Comdex 2003

Inledning
Cisco
Intel
nVidia
Comdex i övrigt
Kväll hos Cisco
Sammanfattning



21/1-03 | Axman | axman@64bits.se

Inledning

När det gäller datamässor och visningar så är vi i Sverige inte särskilt bortskämda. Vi må vara framme inom tekniken men tyvärr är vårt läge rent geografiskt inte allt för bra. Vad vi dock har fått de senaste två åren genom Comdex är något som för företag och branschfolk är en mycket värdefull tillställning.

Vad som är utmärkande för Comdex är att det handlar mycket om idéer, lösningar och säkerhet. Det vill säga om mjukvara för webföretag, taligenkänning, nätverk, IP-telefoni och mycket annat som riktar sig till branschen i sig. Det är tyvärr en tillställning som inte är alls särskilt anpassad för den hårdvaruintresserade eller hemanvändaren. En ledtråd till detta ser man redan i entrén, man måste komma från ett företag eller liknande samt vara minst 18 år. Så går du på Comdex i hopp om att hitta hårdvara i drivor så kan jag bara säga tyvärr. Dock så finns det ändå flera mycket intressanta saker att göra och här kommer jag att gå igenom min dag på Comdex. Bland annat så gäller det Cisco, Intel, nVidia och lite annan kuriosa.


Smala bås och små tråkiga bås.

Dagen började med en kort runda för att få en överblick över det hela samt att ducka mellan utställare och reklamblad som delades ut. Man får passa sig på mässor för det är mycket lätt att utställare hugger tag i en och så är man fast. Det klarade man sig dock ganska så bra ifrån nu när man inte stannade för att titta på montrarna så noga. I väntan på Ciscos föreläsning så utnyttjade vi tillfället till att få gratis Cola och kaffe. Ett bra sätt att vakna till.

Cisco

När klockan slog tio var det dags för Howard Charney, VD för Cisco att hålla en föreläsning. För att ge er en fingervisning om vem detta är så kan jag nämna att han är en av grundarna till 3com och ligger bakom Fast Ethernet, alltså 100 Mbit nätverk i den form som vi har idag.

Föredraget började med teorin om BBB (nej inte bredbandsbolaget), det står för Boom, Bust, Build Up. Något som han menar har drabbat Internet och vad som är ett helt naturligt skede. Det hela innebär att en ny teknik orsakar en massiv tillväxt, tilltro och bland annat höga aktievärden. (någon som kom att tänka på Framtidsfabriken och liknande nu?) Han började att dra paralleller med järnvägen och bilindustrin. När de introducerades så var den en extrem tillväxt. Man byggde järnväg utan hejd och bilarna producerades på löpande band (Boom). Ganska så snart efter det att denna hysteri kring dessa teknologier lagt sig så vände det nedåt och det gjorde det rejält. Under denna "Bust" så rensades marknaden rejält från de svagare företagen och en långsam med stadig uppgång började för branschen (Build Up). Och jag tror inte att man förneka viket genomslag järnvägen och bilen har haft på vårt samhälle. Som en parallell till dagens läge så nämnde han att aktien för General Motors sjönk från 72 $ till 8 $.

Howard Charney menar att Internet är av samma vikt som dessa två och att den svacka vi är i nu ger en väldigt felaktig bild av vad som komma skall. Bland annat pekade han på att det nu sker 40% fler patentansökningar än när IT- boomen var som störst.


Anpassningar för polisen samt Howard Charney till höger.

Vidare talade han om hur det är viktigt att man anpassar sig efter vad som verkligen behövs och inte efter tekniken i sig. En korrekt affärsmodell är oerhört viktig.

"You shall build your railroad where you want to go" är ett citat från föredraget som kanske gör sig lite malplacerat i denna text men som handlade om att effektivisera och öka produktivitet med hjälp av teknik och Internet. Teknik i all ära men den skall finnas på rätt plats. Några exempel som nämndes är hur man sparar pengar genom att låta folk använda Internetbank, beställa via Internet och att ha lösningar som minskar mängden rutinarbete och pappersskyfflande. Exempel som nämndes är transaktioner på en bank. Jämfört med att ha personal i kassan som hanterar papper, kontanter och drar på sig lönekostnader och lokalkostnader bland annat så sparar man enorma pengar på att ha det i elektronisk form på Internet.

En ytterligare aspekt som Howard Charney pekade på är hur Internetboomen jämfört med industrialismen är global. Jämfört med den väldigt lokala industrialismen så är möjligheterna betydligt större för att få en global utveckling nu. Utbildning och kunskap spelar en större roll än vad lokaliseringen gör.

