Radeon 9000-mod

Inledning
Material, verktyg och kostnad
Utförande
Resultat / Test
Slutsats



26/01-03 | Fluffy | fluffy@64bits.se

Inledning

I dagsläget så har mer eller mindre alla grafikkort som presterar bra en fläkt på sig. Dessa fläktar skapar för det mesta högfrekventa ljud som många tycker är irriterande. En del av dessa grafikkort är gränsfall, och skulle nog klara sig utmärkt med en stor passiv kylflkäns.

Radeon 9000 är ett kort som ligger lite över gränsen för att ha en liten kylfläns på sig och då har en fläkt. Jag, personligen, tröttnade på denna fläkt efter några minutrar och började leta efter någon billig och stor kylfläns. Jag hittade stora kylflänsar för 300 kr som såg bra ut, men att betala så mycket för en stor kylfläns som blir överdrivet stor för ett Radeon 9000 och dessutom inte passar för att den skulle ta emot minnesplatserna på moderkort så var det bortkastade pengar. Jag hittade plötsligt en kopparkylfläns för 49 kr i en butik som passade perfekt. Kylflänsen var tillverkad av PowerCooler och hette PCH137. Med denna kylfläns och lite buntband så visas nu hur man monterar denna kylfläns på ett Radeon 9000 som är tillverkat av Hercules.

Material, verktyg och kostnad

Det användes inte mycket för denna modifikation, men här kommer lista på lite specifikationer.

Grafikkort  
Tillverkare Hercules
Modell Radeon 9000, 128 MB
Revisionsnummer 1.0
Kylfläns (Omodifierad)  
Märke PowerCooler
Modell PCH137 (OCZ Gladiator)
Material Koppar och lite aluminium
Storlek (BxLxH) 64x61x27 mm
Vikt 365 gram

För att montera kylflänsen användes det fyra stycken buntband. Som kylpasta använde jag Artic Silver - tuben som verkar räcka i evigheter. På verktygssidan så använde jag det en borrmaskin, bågfil, CD-markeringspenna, hammare, körnare, plattskruvmejsel, två borr och två tänger.

Kostnaden för det hela ligger på ca 50 kr. Kylflänsen kostade 49 kr, buntbanden och den runt två år gamla Artic Silver-tubens kostnader i dagsläget är inte så väldigt stora. En budgetmodifikation för 50 kr med ett lyckat resultat om man räknar verktygen och kostnaden för det hela.


Omodifierat Herdules Radeon 9000.

PowerCooler PCH137 (OCZ Gladiator).

Verktygen inkl kylpasta, CD-penna, modifierarens katt och exkl buntband.

Utförande

Det första jag gjorde var att plocka bort den nuvarande lilla kylflänsen med den lilla irriterande fläkten. Jag tryckte ner ena plastpiggen och tryckte ihop de små utstickande bitarna med den lilla tången så att jag fick loss den, och sen gjorde jag samma procedur på den andra plastpiggen. När jag tog loss kylflänsen så blev jag väldigt förvånad, de använde vettig kylpasta, kisel-kylpasta. Fast denna kylpasta var inte utspridd på hela GPU:n vilket brukar vara vanligt. Efter detta drog jag bort strömkabeln och jag var fri ifrån en fläkt. Jag torkade bort kylpastan och började mecka den med framtida GPU-kylaren.


Grafikkortet utan den irriterande fläkten.

Jämförelse.

Det första jag med framtida GPU-kylaren var att bända loss det lilla höljet där man egentligen monterade fläkten. Denna lilla fläktmonteringsbit satt fast i kanterna av kylflänsen, men plattskruvmejseln gjorde ett ingrepp här och tryckte in sig mellan kylflänsen och fläkthållaren i kanten av kylflänsen där fläkthållaren satt fast. Skruvmejseln vred sig lite och fläkthållaren lossnade lite. Skruvmejseln gjorde detta lilla ingrepp tills fläkthållaren hade lossnat helt.

Sedan tog jag och lade kylflänsen så den var någorlunda centrerad på GPU:n och kollade hur många metallblad ("fins") som jag fick ta bort för att kunna fästa kylflänsen utan problem. Jag hade i bakhuvudet att det kanske var någon komponent som skulle kollidera med kylflänsen, men som tur så var kopparbottnen lite tjockare där den skulle ha kontakt med GPU:n (Socket A/370-processor i vanliga fall.) så det blev ett mellanrum på mindre än en (1) millimeter till den krets som kylflänsen kanske skulle kolliderat med. Efter lite ögonmåttsmätningar så kom jag fram till att det var fyra (4) metallblad som fick slitas bort i vardera sida. Jag tog nu tag i kylflänsen och bågfilen som jag hittade och började kapa de två aluminiumpinnarna som stadgar metallbladen. Efter att pinnarna hade blivit kapade så var det endast att ta tag med fingrarna och böja metallbladen så de lossnade vid sina fästen. Det var lite problem med att böja vissa blad pga att den lilla aluminiumsbiten höll ihop dem, men här hjälpte plattskruvmejseln till igen. Jag tryckte ner den mellan bladen, nära aluminiumbitarna, och vred lite. Då de var isär så var det endast att vika igen så lossnade de resterande bladen.


