Innehåll

Radeon 9000-mod

Inledning
Material, verktyg och kostnad
Utförande
Resultat / Test
Slutsats


26/01-03 | Fluffy | fluffy@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Utförande

Det första jag gjorde var att plocka bort den nuvarande lilla kylflänsen med den lilla irriterande fläkten. Jag tryckte ner ena plastpiggen och tryckte ihop de små utstickande bitarna med den lilla tången så att jag fick loss den, och sen gjorde jag samma procedur på den andra plastpiggen. När jag tog loss kylflänsen så blev jag väldigt förvånad, de använde vettig kylpasta, kisel-kylpasta. Fast denna kylpasta var inte utspridd på hela GPU:n vilket brukar vara vanligt. Efter detta drog jag bort strömkabeln och jag var fri ifrån en fläkt. Jag torkade bort kylpastan och började mecka den med framtida GPU-kylaren.


Grafikkortet utan den irriterande fläkten.

Jämförelse.

Det första jag med framtida GPU-kylaren var att bända loss det lilla höljet där man egentligen monterade fläkten. Denna lilla fläktmonteringsbit satt fast i kanterna av kylflänsen, men plattskruvmejseln gjorde ett ingrepp här och tryckte in sig mellan kylflänsen och fläkthållaren i kanten av kylflänsen där fläkthållaren satt fast. Skruvmejseln vred sig lite och fläkthållaren lossnade lite. Skruvmejseln gjorde detta lilla ingrepp tills fläkthållaren hade lossnat helt.

Sedan tog jag och lade kylflänsen så den var någorlunda centrerad på GPU:n och kollade hur många metallblad ("fins") som jag fick ta bort för att kunna fästa kylflänsen utan problem. Jag hade i bakhuvudet att det kanske var någon komponent som skulle kollidera med kylflänsen, men som tur så var kopparbottnen lite tjockare där den skulle ha kontakt med GPU:n (Socket A/370-processor i vanliga fall.) så det blev ett mellanrum på mindre än en (1) millimeter till den krets som kylflänsen kanske skulle kolliderat med. Efter lite ögonmåttsmätningar så kom jag fram till att det var fyra (4) metallblad som fick slitas bort i vardera sida. Jag tog nu tag i kylflänsen och bågfilen som jag hittade och började kapa de två aluminiumpinnarna som stadgar metallbladen. Efter att pinnarna hade blivit kapade så var det endast att ta tag med fingrarna och böja metallbladen så de lossnade vid sina fästen. Det var lite problem med att böja vissa blad pga att den lilla aluminiumsbiten höll ihop dem, men här hjälpte plattskruvmejseln till igen. Jag tryckte ner den mellan bladen, nära aluminiumbitarna, och vred lite. Då de var isär så var det endast att vika igen så lossnade de resterande bladen.


Aluminiumpinnarna av.

Fyra metallblad borta.

Färdigskalad.

Nu när metallbladen var loss så var det dags för att få dit två hål i kylflänsen. Nu passade jag igen in så kylflänsen låg bra och så såg jag att kylflänsen låg rätt centrerat på GPU:n om jag lade kylflänsen efter minneskretsarna till höger om GPU:n och en vit linje mot baksidan av kortet. Pressade då ihop kylflänsen och kortet så de inte gled, vände på paketet och tog tag i CD-pennan och kladdade på kylflänsen genom de två hålen som den tidigare GPU-kylaren satt fast med. De två kladdade punkterna kom inte lika långt ut ifrån den tjockare delen av kylflänsen, men detta spelade ingen roll för jag hade nu markeringar (Plus-minus 1 mm) var hålen skulle vara i kylflänsen.


Ser helt ok ut.

Ur en annan vinkel.

1,5mm-borret använt.

Skalade sidan.

Nu var då kylflänsen kvar och då återstod kylpastekletning och montering. För att inte kleta ut med onödigt mycket kylpasta på kylflänsen så fixade jag till med buntband som skulle gå igenom kortet först: och det gjorde jag så här. Först var jag tvungen att ha buntband för att kunna montera kylflänsen med just buntband. Jag rotade lite i lådorna och hittade fyra stycken vilket då räckte precis. Tog nu och skulle trycka igenom ena buntbandet genom kortet så huvudet på bandet skulle vara på baksidan av kortet men det var en sak som stoppade, buntbandet var lite för brett och kunde då inte komma igenom. Jag hade inget annat i närheten så jag fick använda dessa buntband ändå. Tog då och knipsade av två band till en längd av runt 3 cm och sedan tryckte ihop dem lite med den lilla tången. Det tog ett tag att trycka ihop dem för jag ville inte trycka ihop dem för lite för då kanske de skulle bli oanvändbara, och om jag tryckte för lite så kom de såklart inte igenom hålen. Lyckades tillslut trycka ihop dem tillräckligt mycket och sedan slita genom dem genom kortet. Det återstod ju endast att kleta med kylpasta och sedan fästa kylflänsen. Tog nu och sprutade ut lite kylpasta på GPU:n och sedan tryckte dit kylflänsen med buntbanden genom hålen och sedan förflyttade kylflänsen så kylpastan skulle fördela sig. Lyfte kylflänsen och såg var det saknades kylpasta. Tog då fram Artic Silver-sprutan igen och tryckte ut lite där det saknades. Tog igen kylflänsen och körde runt den på GPU:n för att fördela kylpastan samt få ett fint lager.


De lite ihoptrycka buntbanden.

2 st buntbandshuvuden.

Kylpastan är är fint fördelad. Lite mycket kanske?

Då kylpastan täckte hela GPU:n så var det bara att lägga kylflänsen på plats och låta buntbandsstumparna sticka ut igenom de borrade hålen och sedan trycka på de andra buntbanden. Drog åt så mycket jag kunde med den lilla handkraft jag har. Kände att kylflänsen glappade lite och tog nu den större tången och sträckte de avklippta buntbanden genom att greppa med tången så nära det andra buntbandets huvud som möjligt och sedan lägga tången ner så den räfflade sidan sträcks och så den andra buntbandet trycks ner ett hack och då fick ett bättre fäste så kylflänsen satt stadigare. Gjorde samma procedur på andra sidan och kylflänsen satt nu nästan fast stenhårt. Sedan hade jag ingen avbitare i närheten så jag gjorde buntbanden så korta jag kunde med de tänger jag hade.


De lite ihoptrycka buntbanden.

2 st buntbandshuvuden.

Kylpastan är är fint fördelad. Lite mycket kanske?

Lite skillnad.

« Föregående Nästa sida »

 

26/01-03 | Fluffy | fluffy@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!