Detta är i korthet vad man talade om och det var svårt att inte dras med eftersom Howard Charney är en oerhört skicklig talare. Träffen med Cisco fortsatte faktiskt lite senare men mer om det och Howard Charney och hur han är som person senare.

Intel

Nästa steg var en föreläsning som hölls av Intels Stacy Smith. Han är VD för Intels marknadsföring i Europa, Afrika och mellanöstern. Han var inte riktigt samma fängslande talare som Howard Charney men det var ändock mycket intressant. Han började föredraget med att tala om framtidsvisioner och Star Trek. Han refererade till Star Trek Original Series. Det vill säga Kapten Kirk, Spock och de visioner man hade om framtiden för tjugo år sedan.


We are Intel, we will assimilate you.

Saker som dörrar som öppnas automatiskt när man går nära dem, kommunikationsutrustning, klockor och mycket annat som man ansåg höra till framtiden i Star Trek menar han på är en realitet redan idag. Saker som är självklara idag var Science Fiction för bara ett fåtal år sedan och dagens verklighet överträffar dessutom ofta gårdagens fantasi när det gäller teknik. Dock så nämnde han med en lättsam ton om hur synd det var att man inte hade utvecklat någon transporter än.

En frågeställning Intel har om sig själva är vad de skall leverera för produkter i framtiden. Är de ett företag som levererar processorer och ren databehandlingskraft eller även kommunikation och verktyg för detta? Han menade på att vi nu är i ett läge där teknik och behov kan sammanstråla med hjälp av olika tekniker.

Vi har sedan länge sett visioner om hur man har datorn i sin tv, ett Internetuppkopplat kylskåp med mera men det var trevligt att se en lite mer jordnära inställning. Man talade istället om hur de olika prylarna i hemmet skall kunna kommunicera med varandra. Det handlar om enkelhet och att ge ett mervärde i det man har. Alla enheter skall kunna kommunicera med varandra för att förenkla livet. Naturligtvis skulle man då behöva en Intelprocessor för att vara kärnan i allt detta där man lyssnar på radio via nätet, ser på film via bredbandet eller laddar över bilder från kameran via det trådlösa nätverket som finns i hela huset.

Vidare talade man om HyperThreading (HT) och P4 3.06 samt att man hade några praktiska exempel på hur detta gör nytta. Man började med att jämföra en P4 3.06 med och en utan HT aktiverat i ett renderingsprogram som var optimerat för HT. Man renderade en tekanna och hela processen tog 32 sekunder på P4:an utan HT och 24 sekunder på den med. Faktiskt en ganska så stor skillnad. Tänk dock på att hastighetsskillnader som detta är något vi aldrig kommer att se i praktiken tyvärr. Det är sällan program blir så specialskrivna för en specifik processor.

Dock så visade man även upp nyttan av HT i vanliga program som inte ens var optimerade för två processorer och än mindre HT. Man körde helt enkelt ett virusprogram som sökte igenom hårddisken och öppnade Outlook samt en powerpointpresentation. Och om jag får säga som så att det var väldigt imponerande att se hur mycket snabbare datorn med HT blev klar. För den vanlige användaren så kan HT bli en välsignelse när det gäller den seghet som datorer kan drabbas av och där det inte hjälper hur många GHz man än har. Nu är frågan bara det om vi skulle kunna få samma resultat när vi själva testar. Tills vidare så tillåter jag mig att vara försiktig när det gäller fördelarna med HT tills jag testat själv.

Vidare talade man lite om WLAN och hur hela begreppet nu är inne i en hype alltså överreklamerat med allt för höga förväntningar. Delvis beroende på att ingen vill ta första steget. I dagsläget är man i en "hönan och ägget"-situation. Tjänsterna för WLAN kommer inte förrän folk har skaffat sig det men finns det inga tjänster så är det inte någon som ser något behov av att ha det.

Detta vill man då rätta till med sin kommande plattform för bärbara datorer "Centrino". Man visade bland annat upp den nya loggan för dessa, talade om hur systemet inte längre baseras på desktopdatorer utan är uppbyggt direkt för bärbara och integrerade datorer.

nVidia

Efter dagens föreläsningar var det då dags att ge oss i kast med själva mässan och vi började naturligtvis med nVidia som hade fått utrymme hos Network Technical.

Jag talade med Andrew och Adam från nVidias europeiska PR-avdelning.

