Innehåll

Radeon 9000-mod

Inledning
Material, verktyg och kostnad
Utförande
Resultat / Test
Slutsats


26/01-03 | Fluffy | fluffy@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

I dagsläget så har mer eller mindre alla grafikkort som presterar bra en fläkt på sig. Dessa fläktar skapar för det mesta högfrekventa ljud som många tycker är irriterande. En del av dessa grafikkort är gränsfall, och skulle nog klara sig utmärkt med en stor passiv kylflkäns.

Radeon 9000 är ett kort som ligger lite över gränsen för att ha en liten kylfläns på sig och då har en fläkt. Jag, personligen, tröttnade på denna fläkt efter några minutrar och började leta efter någon billig och stor kylfläns. Jag hittade stora kylflänsar för 300 kr som såg bra ut, men att betala så mycket för en stor kylfläns som blir överdrivet stor för ett Radeon 9000 och dessutom inte passar för att den skulle ta emot minnesplatserna på moderkort så var det bortkastade pengar. Jag hittade plötsligt en kopparkylfläns för 49 kr i en butik som passade perfekt. Kylflänsen var tillverkad av PowerCooler och hette PCH137. Med denna kylfläns och lite buntband så visas nu hur man monterar denna kylfläns på ett Radeon 9000 som är tillverkat av Hercules.

Material, verktyg och kostnad

Det användes inte mycket för denna modifikation, men här kommer lista på lite specifikationer.

Grafikkort  
Tillverkare Hercules
Modell Radeon 9000, 128 MB
Revisionsnummer 1.0
Kylfläns (Omodifierad)  
Märke PowerCooler
Modell PCH137 (OCZ Gladiator)
Material Koppar och lite aluminium
Storlek (BxLxH) 64x61x27 mm
Vikt 365 gram

För att montera kylflänsen användes det fyra stycken buntband. Som kylpasta använde jag Artic Silver - tuben som verkar räcka i evigheter. På verktygssidan så använde jag det en borrmaskin, bågfil, CD-markeringspenna, hammare, körnare, plattskruvmejsel, två borr och två tänger.

Kostnaden för det hela ligger på ca 50 kr. Kylflänsen kostade 49 kr, buntbanden och den runt två år gamla Artic Silver-tubens kostnader i dagsläget är inte så väldigt stora. En budgetmodifikation för 50 kr med ett lyckat resultat om man räknar verktygen och kostnaden för det hela.


Omodifierat Herdules Radeon 9000.

PowerCooler PCH137 (OCZ Gladiator).

Verktygen inkl kylpasta, CD-penna, modifierarens katt och exkl buntband.

  Nästa sida »

 

26/01-03 | Fluffy | fluffy@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!