Innehåll

PC-byggarskola

Inledning
Val av delar
Förberedelser, att tänka på
Förberedelser i chassit
Installation av processorn
Installation av internminnet
Installation av moderkortet i chassit
Installation av AGP-/PCI-kort
Installation av IDE-/SATA-enheter
Slutgiltig installation
Frivilligt
Mjukvara
Slutsats


15/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Förberedelser i chassit

Det första vi skall börja med är att packa upp chassit som datorn skall husera i. Det som skall göras med chassit innan installationen av några komponenter är att skruva fast de distanser som moderkortet skall sitta fast i och sätta dit den I/O-plåt som moderkortskontakterna skall sticka ut genom på baksidan av chassit.

Distanserna och alla skruvar till montering av hela datorn skall ha följt med vid köp av chassit, leta reda på dessa och dela sedan upp innehåller i olika högar, en för distanser, en för varje sorts skruv och så vidare. Anledningen till att det finns olika sorters skruvar är att det till exempel behövs en tjockare skruv till att montera hårddiskar än till att montera moderkortet i distansera. För att får reda på vilken man skall använda vid ett specifikt tillfälle får man helt enkelt prova sig fram.

De distanser som skall skruvas fast i själva chassit brukar ofta vara guldfärgade. Här under ser ni en bild på hur de ser ut.

Hur många distanser som skall skruvas fast och var det skall sitta beror på moderkortet. Ta alltså en god titt på moderkortet och leta reda på alla de hål som ser likadana ut som på bilden ovan. Räkna dem och lägg sedan fram så många distanser som det finns hål. Nu är det dags att skruva fast dem i chassit. I den plåt som moderkortet skall ligga över finns det redan gängade hål som distanserna skall sitta i. Men som ni kanske har märkt finns det fler hål i plåten än på själva moderkortet eftersom alla moderkort inte ser likadana ut. Därför är det viktigt att skruva fast distanserna i rätt hål så att de inte kommer fel och på så sätt kortsluter moderkortet genom att få kontakt med dess baksida. Var därför mycket noga med att sätta distanserna på rätt ställe!

När alla distanser är fastskruvade är det dags för I/O-plåten. Den skall sitta i det stora rektangulära hålet som finns på baksidan av chassit. Det första man skall göra vid installationen av denna plåt är att se vilket håll den skall sitta på. Det görs enklast genom att helt enkelt jämföra de utstansade hålen i plåten med de kontaktern som finns på moderkortet. När man har kommit fram till vilket håll plåten skall sitta på trycker man helt enkelt fast den inifrån, att slå med baksidan av en skruvmejsel i hörnen av plåten kan behövas eftersom den kan vara ganska svår att få fast.

Nu har vi förberett chassit för installation av datordelarna, nästa steg är att montera processorn på moderkortet.


« Föregående Nästa sida »


15/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!