Innehåll

PC-byggarskola

Inledning
Val av delar
Förberedelser, att tänka på
Förberedelser i chassit
Installation av processorn
Installation av internminnet
Installation av moderkortet i chassit
Installation av AGP-/PCI-kort
Installation av IDE-/SATA-enheter
Slutgiltig installation
Frivilligt
Mjukvara
Slutsats


15/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Slutgiltig installation

Alla interna enheter sitter nu monterade där de skall och det sista vi skall göra innan vi kan starta vår dator är att koppla ihop allt med hjälp av diverse sladdar.

De första sladdarna vi börjar med att koppla in är IDE-kablarna till IDE-enheterna. För detta behöver vi naturligtvis IDE-kablarna så ta fram dessa så ni har dem lätt tillgängliga. Det brukar medfölja en eller två sådana till moderkortet, om det inte gör det så behöver man naturligtvis köpa sig dessa, de kostar runt hundralappen styck så det är inga större summor.

Med dagens moderna kablar och enheter kan man bara sätta IDE-kablarna åt ett håll i enheterna. Men använder man sig av äldre produkter kan man sätta kablarna på två sätt och det är enbart det ena som fungerar. På alla IDE-enheter saknas det ett stift i kontakten, och på nya kablar är det hålet som sitter precis framför det ”saknade” stiftet igenfyllt vilket gör att man inte kan vända kontakten fel. Men på äldre saker finns inte detta ”skydd”. Då har man två möjligheter, antingen chansar man och testar sig fram tills enheten fungerar. Sätter man kabeln fel kommer datorn inte att hitta enheten vid uppstart, man skadar alltså inget genom att sätta kabeln fel. Vill man vara säker att man gör rätt direkt skall man ta sig en titt på kabeln. Det skall nämligen vara markerat på kabeln vilken sida som stift nummer ett befinner sig på, vanligast är att den yttersta tråden är rödmarkerad på den sidan. Nästa steg är att ta sig en titt på själva enheten och ta reda på vilken sida av den som stift nummer ett sitter på. Det brukar vara markerat med en liten pil, antingen på klisterlappen som sitter på enheten eller på plasten precis vid kontakten. Sedan är det bara att koppla kabeln så stift nummer ett i enheten kopplas ihop med stift nummer ett i kabeln.

Något annat man skall tänka på när man kopplar in dessa kablar är att den enhet man byglat som master skall kopplas till kontakten längst ut på kabeln, slave skall kopplas till kontakten mitt på kabeln.

När enheterna är anslutna till kabel är det dags att koppla in den till moderkortet. Vilken av de båda IDE-kontakterna på moderkortet man väljer spelar ingen roll, dock skall man vara noga så man vänder kontakten rätt om inte kabeln och kontakten är av den nyare typen så de bara går att sätta på ett sätt.

Nu skall vi koppla in strömkablarna till alla enheterna. Men innan vi kan göra det måste vi naturligtvis installera nätaggregatet i chassit. Ni som fick chassit levererat med nätaggregatet redan monterat kan hoppa över detta steg och gå rakt på nästa. För att få reda på exakt hur nätaggregatsinstallationen går till hänvisar vi till den manual som ni fick till chassit eftersom alla chassin inte ser likadana ut. Men oftast är det bara till att sätta nätaggregatet inifrån vid den stora rektangulära öppningen längst upp på chassit och sedan skruva fast det.

När det är gjort kan ni ta och leta upp den allra största kontakten ni hittar som kommer från nätaggregatet, den kallas ATX-kontakten och skall kopplas till moderkortet, den går bara att sätta dit på ett enda sätt så ni behöver inte vara oroliga att ni skall vända den fel, detsamma gäller för alla strömkontakter vi skall koppla in här nedan.

