Innehåll

KnightRider

Inledning
Verktyg & utrustning
Inköpslist
Schema & kretskortslayout
Lite förberedelser
Exponering
Framkallning
Etsning
Borra
Löda
Allt är klart
Anpassa till dina behov
Slutord


23/9-02 | MadModder | aceware@spray.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Allt är klart

Klart Klart Klart
Så ser den alltså ut nu. Oooo, fina fingeravtryck där bak

Äntligen. Efter en lång tids slit som krävt både blod svett och tårar kan man nu luta sig tillbaks i stolen och känna stoltheten breda ut ett stort leende över ansiktet. Aah...

Men vänta nu, det fattas ett steg. Vi måste testa funktionen! Nu blev det nervöst. Ställ först båda potentiometrarna i mittenläge. Få se nu. +5V- sladden till den röda i molexkontakten. Jordsladden till den svarta... WOOHOO! Det funkar! Man ställer in hastigheten med den högra potentiometern.

Test
Fram och tillbaks

Man kan lätt kolla det snabba läget genom att kortsluta de två benen på optokopplaren närmast kretskortskanten. Nere till vänster på bilden ovan. Det går inte att ställa in den snabba hastigheten när man gör så. Vet inte riktigt varför. Den hastigheten ställs för övrigt in med den vänstra potentiometern. Det händer inte mycket när man vrider på den. Man får vänta tills man kopplat in de resterande sladdarna till HDD-activity LED och låter den spänningen styra optokopplaren istället. HD+ kopplas till HDD+ och HD- till HDD-. Kabelfärgerna varierar från moderkort till moderkort, men det brukar oftast vara en färgad och en svart eller vit. Den färgade ska vara plus och den andra minus. Starta en film i mediaspelaren. Den brukar hålla hårddisken igång. Nu ska ljuset fara fram och tillbaks i det snabba läget. Det ska nu även gå att ställa in hur snabbt med den vänstra potentiometern. Inte det? Nähä, då är nog spänningen lite högre från moderkortet än vad jag har från mitt. Har inte testat någon annanstans. Pröva att seriekoppla ett motstånd med HD+-sladden och se vad som händer.

Och så till sist ett filmklipp som visar hur det kan se ut när man monterat den i ett Chieftec Scorpio TA-10W. Det ser lite ryckigt ut när kretsen går över i det snabba läget, men det är bara min kamera som inte är så snabb.

Filmklipp
DivX 5.0.2  810496 bytes

Anpassa till dina behov

Alla har ju inte samma önskemål om hur en sak ska se ut och fungera. Detta gäller givetvis även denna krets. Man kanske vill ha blå eller gröna lysdioder. Man kanske inte vill att den ska reagera på hårddiskaktivitet. Man kanske vill ha möjligheten att stänga av den. Fast det sistnämnda är väl inte så troligt.

Använda andra lysdioder

En blå lysdiod som många använt sig av till andra saker är nummer 75-005- 80 på ELFA. Den ska ha 4,9 Volt och den lyser hela 350mcd vid 20mA. Hur ska man då göra för att använda en sån istället? Jo, för det första så är matningen till lysdioderna 5 Volt i min krets. För det andra så är det motståndet R1 som begränsar strömmen till lysdioderna. Den enda modifieringen man behöver göra är att byta ut R1 till ett annat motstånd. Men vilket då?

Matningen är 5V. Vi säger att det är V1.
Lysdioderna ska ha 4,9V. Det är deras framspänningsfall. Betecknas VF.
Strömmen får inte överstiga 20mA (0,02A). Betecknas IF.
Motståndet betecknas R.
Formeln blir då:  R= (V1-VF)/IF
Man sätter in värdena och får R=(5-4,9)/0,02=5
Det nya motståndet ska alltså vara på 5 Ohm. Hittar man inget som är exakt, så tar man det som är närmast över. Det närmaste man kan hitta på ELFA är ett på 5,1 Ohm och det har nummer 60-761-78. Det löder man då dit på platsen för R1.

Nu undrar säkert en del hur man ska räkna när lysdioderna ska ha 5 Volt. Formeln ger ju noll ohm. Men det kan man inte ha. Såvida lysdioderna inte har ett inbyggt seriemotstånd. Då är det bara att löda dit en bit ståltråd istället. Men har de inte något inbyggt så måste man alltid koppla ett motstånd i serie. Ta något mellan 1 - 5 Ohm. Man märker ingen större skillnad.

Ingen reaktion på hårddiskaktivitet

Vill man att kretsen ska gå fram och tillbaks hela tiden utan att reagera på hur hårddiskarna jobbar, så är det bara att inte koppla in sladdarna HD+ och HD-. Vill man ha en mer permanent lösning så ska man utesluta vissa komponenter. Det är inte svårare än så. Dessa komponenter är:

R2   R3   R4   R5   R6   C1   T1   U5

Slutord

Tycker man om lysdioder som blinkar och har sig ska man definitivt bygga denna. Mycket effektfullt måste jag säga. Sen är det ju alltid roligt att höra uttalanden som "Ååå va coolt! En sån vill ju jag också ha! Har du gjort den själv?".
"Såklart jag har" svarar man då. Att den kostat nästan 500 spänn behöver man ju inte hojta med.

Det har varit roligt att bygga denna knightrider-krets. Kladda med kemikalier i köket, utsätta sig för stark UV-strålning...

Ett stort tack till Magnus Runnsjö aka "the_flyer" för att han en kväll kom på originalschemat på väg hem i ett tåg.

Vid tangenterna
2002-09-06
Daniel Svegert


  • Källförteckning
  • Programvaran jag använde mig av för att rita upp kopplingsschema och designa kretskortslayouten är:

    Orcad Capture CIS samt Orcad Layout plus.  Hemsida

    Alla prylar har jag köpt hos ELFA. Hemsida




    « Föregående  

     

    23/9-02 | MadModder | aceware@spray.se
    Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

    Diskutera denna artikeln i vårt forum!