Innehåll

PC-byggarskola

Inledning
Val av delar
Förberedelser, att tänka på
Förberedelser i chassit
Installation av processorn
Installation av internminnet
Installation av moderkortet i chassit
Installation av AGP-/PCI-kort
Installation av IDE-/SATA-enheter
Slutgiltig installation
Frivilligt
Mjukvara
Slutsats


15/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Frivilligt

Nu har ni förhoppningsvis en fullt fungerande egenhändigt byggd dator. Men det finns saker att göra för att ytterligare förbättra den.

En av dessa saker är att dra alla kablar på ett snyggt sätt och ”gömma” de som inte används. Vi tycker att alla bör ta sig tid att göra detta, inte bara för att det blir snyggt och ser mer professionellt ut, utan också för att man inte hindrar luftflödet lika mycket när man inte har en massa kablar hängandes huller om buller i chassit. Till hjälp kan man ta så kallade buntband och vanlig eltejp. Börja med att ta alla kablar som ni inte använder, vik ihop dem snyggt och dra sedan ett buntband runt dem, när det är gjort placera dem ovanpå nätaggregatet eller i ett ledigt 5,25”-fack så att de inte är i vägen. Nästa steg är att försöka bunta ihop de kablar ni använder och fästa i dem något. Vi hade en sådan tur att det i chassit fanns en balk som gick rakt igenom hela. Denna användes till att fästa de kablar som användes på ett snyggt sätt.

Det kommer naturligtvis att ta lite tid att få till kabeldragningen snyggt men när det är klart kommer man garanterat att bli nöjd över resultatet.

Något annat som kan vara vettigt att installera är extrafläktar, framförallt längst bak i chassit. De allra vanligaste fläktarna för detta ändamål är 80 mm-fläktar och de går att få tag på i princip överallt. En fläkt av bra kvalité kostar runt hundralappen och är enligt oss en bra investering. Den hjälper till att kyla alla enheter inne i lådan eftersom den ser till att luften hela tiden cirkulerar inuti själva chassit. Att installera en fläkt är inga problem, i chassit vi använde tryckte man bara fast den i en ram så satt den fast, i andra chassin kan man behöva skruva fast den med fyra skruvar. När fläkten sitter fastmonterad är det bara till att ansluta strömkabeln till moderkortet, sedan är fläktinstallationen klar.

Mjukvara

Er dator är förhoppningsvis helt färdigmonterad och allt fungerar som den skall. Men så som ni har dator just nu är den ganska meningslös, ni kan inte göra något alls med den, någon form av mjukvara måste naturligtvis installeras. Men innan man kan göra det måste man ställa in lite saker i moderkorts BIOS, en krets som håller reda på diverse inställningar.

Vi börjar alltså med att gå in i BIOS och ändra diverse värden, exakt hur man kommer in i sitt BIOS är svårt att svara på, i vissa fall skall man trycka på F1, i andra fall delete-knappen. Kolla i manualen som medföljde moderkortet för att få reda på hur ni kommer in i just er BIOS, manualen är också ett måste när ni skall ändra olika parametrar i BIOS.

Det första vi skall ställa in är hastigheten på processorn. För att ställa in rätt hastighet måste ni ta reda på vilken busshastighet (i vissa fall även multipeln) som er processor använder er av. Denna information bör stå antingen på själva processorn eller på förpackningen den kom i. Om ni inte hittar informationen på någon av dessa ställen kan ni också leta efter den på tillverkarens hemsida eller fråga i vårt forum. När ni hittat den informationen ni sökt efter ändrar ni helt enkelt systembussen till det värde det skall vara (vanligtvis 100/133/166 eller 200 MHz). Tänk också på att den busshastighet som nämns av PR-syfte ofta inte är den riktiga hastigheten. Intel säger till exempel att deras systembuss för de nyare Pentium 4-processorerna ligger på 800 MHz. Men man skall ställa in 200 MHz för att processorn skall gå i rätt hastighet. Anledningen till att den annonserade siffran och den verkliga inte stämmer är att systembussen kan överföra fyra bitar varje klockcykel, 200 x 4 är som ni vet 800.

Vart i BIOS man ändrar får ni helt enkelt kolla upp i manualen, det brukar ofta finns ett mycket bra kapitel som tar upp vart man hittar alla saker i BIOS och även vad de betyder. I vissa fall måste man också ställa in multipeln, detta är gäller dock främst på äldre AMD-processorer, vilken multipel som skall användas hittar ni på samma ställe som ni hittade informationen om systembuss.

Nu har vi ändrat det viktigaste i BIOS, det finns mycket mer att göra, till exempel välja vilka integrerade funktioner man skall använda sig av, hastighet på minnet, och mycket mera. Var dock försiktiga när ni ändrar i BIOS, har ni otur kommer datorn vägra starta efteråt, men det löses genom att helt enkelt nollställa BIOS (hur man gör det står i manualen, oftast är det en bygel som skall ställas i ett speciellt läge). Något viktigt är dock att stänga av det integrerade ljudkortet om man har installerat ett sådant på en PCI-plats, det samma gäller nätverkskort.

Nu när ni startar er dator kommer den troligen meddela att den inte har något operativsystem installerat och det enda ni ser är en svart skärm med vit text på. Det är alltså dags att installera ett operativsystem. Det allra vanligaste på marknaden idag är Windows XP, köper man det samtidigt som man beställer alla delar till sin dator får man det till ett rabatterat pris, så det behöver inte kosta skjortan. Stoppa helt enkelt i Windows XP-skivan i CD- eller DVD-enheten så kommer datorn automatiskt att starta från skivan (om den inte gör det så får ni gå in i BIOS och välja att den skall boota från CD-enheten). Sedan är det bara att följa den guide som hela tiden kommer visas på skärmen och säga till er hur ni skall göra, att installera Windows bör inte resultera i några större problem. Enda gången det kan vara lite krångligt är om man vill installera Windows på en SATA-hårddisk. Då måste man precis i början av installationen trycka på F6-knappen när det står längst ner att göra så. Sedan får ni stoppa i disketten med SATA-drivrutiner som medföljer moderkortet. När installationen av de drivrutinerna är klara så kan man fortsätta med Windows-installationen som vanligt.

Detta gäller dock inte i precis alla fall. Om man använder sig av ett moderkort med den nyaste sydbryggan från Intel, ICH6-serien, så kommer Windows-installationen att hitta dina SATA-diskar utan att man behöver mata in några extra drivrutiner. Dessa sydbryggor finns på de moderkort baserade på 925- och 915-kretsarna, alltså i princip alla moderkort till Socket 775, LGA 775.

När Windows är installerat och klart är det dags att lägga in drivrutinerna till alla enheter ni har monterat i datorn. Men först bör man ladda ner de uppdateringar som finns på Windows Update för att få ett så säkert och stabilt system som möjligt. När uppdateringarna är nerladdade kan ni fortsätta med att stoppa i skivan som medföljde moderkortet och installera drivrutinerna som ligger på den. Tag sedan skivan som hängde med grafikkortet och installera drivrutinerna till det och fortsätt sedan så tills ni har installerat alla drivrutinerna ni behöver. Men om ni vill kan ni ladda ner de nyaste drivrutinerna från tillverkarens hemsida, oftast är de drivrutiner som ligger på den medföljande CD-skivan ganska gamla så det kan vara en bra ide att göra så.


« Föregående Nästa sida »


15/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!