Innehåll

PC-byggarskola

Inledning
Val av delar
Förberedelser, att tänka på
Förberedelser i chassit
Installation av processorn
Installation av internminnet
Installation av moderkortet i chassit
Installation av AGP-/PCI-kort
Installation av IDE-/SATA-enheter
Slutgiltig installation
Frivilligt
Mjukvara
Slutsats


15/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Installation av internminnet

Det sista vi skall göra innan vi monterar moderkortet och de förmonterade delarna i chasssit är att installera internminnet.

Det första som skall göras är att lokalisera minnesplatserna på moderkortet, hur de ser ut ser ni här ovan på bild. När ni har lokaliserat dem är det dags att trycka ut fästanordningarna så att det är möjligt att installera minnesmodulerna. Nästa steg är att plocka fram minnesmodulerna ur dess antistatpåsar och se vart urfasningen på själva kretskortet som minnena sitter monterade på är. Titta nu ner i minnessockeln och se vart den uppstående piggen är, och vänd sedan minnena så att urfasningen i minnet och piggen i minnessockeln är åt samma håll. Placera minnesmodulen i sockeln så att den ligger och vilar i den. Sätta nu tummarna på varje ände av minnesmodulerna och tryck hårt tills de vita fästanordningarna i själva minnessockeln hakar fast i de två urfasningarna i minnesmodulernas sidor. När det är gjort är minnesmodulen installerad. Fortsätt sedan tills alla minnesmoduler är installerade.

Notera att man bör montera minnesmodulerna i den minnessockeln med lägst nummer, alltså DIMM0, minnesmodul nummer två monteras i DIMM1 och så vidare. Detta gäller däremot inte om ni använder er av ett moderkort med dubbelkanaligt minne, Dual channel DDR, hur ni då skall installera beror på moderkortet och vi hänvisar till manualen som medföljer moderkortet. Oftast skall minnet installeras i DIMM0 respektive DIMM2 för att få dubbelkanaligt minne, men detta stämmer dock inte på alla moderkortstyper.

Installation av moderkortet i chassit

Nu är alla förberedelser gjorda för att installera moderkortet i chassit. Innan ni börjar med detta kontrollera dock vilka skruvar det är ni skall använda till att fästa moderkortet i distanserna. Ta helt enkelt en skruv av de som hängde med chassit och testa den i distansen. Passar den letar då reda på lika många skruvar som distanser. När ni har letat fram tillräckligt många skruvar av rätt sort är det dags att installera moderkortet och dess delar i chassit.

Ta försiktigt tag i kortsidorna på moderkortet med varje hand och lyft försiktigt ner moderkortet i chassit. Var noga med att portarna bak på moderkortet hamnar rätt vid I/O-plåten och att inga distanser är nedskruvade på fel ställe i chassit. Ta nu fram de skruvar ni har lagt åt sidan och skruva fast moderkortet i distanserna. Var noga med att skruva ned en skruv i varje hål på moderkortet så att det sitter fast riktigt. Får ni inga skruvar över ur den hög ni tidigare har förberett sitter alla distanserna där de skall göra och moderkortet är korrekt installerat.

Nästa steg i installationsprocessen är att koppla in de kontakter som kommer från fronten på chassit till moderkortet. Det är dessa kablar som gör att knapparna och lysdioderna på chassits framsida kommer att fungera. Var och hur dessa kablar skall installeras på moderkortet är moderkortsberodende så än en gång är det dags att leta fram moderkortsmanualen. Det bör stå på själva kontakterna vad de är till för, till exempel ”Power”, ”Reset” och liknande. Dessa kontakter är relativt krångliga att installera eftersom de kan sättas fast på två olika sätt, vilket som är rätt går inte att ta reda på, man får helt enkelt testa sig fram. Kopplar man fel skadar man inget utan det enda som händer är att knappen inte fungerar eller lysdioden inte lyser.

Nu sitter moderkortet där det skall göra, processorn, dess kylning och internminnet är alla installerade, dessutom skall även frontknapparna och lysdioderna vara inkopplade. Det är nu dags för att installera grafikkort, hårddiskar, optiska enheter och andra expansionskort.


« Föregående Nästa sida »


15/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!