Nästa steg är att koppla in ATX12V-kontakten till moderkortet. Men alla moderkort har inte en sådan kontakt så det är inte säkert att ni kan koppla in denna kabel. Kontakten ni skall leta efter är en fyrkantig sådan, den brukar gå att hitta på moderkortets övre hälft runt processorsockeln. Exakt hur kontakten ser ut ser ni på bild här nedan. Om ni hittar den kontakten på ert moderkort skall ni koppla in kontakten som kommer från nätaggregatet till den. Hur kontakten som kommer från nätaggregatet ser ut ser ni här under, oftast är kablarna som går till den gula och svarta och de är enbart fyra till antalet vilket gör det relativt enkelt att hitta den.

Moderkortet har nu fått all ström den behöver, det är nu dags för IDE-enheterna. Till dessa skall man koppla in en så kallad molex-kontakt. Även den bör vara relativt enkel att hitta bland alla kablar som kommer från nätaggregatet eftersom det finns flest kontakter av just denna sort. När ni hittat den koppla in en till varje hårddisk, CD- och DVD-enhet. När detta är gjort är vissa personer nu klara med sitt bygge, andra inte. Det hela beror på om man har en strömkontakt på sitt grafikkort eller inte. Det är relativt vanligt att så är fallet på dagens kort i det lite högre prestandasegmenten. Har ni en strömkontakt på grafikkortet (kolla i er grafikkortsmanual) så skall ni naturligtvis koppla in den. Det finns i princip två olika sorters kontakter som används till grafikkort, antingen en molex-kontakt (en likadan som ni kopplade till hårddiskarna) eller en floppy-kontakt vilket är något mindre, hur en sådan ser ut ser ni en bit upp.

När även grafikkortet har fått sin kabel ansluten är datorn nu färdig och vi kan för första gången testa om den går att starta och om den hittar allt den skall. Var inte oroliga att datorn inte kommer starta som den skall vid första försöket, många gånger har man glömt någon liten sladd, byglat någon enhet fel eller något annat simpelt misstag. Men först skall ni kontrollera att alla kablar sitter som de skall och att ni inte glömt något, dubbelkolla alltså allt ni gjort för att vara på den säkra sidan. Förhoppningsvis kommer allt att fungera smärtfritt vid första försöket efter er dubbelkoll.

Koppla nu in tangentbord, mus, skärm och strömkabel till er nybyggda dator och tryck sedan på startknappen på chassit. Startar datorn och ni ser att den hittar de hårddiskar, CD- och DVD-enheter ni har kopplat in har ni gjort allt rätt och kan pusta ut. Om datorn startar som den skall men inte hittar allt som ni kopplat in har ni troligen byglat någon enhet fel eller så sitter inte alla kablar som de skall. Stäng då av datorn och kontrollera allt igen för att hitta felet. När ni gjort det så starta datorn igen, nu skall allt fungera som det skall.

Har ni riktigt otur startar datorn inte alls. Börja då först med att kontrollera så datorn för ström. Alltså att kabeln bak i nätaggregatet sitter som den skall och att den i andra änden sitter fast i ett strömuttag i väggen. Kontrollera sedan så att det inte finns en strömbrytare bak på nätaggregatet, om det gör det så var noga med att den sitter på On och inte på Off. Nästa sak som kan vara fel är kabeln som går från startknappen på fronten till moderkortet. Kontrollera så den sitter där den skall göra, om den gör det så testa att snurra på den 180 grader. Om allt detta är gjort så kommer datorn med allra största säkerhet att starta utan problem. Har man fortfarande problem kan man testa att nollställa BIOS, hur man gör det står i moderkortsmanualen.

Till sin hjälp med felsökningen om något krånglar är de ljud som moderkortet avger om något är fel. Om till exempel grafikkortet inte sitter i som det skall kommer datorn börja pipa och så vidare. Moderkortet har en mängd olika ljud som den kan avge och vad alla betyder brukar stå i manualen.

Om ni fortfarande har problem trots att ni gjort allt som står i stycket ovan gå då igenom allt väldigt noga igen, sitter minnet i som det skall, är alla kablar isatta på rätt sätt och så vidare. Vi kan också rekommendera vårt forum där ni kan få experthjälp väldigt snabbt om något mot förmodan skulle krångla.


« Föregående Nästa sida »


15/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!