Aluminiumpinnarna av.

Fyra metallblad borta.

Färdigskalad.

Nu när metallbladen var loss så var det dags för att få dit två hål i kylflänsen. Nu passade jag igen in så kylflänsen låg bra och så såg jag att kylflänsen låg rätt centrerat på GPU:n om jag lade kylflänsen efter minneskretsarna till höger om GPU:n och en vit linje mot baksidan av kortet. Pressade då ihop kylflänsen och kortet så de inte gled, vände på paketet och tog tag i CD-pennan och kladdade på kylflänsen genom de två hålen som den tidigare GPU-kylaren satt fast med. De två kladdade punkterna kom inte lika långt ut ifrån den tjockare delen av kylflänsen, men detta spelade ingen roll för jag hade nu markeringar (Plus-minus 1 mm) var hålen skulle vara i kylflänsen.


Ser helt ok ut.

Ur en annan vinkel.

1,5mm-borret använt.

Skalade sidan.

Nu var då kylflänsen kvar och då återstod kylpastekletning och montering. För att inte kleta ut med onödigt mycket kylpasta på kylflänsen så fixade jag till med buntband som skulle gå igenom kortet först: och det gjorde jag så här. Först var jag tvungen att ha buntband för att kunna montera kylflänsen med just buntband. Jag rotade lite i lådorna och hittade fyra stycken vilket då räckte precis. Tog nu och skulle trycka igenom ena buntbandet genom kortet så huvudet på bandet skulle vara på baksidan av kortet men det var en sak som stoppade, buntbandet var lite för brett och kunde då inte komma igenom. Jag hade inget annat i närheten så jag fick använda dessa buntband ändå. Tog då och knipsade av två band till en längd av runt 3 cm och sedan tryckte ihop dem lite med den lilla tången. Det tog ett tag att trycka ihop dem för jag ville inte trycka ihop dem för lite för då kanske de skulle bli oanvändbara, och om jag tryckte för lite så kom de såklart inte igenom hålen. Lyckades tillslut trycka ihop dem tillräckligt mycket och sedan slita genom dem genom kortet. Det återstod ju endast att kleta med kylpasta och sedan fästa kylflänsen. Tog nu och sprutade ut lite kylpasta på GPU:n och sedan tryckte dit kylflänsen med buntbanden genom hålen och sedan förflyttade kylflänsen så kylpastan skulle fördela sig. Lyfte kylflänsen och såg var det saknades kylpasta. Tog då fram Artic Silver-sprutan igen och tryckte ut lite där det saknades. Tog igen kylflänsen och körde runt den på GPU:n för att fördela kylpastan samt få ett fint lager.


De lite ihoptrycka buntbanden.

2 st buntbandshuvuden.

Kylpastan är är fint fördelad. Lite mycket kanske?

Då kylpastan täckte hela GPU:n så var det bara att lägga kylflänsen på plats och låta buntbandsstumparna sticka ut igenom de borrade hålen och sedan trycka på de andra buntbanden. Drog åt så mycket jag kunde med den lilla handkraft jag har. Kände att kylflänsen glappade lite och tog nu den större tången och sträckte de avklippta buntbanden genom att greppa med tången så nära det andra buntbandets huvud som möjligt och sedan lägga tången ner så den räfflade sidan sträcks och så den andra buntbandet trycks ner ett hack och då fick ett bättre fäste så kylflänsen satt stadigare. Gjorde samma procedur på andra sidan och kylflänsen satt nu nästan fast stenhårt. Sedan hade jag ingen avbitare i närheten så jag gjorde buntbanden så korta jag kunde med de tänger jag hade.


De lite ihoptrycka buntbanden.

2 st buntbandshuvuden.

Kylpastan är är fint fördelad. Lite mycket kanske?

Lite skillnad.

Resultat / Test

Monteringen av kylflänsen var nu klar och nu årdetstod det värsta, att se om kortet fungerade. Innan jag skulle trycka in kortet i datorn så märkte jag en sak, kortet var lite böjt. Men efter tidigare erfarenheter av mycket mer böjda kort så kunde jag lätt konstatera att detta inte alls var farligt så kortet borde fungera tänkte jag. Tryckte i temperatursensorn i mitten av kylflänsen så nära GPU:n jag kunde komma och sedan tryckte jag i kortet i AGP-porten, skruvade fast kortet, tryckte på sidoplåten, ställde lådan på sin rätta plats och tryckte på powerknappen. Det första jag gjorde var att njuta av tystheten och i denna tysthet så glömde jag av att kolla om kortet fungerade men efter en stund startade jag skärmen. Stirrade fibrilt på skärmen och så smög det sig fram en bild i 60 Hz så jag nästan fick huvudvärk.