Kortfattat så berättade de att som många kanske vet så kommer korten att köras i 500 MHz, ha 128 MB DDR-II som går i 500 MHz (DVS 1 GHz effektivt). 8 pipelines och 128-bit minne är redan kända detaljer. Tyvärr så kan de inte berätta så mycket i dagsläget och knappt något om vad som komma skall. Vi fick pratat lite om antalet färger med 64bits och 128bit grafik och skillnaden mellan Radeon 9700 och Geforce FX i dessa fall.


nVidia visade upp Dawn och vad hon kan göra.

Tydligen så skall Geforce FX hantera 64- bitars färg effektivare samt att man har äkta 128-bit färg. Skillnaden i praktiken när man kör 128-bit är så kallad "banding". Helt enkelt det fenomen som blir när man får skarpa gränser mellan färgfält. Jämför med att ställa ned bilder tagna med 32-bit till 16-bit. Dock så får vi ställa oss frågan om det någonsin blir aktuellt med 128-bit i hemdatorer inom en rimlig tidsrymd. Problemet med "banding" på dessa nivåer framträder främst när data behandlas i flera omgångar så som i Toy Story-filmerna bland annat.

Geforce FX är som namnet antyder ett steg mot effekter och funktioner som vi ser i filmer och för att förhöja filmupplevelsen. Ett steg var att integrera tv-utkretsen in i kärnan. Tidigare har Nvidia använt sig av tredjepartstillverkare för detta så som Phillips och Chrontel. Genom att integrera det i kärnan så får man mer kontroll och bättre funktionalitet enligt uppgift. Bland annat så kan man välja så kallad "overscan" så att man slipper svarta ränder runt bilden enklare nu. Man kunde inte säga något angående upplösningar och liknande anpassade för tv-användning.

Geforce FX kommer att kosta runt 600 euro, en inte helt oansenlig summa vilket får Radeon 9700 att verka billigt i dagsläget. Dock så betyder denna lansering egentligen knappt något för nVidia rent ekonomiskt. Dessa svindyra kort som är det bästa av det bästa motsvarar endast 2 % av alla kort som säljs. Det viktigaste just nu är att synas och att återfå prestandatronen. Under tiden så arbetar man hårt med att få fram de billigare versioner av kortet som skall komma. Man kunde inte säga något direkt men "very soon" blev svaret. Fram till dess så kommer nVidia att vara hårt pressade av ATis produkter på flera punkter. Det blir definitivt spännande att se vad nVidia och ATi ådstakommer den närmsta tiden.

När det gällde kommande produkter som skall ta över där dagens MX-kort är så kan vi så gott som säkert säga att de blir inte DX9-komponenter. Man ville inte säga det rakt ut men man gjorde klart att de inte var särskilt troligt. Kylningen på FX-korten är som syner tämligen enorm. Den tar upp två platser så den första PCI- platsen under AGP:n blir oanvändbar. Detta är en design som faktiskt är lånad från NASA. Man berättade lite om hur kortet anpassar kylningen efter behov. Använder man det för att se på film eller liknande så snurrar fläkten inte lika snabbt vilket gör att man slipper en hel del oljud. Vid frågor om hur detta fungerade så ville man inte säga det innan man har fått denna lösning patenterad och klar. För övrigt kan det nämnas att vi troligtvis inte kommer att se kylning som denna på långsammare modeller utan det är endast prestandamonstren som ser denna massiva kylning.

Det sista vi talade om angående korten var de 48 GB som angetts som bandbredd. Det har blivit en hel del prat angående detta med olika jämföranden. Först och främst så kan man säga att det handlar om marknadsföring. Man vill visa upp fördelarna med kortet och eftersom ATi har mer rå bandbredd så måste man ställa sig själva i ett positivare ljus. Adam berättade att det mycket riktigt är viktigt att skilja mellan rå bandbredd och effektiv bandbredd. Alltså där kompression och liknande kommer in. Kortet har ca 17 GB i bandbredd men genom olika tekniker så är det mer realistiskt att prata om en effektivitet som motsvarar runt 32 GB snarare än 48 även om man kan komma upp i det eller till och med bättre. Vi vill påpeka att samma principer gäller även ATi.

Bilder på Geforce FX, vi vill varna för att dessa har ganska så hög upplösning ifall ni sitter på modem.


Här har ni "härligheten".

