Att bygga en pepparkaksdator

Inledning
Tips och Tricks vid bakandet
Nätaggregatet
DVD-läsaren och Hårddisken
Chassifläktarna
Chassit
Montering
Summering



19/12-05 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se


Inledning

Då var det slutligen dags för den andra delen i 64bits artikelserie om hur man bygger en pepparkaksdator. I föregående del gick vi igenom hur man går tillväga för att bygga grafikkortet, processorkylaren, minnet och moderkortet. För er som missade den första delen finns den att läsa här. För er som behöver en snabb uppfräschning av minnet finns det även en kort sammanfattning i form av ett bildspel nedan. Detta har hänt:

I den här delen kommer vi att ta oss an bakandet av de resterande delarna, närmare bestämt nätaggregatet, CD/DVD-spelaren, hårddisken och chassit. Vi inleder dock med att gå lite närmre in på olika tips och tricks som kan underlätta i samband med bakandet.

Tips och tricks vid bakandet

Som redan nämnts i den föregående artikeln är bakandet av en pepparkaksdator inte alltid en dans på rosor. Räkna med att saker och ting inte alltid kommer att gå som du tänkt dig. Deformerade och plötsligt bristande pepparkaksdelar förekommer under bakandets gång, liksom ett antal svordomar och mindre raseriutbrott. Ibland känns det som om degen har ett eget liv, då dess egenskaper tenderar att förändras från gång till gång, fastän man hanterar den på liknande sätt. Läget är dock inte fullt så hopplöst som det låter, man kan nämligen på olika sätt minska risken för att råka ut för otrevligheter samt i viss utsträckning fixa till trasiga delar. Jag kommer därför i följande text att gå igenom några av mina mest användbara knep.

Allmänna tips

Andra tricks

Problemlösning

Vid problem med pepparkaksbitar som böjer sig och spricker kort tid efter det att du bakat dem: Oftast beror detta på att du har tagit för mycket mjöl i degen. Det bästa alternativet är att göra en ny deg, men man kan även förbättra situationen genom att blöta degen med lite vatten samtidigt som man sedan knådar till den; bakar in vattnet i degen. Gör sedan samma sak ett par gånger med flytande margarin. Låt därefter degen stå ett antal timmar i kylen innan du använder den igen.

Om du har en pepparkaksbit som börjat böja sig, tex. ett dygn efter det att du gräddat den, går den oftast att platta till igen. Detta gör man genom att låna morsans vattensprejflaska, ställa in strålen på finast möjliga och spreja lätt på pepparkakan på båda sidor. Upprepa detta ett antal gånger till dess att du ser att pepparkakan börjar mjukna; den har sugit åt sig vattnet. Använd sedan tex. en ugnsfast form och pressa försiktigt mot pepparkakan så att den jämnar ut sig. Låt pepparkakan stå under tryck till dess att den torkat. Pepparkakan ska nu vara platt på nytt.


Nätaggregatet

Byggandet fortsätter och vi inleder del två med att tillverka nätaggregatet, som består av fem delar; en fläkt, en pepparkaksbit med ett hål för strömsladdarna (gjord med hjälp av en svensk tiokrona), en luftintags-del med utskuret fläktgaller, en del som försetts med ett antal småhål (nätaggregatets utblås) och en vanlig del. Vi har medvetet valt att avstå från en sidodel och en bottendel på grund av att dessa inte kommer att synas när nätaggregatet monterats i chassit. Den del som kräver mest arbete är pepparkaksbiten med en massa småhål. Hålen är gjorda med hjälp av metallkorken från en stiftpenna.

Det färdiga resultatet efter monteringen av bitarna syns uppe till höger. Ett nätaggregat har som syfte att förse datorns delar med ström och till det behövs strömsladdar. Vi har därför valt att använda oss av ett antal lakritssnören. Hur man fäster dessa i nätaggregatet kan du se på bilderna nedan.

Slutligen sätter vi på olika typer av kopplingar på nätaggregatets sladdar. Kopplingarna är gjorda av vingummin som har skurits upp med hjälp av en kniv, för att man ska kunna fästa lakritssnörena. Det färdiga resultatet ses på den undre bilden.


DVD-läsaren och Hårddisken

Nästa pepparkaksprojekt är DVD-läsaren och hårddisken. Konstruktionsmässigt påminner de båda om varandra. Skillnaden ligger främst i att hårddisken är något smalare. Dessa två delar är de första som skalenligt inte helt stämmer med den elektroniska motsvarigheten. Anledningen är att vi helt enkelt annars inte skulle få plats med dem i chassit.

Vi det här laget har vi blivit varma i kläderna, det vill säga att DVD-spelaren och hårddisken är relativt enkla att göra. Det som behövs är sex delar till var och en av de båda enheterna, som sedan limmas ihop till en hel del. Strömkopplingen och SATA-utgången görs av utskurna gröna vingummibitar.

