Byte av loginbild i Windows 2000 och XP

Inledning
Krav
Steg 1 - Backup
Steg 2 - Skapa en katalog
Steg 3 - Skapa bilderna
Steg 4 - Installera bilderna
Steg 5 - Ersätt orginalfilen
Steg 6 - Klart!

 08/07 -03 | Gussoh | gussoh@gussoh.com


Inledning

Det är inte särskilt svårt att ändra bilden som finns i loginfönstret och "Den här datorn är låst"-fönstret.Ungefär så här ser det ut på min skärm när jag låser datorn.

Filen innehållandes den bilden heter msgina.dll, som är en del av Windows NTs loginsystem. Filen heter "%SystemRoot%system32msgina.dll". Det innebär vanligtvis c:winntsystem32msgina.dll i Windows 2000 och c:windowssystem32msgina.dll i Windows XP. DLL-filen innehåller tre intressanta bilder och många textsträngar som t ex "Felaktigt lösenord" och liknande. En av bilderna är loginbilden, den andre är "den här datorn är låst"-bilden och den sista är bilden som scrollas i sidled för att visa att datorn jobbar.

Numer finns det ett program som gör allt det här automatiskt åt dig - LIM.

Krav

 • Det här blir mycket enklare att göra om du har två datorer tillgängliga med Windows XP eller Windows 2000 (eller två installationer på en dator).
 • Du måste ha ett program som du kan använda för att skapa de nya bilderna. Paint fungerar nog, men mer avancerade program, typ Adobe Photoshop, är nog att föredra.
 • Lite h4xx0r skillz ;)

  Steg 1 - Backup

  Det här är ett hack och om du gör något fel kanske du måste installera om ditt operativsystem. Jag kan inte hållas ansvarig ifall något går åt skogen. Gör en backup av dina filer! Om du tänker skylla mig för om något går fel kan du sluta läsa här.

  Steg 2 - Skapa en katalog

  Precis som med Windows 98-installationen så kommer detta att ta lite tid. ;) Skapa bara en katalog som du döper till hack rakt i c:\ eller något liknande. I den här katalogen skapar du en ny katalog med namnet orginal. Kopiera sedan filen %SystemRoot%\system32\msgina.dll till båda katalogerna. Efter detta ska du ha c:\hack\msgina.dll och c:\hack\orginal\msgina.dll.

  Steg 3 - Skapa bilderna

  Jag använde en 8 bitars-palett (256 färger) för alla bilderna. Den mindre bilden i Windows 2000 har bara 16 färger, men 256 färger fungerar bra för mig även på den. Du kan kanske använda en större palett, men använd ingen komprimering.

  Windows 2000
  327x72 - 6 062 bytes (16 färger) / 24 696 bytes (256 färger) - Bilden som visas när din dator är låst.
  413x88 - 37 688 bytes - Bilden som visas vid inloggning och under uppstart.
  413x5 - 3 160 bytes - Den scrollande bilden.


  Detta är bilderna jag skapade för Windows 2000. Om du vill använda dessa bilder, kan du ta ner dem här.

  Windows XP
  413x72 - 31 032 bytes - Bilden som visas när din dator är låst.
  413x88 - 37 688 bytes - Bilden som visas före och efter inloggning om du inte använder den förenklade inloggningen.
  413x5 - 3 160 bytes - Den scrollande bilden.


  Det här är bilderna jag skapade för Windows XP. Om du vill använda dessa bilder, kan du ta ner dem här.

  Steg 4 - Installera bilderna

  Det enklaste sättet för att göra detta är att använda det bästa programmet för ändamålet - Resource Hacker. När du har startat Resource Hacker gör du så här:
  File -> Open -> c:\hack\msgina.dll
  Gå till Bitmap. I Windows XP är det de tre första bilderna de intressanta. I Windows 2000 är de intressanta bilderna 101, 103 och 107 (den första, den tredje och den fjärde). För varje bild gå till Action -> Replace bitmap och "Open..." för att välja din nya bild. Klicka sedan på replace. När du har gjort det på alla bilder du vill ersätta, går du till File -> Save. Nu har du den nya msgina.dll i c:\hack (eller var du nu lade den).

  Steg 5 - Ersätt orginalfilen

  Det här är lite klurigt eftersom du inte kan ersätta filen medan Windows är igång.
  En lösning på problemet är att stänga av datorn och stoppa hårddisken i en annan dator med Windows XP eller Windows 2000. Starta den andre datorn och utforska din förste dators hårddisk och kopiera X:\hack\msgina.dll till X:\windows\system32\ eller X:\winnt\system32\. Om du inte har tillgång till en annan dator kan du boota på din Windows-CD och gå till återställningskonsolen och göra ersättningen i en DOS-liknande miljö. Kommandot skulle se ut något liknande copy c:\hack\msgina.dll c:\windows\system32\msgina.dll (eller c:\winnt\system32\msgina.dll).

  Steg 6 - Klart!

  Starta om och njut av dina nya bilder eller kanske ta ännu en titt på msgina.dll och ändra lite textsträngar eller ikonen? :)

  Om ni undrar så kommer pingvinen som jag använder i mina exempel från gentoo.org.


  08/07 -03 | Gussoh | gussoh@gussoh.com