det lika bra med det. Dock får man då troligen experimentera mellan olika avstånd och exponeringstider för att få ett bra resultat.


  Nästa sida »

 

23/9-02 | MadModder | aceware@spray.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!