Vi avslutade samtalet med lite information om killarna från nVidia. Det visade sig att de i själva verket var gamla 3DFX-rävar och de berättade mer än gärna lite kortfattat om hur de hamnat på nVidia och vad som hände. Andrew berättade om hur han arbetade på STB (vilka senare blev en del av 3DFX) fram till att de lade ned och hur han därefter tog ledigt ett tag fram till den dag då nVidia ringde och ville anställa honom. Totalt var det fyra eller fem killar från PR-avdelningen som idag jobbar hos nVidia och det har gått bra enligt uppgift. Det har varit lite "vi och dem" känsla men aldrig den konkurrens eller lite lätt fanatiska hängivenhet som många konsumenter har uppvisat. Att ta steget in i nVidia har varit ett smärtfritt steg trots allt och Geforce FX är den första frukten av de 120 ingenjörer som man tog över från 3DFX. Vid frågan om FX i Geforce FX har något att göra med 3DFX så var det ett självklart ja. Först och främst så är det en fingervisning åt effekter och grafik men det är även en gest till före detta 3DFX-anställda som nu jobbar inom nVidia och alla fans.

Man ville även peka på att 3DFX faktiskt inte blev så brutalt uppköpta av nVidia som media har fått det till. Andrew och Adam menade på att det faktiskt redan var slut med 3DFX när nVidia gick in och köpte de delar som de kunde ha användning av. Hade nVidia inte gått in så hade det blivit ett liknande resultat ändå.

Comdex i övrigt

Vi kan gå in på Comdex i övrigt och som sagt så är det inte så jättemycket för den hårdvaruintresserade hemanvändaren. Förra året fanns det representanter från ett antal företag från Taiwan men i år var de betydligt färre. Endast ett par bås med fotoutrustning och kylning fanns. Så även om det i år fanns mindre att titta när det gäller vanlig hårdvara på så var mässan överlag betydligt intressantare. Förra året var det mycket mer bås där ett antal kostymklädda personer slängde ut broschyrer åt alla håll och kanter. Naturligtvis var det likadant i år men nu hade de i vart fall tagit med sig mer saker som man kunde titta på. Nu fanns det betydligt fler företag som verkligen hade produkter som man kunde titta på direkt. Det verkar som att man har lärt sig lite sedan förra året.


Networks Technicals monter.


P4 3.06 med ATI Fire GL, Granite Bay, 2 GB DDR och Serial-ATA-diskar.


Rackarns, Sweclockes fick tag i Jan från Creative först.

Flera av de kända företagen var där och redan innan vi hade sett Microsofts Monter så hörde vi rykten från andra utställare om hur groteskt stor monter de hade. Alla retade Microsoft lättsamt för detta men jag undrar om inte det var en viss andel avund i deras röster. Microsoft hade som sagt en riktigt stor monter med flera avdelningar. Vi passade på att få lite återbäring genom att bjudas på kaffe, bakelser, godis och att ringa gratis från några riktigt trevliga telefoner från Qtek som var en av de bättre hybriderna mellan handdator och telefon vi sett hittills.


Microsofts monter fick inte riktigt plats på bilden.


Telias monter till vänster.

Även Telia hade en ganska så stor monter där man ibland bjöd på dans. Många har gjort sig lustiga över denna dans men det känns som att den attityden är lite tråkig och man säger så för att man "skall" ogilla Telia.

I övrigt så fanns det företag som visade upp säkerhetslösningar för serverrum, projektorer, skärmar inbyggda i resväskan, lösningar för e-handel och servrar. Dessutom fanns där naturligtvis representanter för olika IT- tidningar.

Kväll hos Cisco

Vi fortsatte kvällen med att gå på en mer privat tillställning hos Cisco där man hade lite underhållning samt bland annat en föreläsning av Ciscos VD i Sverige. Efteråt så bjöds vi på en buffé samt minglade lite med de som fanns där. Det var intressant att få småprata lite med Howard Charney på en mer privat basis. Det var en person som var väldigt ödmjuk samtidigt som han hade en stor karisma och var en naturlig ledare. Det var svårt att inte bli imponerad faktiskt.

När man lämnade denna lilla tillställning senare på kvällen så fick vi en gåva. Man hade att välja mellan en fickplunta med Ciscos logga samt ett CD-fodral. Ni får själva gissa vad jag tog men det får ni veta om vi möts på en fest någon gång. ;)

Sammanfattning

Överlag så var det faktiskt en väldigt rolig och bra mässa för min del. Själva mässan och utställningarna kanske inte var så intressanta för vår kategori men då jag hade gått på förra mässan så har jag lärt mig lite om hur man får det hela att bli något extra. Gå på föredrag och olika tillställningar, leta upp godbitarna på mässan och se till att ha det trevligt. Från att ha varit ganska så tråkigt förra året så blev det en riktigt bra dag för min del.

Hade ni tråkigt i år? Tänk då på vad som finns förutom själva utställningen och se vad det finns för arrangemang med mera. Jämför vår upplevelse av Comdex och er egen. Hade det kunnat bli roligare?



21/1-03 | Axman | axman@64bits.se