Innehåll

PC-byggarskola

Inledning
Val av delar
Förberedelser, att tänka på
Förberedelser i chassit
Installation av processorn
Installation av internminnet
Installation av moderkortet i chassit
Installation av AGP-/PCI-kort
Installation av IDE-/SATA-enheter
Slutgiltig installation
Frivilligt
Mjukvara
Slutsats


15/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Val av delar

Innan man kan bygga ihop sin dator måste man naturligtvis ha delar att sätta ihop. Vilka man skall välja och var man skall köpa dem är svårt att svara på. De flesta människor handlar antingen de olika delarna via en lokal datorhandlare eller via internet. De båda alternativen har sina fördelar. Fördelen med att köpa delar från den lokala affären är att det är lättare ställa och får svar på frågor. Oftast är det även lättare att få snabb hjälp om något skulle krångla. Fördelarna med att handla från någon av de otaliga datorbutiker som finns på Internet är att det tenderar att vara en del billigare. Det är inte heller ovanligt att det går snabbare att få hem sakerna fån en internetbutik än via den lokala datorhandlaren. Vilket alternativ som är bäst beror med andra ord helt och hållet på tycke och smak.

De delar som behövs för att få en fullt fungerande och användbar dator är följande:

  • Moderkort
  • Processor (med kylning)
  • Minne
  • Grafikkort
  • Ljudkort
  • Nätverkskort
  • Hårddisk
  • DVD/CD
  • Chassi

Vissa av dessa delar finns oftast integrerade på moderkortet. Vill man inte ha det allra bästa man kan få tag på räcker de integrerade enheterna oftast till. Ljudkort, nätverkskort och i vissa fall grafikkort är de enheter som man idag kan hitta integrerat på moderkortet. Vill man bara ha en så billig dator som möjligt och enbart använda den till ordbehandling och internetsurfning kan man alltså komma riktigt billigt undan genom att välja ett moderkort med så många integrerade enheter som möjligt. Men skall man använda datorn till spel och andra krävande uppgifter är ett AGP-baserat grafikkort ett måste. Ett PCI-baserat ljudkort kan också vara nödvändigt i de fall man vill få ut det lilla extra från ljudet, fast för de allra flesta duger det integrerade ljudkortet ypperligt.

Exakt vilka delar som man skall välja vid sitt datorbygge är inte praktiskt möjligt ge svar på, det varierar helt enkelt från fall till fall. Dessutom blir sådan information väldigt fort omodern. Att placera det i en artikel av det här slaget vore helt enkelt dumt. För att få svar på den frågan rekommenderar vi vårt forum som är perfekt för att ge svar på dessa frågor. I forumet kan man också få hjälp om något mot förmodan skulle krångla, ni hittar forumet här.

Det första man skall göra är att helt enkelt bestämma sig för hur mycket man är beredd att lägga ut på datorn, 5000 SEK eller 15000 SEK, skall skärm, tangentbord och mus ingå i det priset eller har man en extra budget för det? Ett tips kan dessutom vara att återanvända vissa delar från en dator som man redan har. Sådana delar kan vara skärm, tangentbord, mus, högtalare och liknande om man idag är nöjd med de delarna. Andra saker kan vara till exempel diskettstation och CD-brännare om de är någorlunda moderna. På så sätt kan man få ner priset på den nya datorn. Nackdelen med det är att den gamla datorn inte kommer att vara komplett och kanske inte gå att använda på det sätt man vill.

Vi ställer oss dessutom lite tveksamma till att återanvända en skärm om den har några år på nacken, det är trots allt skärmen som ni sitter och tittar på hela tiden. En skärm av bra kvalité kostar idag inte en förmögenhet. Vi kan varmt rekommendera en TFT-skärm för de som inte spelar allt för mycket, dels på grund av att de är betydligt skönare att titta på och avger mindre strålning, men också för att de tar upp betydligt mindre plats på skrivbordet.

Men olika delar i datorn påverkar naturligtvis dess prestanda på olika sätt och det är därför viktigt att lägga pengarna på rätt delar. Skall man använda datorn till mycket spelande är det egentligen alla delar som måste vara av bästa sort. Men det man framförallt bör lägga pengarna på är ett grafikkort eftersom det är främst det som belastas under spelande. Dessa kan kosta allt från några hundralappar och upp till över 5000 SEK. Att köpa det allra dyraste är i princip lika dumt som att köpa det allra billigaste, satsa hellre på ett grafikkort som ligger precis under det allra dyraste. Det presterar oftast i princip lika bra som det dyrare men kostar ofta betydligt mindre.