Chassifläktarna

Till chassit behövs det tre stycken fläktar; två 60 mm-fläktar och en 80 mm-fläkt. För att göra det något enklare valde vi att bygga en gemensam anordning till de två mindre fläktarna. Nere till vänster ser du vilka delar som behöver tillverkas. Fläktarna är gjorda enligt samma princip som grafikkortsfläkten, det vill säga består av en rund Bassett-godisbit och ett antal utskurna delar från en platt grön godisbit, som sedan limmats fast på Bassett-godisbiten.

Ovan ser ni fläktarnas fram- och baksida. Fläktens insugsdel är gjord med hjälp av bakstycket av en 60 mm-fläkt. Utblåsdelen har försetts med ett antal mindre hål, som är gjorda med hjälp av korken till en spritpenna; se bilderna nedan.

Chassifläkten är tillverkad enligt samma konstruktion som fläkten på processorkylaren. Klicka här för att se hur den konstrueras.

Chassit

Så var det slutligen dags att skapa den sista delen i vårt projekt, närmare bestämt chassit. Vi har valt att bygga ett mini-ITX-chassi av storleksmässiga skäl. Byggandet av chassit och tillhörande fläktar var tillsammans med moderkortet det mest tidsödande projektet. Att handskas med stora delar är inte helt enkelt, eftersom de lätt går sönder. Framförallt visade sig bakstycket vara den sköraste delen; fick göra om det tre gånger innan det blev bra.

Vi börjar med att tillverka framsidan av chassit. Till den behövs tre delar; en överdel , en mittdel och en underdel. Bitarna limmas ihop enligt bilden uppe till höger. Vi tillverkar sedan framsidan till den optiska enheten samt ett antal knappar av utskurna svarta och gröna vingummibitar; se ovan.

På baksidan av framsidan limmar vi sedan fast DVD-läsaren, hårddisken och den främre chassifläkten. För att minska risken för att DVD-läsaren och hårddisken lossnar har vi även tillverkat ett antal mindre pepparkaksbitar från tidigare misslyckade försök. Dessa har limmats fast under de båda enheterna.

Uppe till höger ses chassits baksida. Den har försetts med fyra hål; ett för nätaggregatet, ett för de två 60 mm-chassifläktarna och två för grafikkortens bakstycken. Var mycket försiktig vid förflyttning av bakstycket; det går lätt sönder.

När bakstycket är färdigtillverkat limmar vi på fläktarna och grafikkortets bakstycken. Vi förser även de sistnämnda med två DVI-utgångar gjorda av Bassett-godisbitar; se ovan. Nedan ser vi resterande delar som behövs för att bygga ihop chassit, tillsammans med fram- och bakstycket.


Montering

Efter mycket slit är det slutligen dags att montera ihop pepparkaksdatorn. Vi börjar med att limma ihop nätaggregatet med bakstycket och ett av sidostyckena. Därefter klistrar vi fast delarna i bottenplattan.

Vi lyfter försiktigt in moderkortet, utrustat med diverse komponenter i chassit och placerar sedan de båda grafikkorten i PCIE-portarna. När allt är på plats kopplar vi in strömsladdarna till moderkortet och grafikkorten.

Strömsladdarna är nu inkopplade och då återstår det att limma fast den andra sidodelen samt frontstycket. Alla delar är nu på plats! Det som återstår är att koppla in de resterande strömsladdarna samt SATA-sladdarna till DVD-spelaren och hårddisken. Titta närmare på den nedre vänstra bilden för att se det färdiga resultatet.

Slutligen fäster vi på chassits överdel. För de som vill ha möjlighet att kunna öppna locket ska konstruktionen vara så pass hållbar att det räcker med att lägga på chassits överdel. Pepparkaksdatorn är nu komplett!!!


Summering

Efter att ha avverkat fyra satser pepparkaksdeg, en rejäl påse godis och ett otal timmars bakande har vi slutligen rott 64bits pepparkaksdatorprojekt iland. Tanken bakom detta till synes helgalna projekt har inte enbart varit att försöka förverkliga en något udda idé. Vi har även haft för avsikt att locka och erbjuda alla datorentusiaster en alternativ variant av det mer traditionella julbaket. Pepparkaksdatorprojektet är med andra ord dels en hyllning till alla entusiaster med ett ovanligt stort intresse för datorer, dels en hyllning till julens traditioner och allt den innebär. Förhoppningsvis har vi lyckats inspirera några av er att anamma julbaket, genom att kanske bygga en egen pepparkaksdator. Så tveka inte där hemma framför burken; släng ihop en deg och visa mormor hur ett riktigt pepparkakshus à la 2000-tal ska bakas.

Större bild: 1600x1200





19/12-05 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se