Innehåll

PC-byggarskola

Inledning
Val av delar
Förberedelser, att tänka på
Förberedelser i chassit
Installation av processorn
Installation av internminnet
Installation av moderkortet i chassit
Installation av AGP-/PCI-kort
Installation av IDE-/SATA-enheter
Slutgiltig installation
Frivilligt
Mjukvara
Slutsats


15/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Installation av processorn

Det första man bör göra vid installationen av processorn är att packa upp moderkortet ur dess antistatpåse. Gör det försiktigt och lägg sedan moderkortet med dess undersida på den antistatpåse som moderkortet levererades i. När det är gjort är det dags att leta upp processorsockeln på moderkortet. Den sitter i regel uppe till vänster på moderkortet och är vit till färgen och fyrkantig med massa hål i. Exakt hur en sådan ser ut till Intel Pentium 4 (socket 478) ser nu här under. Notera också att sockeln inte är helt symmetrisk utan att det fattas några hål i ena hörnet.

När ni har lokaliserat sockeln ser ni en spak på sockelns ena sida, dra i den så att spaken står rakt upp i luften. När det är gjort är det dags att packa upp processorn. Packa upp den ur dess förpackning och ta försiktigt i dess hörn. Vänd sedan försiktigt på den så att piggarna på undersidan pekar uppåt. Notera i vilket hörn som det fattas piggar, titta sedan på sockeln på moderkortet och se vilket hörn som det fattas några hål i. Installera sedan processorn genom att försiktigt lägga den på sockeln (var noga med att hörnet på processorn där det fattas piggar och hörnet på sockeln som det fattas hål i kommer ovanför varandra). Nu skall processorn sjunka ner i sockeln väldigt lätt, man skall alltså inte behöva trycka speciellt mycket för att få ner den. När processorn sitter där den skall böjer ni ner spaken som fortfarande står rakt upp, böj ner den till det läge som den var när ni packade upp moderkortet. När det är gjort sitter processorn säkert i sockeln.

Nu är det dags att installera själva kylningen till processorn. Ta upp den kylare ni har tänkt använda och kolla på dess undersida. Finns det redan någon färgad kletig substans där behöver ni inte lägga på kylpasta på processorn. Är undersidan helt blank bör man lägga kylpasta mellan själva processorn och kylaren. Detta är inte helt nödvändigt men rekommenderas för att man skall få så bra kylning av processorn som möjligt. Kylpastan köper ni antingen separat eller så medföljer det till er kylare.

Att lägga på kylpasta är inte speciellt komplicerat. Lägg helt enkelt en mycket liten mängd direkt på processorkärnan. Nu kan ni ta antingen ett visitkort eller något annat hårt och fördela ut kylpastan jämt över hela kärnan (notera att det är enbart på själva kärnan ni skall applicera kylpastan, inte över hela processorn!). Det skall vara ett mycket tunt lager kylpasta på processorn, helst så tunt som möjligt. När det är gjort är det dags att installera själva kylaren, och det är här det skiljer de olika processorerna åt.

Socket 478 (Pentium 4, Celeron)

Att installera kylaren till en Pentium 4 är riktigt enkelt om man använder sig av originalfästningen och den boxade kylaren (den som medföljer processorn). Då lägger man helt enkelt kylaren på plats över processorn och trycker ner de båda armar som finns i ytterkanten på kylaren. När man gör detta skall fyra piggar i kylaren åka in i lika många hål som finns i plastramen runt sockeln. Sedan är det bara att dra över de två vita armarna till andra sidan av kylaren så är det klart. Nu är det bara till att koppla in kontakten från processorkylaren till moderkortet, glöm inte detta för då kommer fläkten inte att snurra och processorn inte kylas tillräckligt.

Ett annat vanligt sätt att montera kylaren till Pentium 4-processorer är att använda de fyra hålen som finns i moderkortet. Det är främst högprestandakylare som använder sig av denna metod. Det första man gör då är att ta bort den plastram som finns runt sockeln på moderkortet, då skall fyra hål runt sockeln friläggas. Nu skruvar man fast fyra muttrar i dessa hål, sedan lägger man kylaren på processorn och skruvar sedan fast fyra skruvar genom kylaren och ner i de muttrar som sitter fast i moderkortet.

Notera att ni kanske skall installera er kylare på något annat sätt, läs manualen som följde med er kylare för att ta reda på exakt hur er installation skall gå till.

Socket A, 462 (Athlon XP, Duron)

Processorer med socket A-anslutning är betydligt svårare att installera kylningen till än socket 478-processorer. Monteringen av processorn och appliceringen av kylpasta (lägg dock enbart kylpasta på processorkärnan, alltså den svarta fyrkanten mitt på processorn) är däremot precis likadan.

Svårigheten med att installera kylningen till socket A-processorer beror dels på att kärnan på processorn är mer ömtålig och fästanordningen är betydligt krångligare.

Även till den här processortypen är det två fästanordningar som är dominerande. En av dem använder sig av fyra hål i moderkortet och installeras på precis samma sätt som socket 478-kylare som använde sig av de fyra hålen.

Den andra dominerande fästanordningen använder sig av piggar i själva sockeln som processorn är installerad i. Det hela går ut på att man lägger kylaren försiktigt över processorn. Nästa steg är att fästa ett metallspänne på ena sidan av sockeln, när det är gjort är det dags att fästa spännet på andra sidan och det är här svårigheterna börjar. Oftast måste man använda sig av något verktyg, till exempel en skruvmejsel för att få kraft nog att få ner metallspännet. Har man otur här och slinter kan man förstöra moderkortet om man träffar det med skruvmejseln. En annan risk är att man belastar spännet snett så att kylaren krossar processorkärnan. Att någon av dessa två saker skall inträffa är dock ganska osannolika och tar man det bara lugnt skall troligen allt gå fint. Glöm ej heller här att ansluta kabeln från fläkten till moderkortet.

Socket 754 (Athlon 64)

Installationen av en kylflänsen till socket 754, Athlon 64, är en blandning mellan socket a- och socket 478-installationen vid installation av den medföljande flänsen till de boxade processorerna. Det första man gör är att lägga flänsen över processorn och sedan trycker man ner metallspännet på den sidan av flänsen där plastarmen inte är. Nästa steg är att trycka ner metallspännet på andra sidan, var också noga med att plastarmen är i sitt mellersta läge, annars kommer metallspännet inte gå att trycka ner. Båda metallspännena kan vara ganska svåra att få ner, känner man att man inte orkar kan man ta hjälp av en flat skruvmejsel. Det sista steget med installationen av flänsen är att vrida ner plastarmen i låsläget, när det är gjort sitter flänsen på plats. Var också noga så att ni verkligen ansluter kontakten till fläkten på moderkortet.

Även till Athlon 64 finns det kylflänsar som använder sig av hålen i själva moderkortet. Men på Athlon 64-moderkorten är dessa enbart två till antalet. Installationen av en sådan fläns går till på samma sätt som till de andra processorsorterna.


« Föregående Nästa sida »


15/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!