Modifikationen klar och kortet sitter på sin plats.


I en annan vinkel som är nästan samma.


En tredje vinkel.

Det första jag gjorde efter att operativsystemet hade startat var att kolla temperaturen. Temperaturen låg på runt 35 grader, men detta var då extra lågt då maskinen inte varit igång i mer än några få minuter. Efter någon timma så hade temperaturen stabiliserat sig på runt 52-53 grader vilket mitt tidigare kort också låg på. Temperaturen på kortet är extra hög eftersom i systemet kortet sitter i så är det så få fläktar som möjligt igång för att ägaren inte gillar datorer som väsnas. Det var nämligen endast två stycken 80mm-fläktar som var igång i lådan, en i nätagget som sög ut varm luft och en på processorn. Dessa fläktar kördes på 5V och flyttar då troligen under 15 cfm, för att på 12V så flyttar de runt 32 cfm. Att då endast ha en fläkt som suger ut varmt luft gör att det blir rätt varmt i lådan så i detta system brukar det vara 10-12 grader varmare i lådan än vad det är utanför den.

Testade kortet under belastning och kollade då på en 40 minuter lång media-fil. Temperaturen låg på runt 58 grader vilket var mer än acceptabelt. Under natten så testade jag att köra 3DMark 2001 Pro build 330 med alla inställningar på max. Hade satt en varningstemperatur på 70 grader för grafikkortet och efter runt 20 minuters körning så började datorn pipa för att kortet just nått 70 grader. Blev såklart lite deppad, men testade att ge tre 80 mm-fläktar i lådan (Två insug, en utsug) 5V som är av samma modell som processor och nätaggregatsfläktarna och sedan lät systemet köra 3DMark under natten. Kollade på morgonen och datorn hade startat om. Jag hade inte hört ett enda pip så systemet startade inte om pga överhettning. Kortet kanske låg precis under 70 grader en längre tid och då blev instabilt. Svaret på detta mysterium kommer nog inte att hittas.

Efter att ha konstaterat att kortet inte gillar 3DMarks max-inställningar så testade jag grundinställningarna och det fungerade bra, kortet höll sig runt 65 grader med minimal chassikylning vilket är acceptabelt. Om 3DMark stod på under en längre tid så sa det att grafikkortsminnet hade tagit slut. Då kortet har 128 MB så låter detta mycket skumt. Det kanske var någon minnesläcka i någon stand för att systemet betedde sig skumt om det inte fick starta om efter detta felmedelande. Kunde inte köra vissa saker, allmänt skumma felmedelande förekom m.m. Igen, det sa att grafikkortsminnet var slut, varför betedde sig systemet som att hårdisken var allmänt kass eller att ram-minnet var fullt, även om det inte var det? Men om jag avslutade 3DMark efter någon timma och sedan startade det igen så fungerade det bra.

Slutsats

Själva modifikationen tog inte lång tid. Det var inte någon modifikation för den som vill ha någon snygg lösning, men för lite över 50 kr så tycker jag personligen att resultatet var mycket lyckat för att ha gjort den på måfå. Tänkte lite i förväg att ett par blad fick offras men inte mycket mer än så hade det planerats i förväg. Fick hem kylflänsen och började direkt med modifikationen och kanske efter runt två timmar senare med matrast så satt kylflänsen fast på kortet. Snabb modifikation...

Vad skall man säga om kylningen då? Kylningen räcker för att kolla göra lätta 2D-saker eller, men inte att belasta kortet med t.ex de mest extrema inställningarna i 3DMark. Kortet klarar av 3DMarks orginalinställningar om man stänger av programmet för att sedan starta det igen. Det känns som det är något problem med mjukvaran i systemet, men vad? Iaf... För en person som knappt spelar spel eller belastar sitt grafikkort väldigt mycket så fungerar denna kylning allderles utmärkt.

Om man har bra ventilation i sitt chassi och har ett Radeon 9000 eller ett kort som producerar mindre värme och har en liten fläkt på sig som ägaren irriterar sig på så passar denna modifikation mycket bra. Den är billig, den tar inte lång tid att utföra och resultatet blev snyggt om man bortser ifrån buntbanden. Det är kortfattat en billig och bra kylning för grafikkort som inte producerar mycket värme och sitter i välventilerade chassin.

Framtida planer för kylning av kylflänsen? Har lite tankar om att trycka på fläkthållaren och sedan sätta en tyst 60mm-fläkt där på, men för att göra så fläkten endast kyler kylflänsen om det kommer upp i runt 65 grader har jag ingen aning om. Vi får se vad framtiden erbjuder!



26/01-03 | Fluffy | fluffy@64bits.se