Processor
Processorn används i princip till allt, men används extra mycket till exempel vid rendering av film och ljud. Så om det är mediaredigering man skall hålla på med är det processorn man skall lägga pengarna på, och inte grafikkortet. Men att välja rätt processor är allt annat än lätt, även om man vet att man skall ha en av värsta sorten eller en lite billigare. En av orsakerna till det är att det finns flera olika processortillverkare och dessutom olika processortyper från varje tillverkare. Processorkylare
Nu är det dags att välja kylning till processorn. Om man vill kan man köpa en så kallad ”boxad” processor. Med det menas att man får med en kylare i samma paket som processorn. Om så inte är fallet har man en mängd kylare att välja mellan, allt från riktigt dyra sådana till lite billigare. Det som har störst betydelse vid val av kylare är ljudnivån, prestandan och priset. För att få reda på exakt vilken man skall välja kan det vara en bra idé att läsa produkttester, antingen här på 64bits eller på någon annan Internetsida. Internminne
När man skall köpa internminne så tycker vi att man helt enkelt skall köpa så mycket man har råd med (upp till en viss gräns). Man kan aldrig ha för mycket. Ett förslag är att helt enkelt kolla hur mycket minne som sitter i de datorer som Siba, OnOff och liknande affärer säljer, dubblera sedan den mängden så har ni en lämplig minnesmängd att arbeta med.

Att välja rätt sorts minne är inte så lätt som man först kan tro, trots att det i dag enbart finns en minnestyp i praktiken, DDR-SDRAM. Svårigheten är att välja rätt hastighet. PC2700 (DDR333, 166 MHz) och PC3200 (DDR400, 200 MHz) är de två vanligaste hastigheterna idag, det finns naturligtvis både snabbare och långsammare. Det hela beror på om man skall överklocka och vilken processor man skall använda sig av. Men prisskillnaden mellan de två sorterna är i princip obefintlig så att inte köpa PC3200-minnen är ganska dumt. Moderkort
Har ni tyckt det varit svårt hitintills? Nu blir det ännu värre, då det är dags att välja moderkort. När man valt vilken processor man vill ha skall man först och främst välja ett moderkort som stödjer den processorn. När det är gjort är det dags att börja fundera på vad man vill ha integrerat på moderkortet. Vi tycker att de nätverkskort och ljudkort som idag finns integrerade på moderkorten duger till det allra mesta. När man även har gjort det valet återstår ändå en hel mängd med moderkort. Hur man skall välja rätt är svårt att svara på, det bästa är helt enkelt att läsa diverse tester som finns ute på Internet (bland annat här på 64bits) och på olika forum för att bilda sig en uppfattning av vilket moderkort som passar en själv. Hårddisk
Nu har vi kommit fram till valet av själva hårddisken. Skall man bara använda datorn till ordbehandling och surfning kan man i princip välja vilken hårddisk som helst, alla som idag säljs har mer än tillräckligt utrymme för detta ändamål. Det finns dock två olika sorters hårddiskar, IDE/SATA och SCSI. Har ni inte hört talas om SCSI behöver ni inte ens bry er om att finns eftersom det främst är riktat åt specialister. Skillnaden mellan IDE (den äldre typen, även känd som ATA och PATA) och SATA är att den sistnämnda är en ny standard av IDE. Den enda reella skillnaden är egentligen att SATA-hårddiskar använder smidigare kablar. Men enligt oss är det värt att lägga till några ynka kronor och köpa en SATA-hårddisk eftersom den äldre IDE är på väg att fasas ut från marknaden. Detta gäller dock enbart om det finns stöd för SATA-enheter på det moderkort man tänkt köpa. Men det skall inte vara några större problem då i princip alla nya moderkort har det. Optisk enhet
Den optiska enheten används till att få information på externa skivor in i datorn och även tvärt om (så kallade brännare). Idag kan man hitta en DVD-brännare för en billig peng så att satsa på en sådan kan vara ett relativt smart drag. Då kan man både läsa och skriva alla de vanligaste skivorna som idag finns på marknaden. Men känner man att man aldrig använder sig av DVD-standarden kan man köpa en vanlig CD-brännare istället, dessa kostar i princip ingenting idag.

Som redan nämnts är det ganska svårt att i denna artikel nämna exakt vilka delar man bör välja utan vi hänvisar istället till vår expertis som finns på forumet, och till våra recensioner.


« Föregående Nästa sida »


15/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!