Innehåll

Radeon 9000-mod

Inledning
Material, verktyg och kostnad
Utförande
Resultat / Test
Slutsats


26/01-03 | Fluffy | fluffy@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Resultat / Test

Monteringen av kylflänsen var nu klar och nu årdetstod det värsta, att se om kortet fungerade. Innan jag skulle trycka in kortet i datorn så märkte jag en sak, kortet var lite böjt. Men efter tidigare erfarenheter av mycket mer böjda kort så kunde jag lätt konstatera att detta inte alls var farligt så kortet borde fungera tänkte jag. Tryckte i temperatursensorn i mitten av kylflänsen så nära GPU:n jag kunde komma och sedan tryckte jag i kortet i AGP-porten, skruvade fast kortet, tryckte på sidoplåten, ställde lådan på sin rätta plats och tryckte på powerknappen. Det första jag gjorde var att njuta av tystheten och i denna tysthet så glömde jag av att kolla om kortet fungerade men efter en stund startade jag skärmen. Stirrade fibrilt på skärmen och så smög det sig fram en bild i 60 Hz så jag nästan fick huvudvärk.


Modifikationen klar och kortet sitter på sin plats.


I en annan vinkel som är nästan samma.


En tredje vinkel.

Det första jag gjorde efter att operativsystemet hade startat var att kolla temperaturen. Temperaturen låg på runt 35 grader, men detta var då extra lågt då maskinen inte varit igång i mer än några få minuter. Efter någon timma så hade temperaturen stabiliserat sig på runt 52-53 grader vilket mitt tidigare kort också låg på. Temperaturen på kortet är extra hög eftersom i systemet kortet sitter i så är det så få fläktar som möjligt igång för att ägaren inte gillar datorer som väsnas. Det var nämligen endast två stycken 80mm-fläktar som var igång i lådan, en i nätagget som sög ut varm luft och en på processorn. Dessa fläktar kördes på 5V och flyttar då troligen under 15 cfm, för att på 12V så flyttar de runt 32 cfm. Att då endast ha en fläkt som suger ut varmt luft gör att det blir rätt varmt i lådan så i detta system brukar det vara 10-12 grader varmare i lådan än vad det är utanför den.

Testade kortet under belastning och kollade då på en 40 minuter lång media-fil. Temperaturen låg på runt 58 grader vilket var mer än acceptabelt. Under natten så testade jag att köra 3DMark 2001 Pro build 330 med alla inställningar på max. Hade satt en varningstemperatur på 70 grader för grafikkortet och efter runt 20 minuters körning så började datorn pipa för att kortet just nått 70 grader. Blev såklart lite deppad, men testade att ge tre 80 mm-fläktar i lådan (Två insug, en utsug) 5V som är av samma modell som processor och nätaggregatsfläktarna och sedan lät systemet köra 3DMark under natten. Kollade på morgonen och datorn hade startat om. Jag hade inte hört ett enda pip så systemet startade inte om pga överhettning. Kortet kanske låg precis under 70 grader en längre tid och då blev instabilt. Svaret på detta mysterium kommer nog inte att hittas.

Efter att ha konstaterat att kortet inte gillar 3DMarks max-inställningar så testade jag grundinställningarna och det fungerade bra, kortet höll sig runt 65 grader med minimal chassikylning vilket är acceptabelt. Om 3DMark stod på under en längre tid så sa det att grafikkortsminnet hade tagit slut. Då kortet har 128 MB så låter detta mycket skumt. Det kanske var någon minnesläcka i någon stand för att systemet betedde sig skumt om det inte fick starta om efter detta felmedelande. Kunde inte köra vissa saker, allmänt skumma felmedelande förekom m.m. Igen, det sa att grafikkortsminnet var slut, varför betedde sig systemet som att hårdisken var allmänt kass eller att ram-minnet var fullt, även om det inte var det? Men om jag avslutade 3DMark efter någon timma och sedan startade det igen så fungerade det bra.

Slutsats

Själva modifikationen tog inte lång tid. Det var inte någon modifikation för den som vill ha någon snygg lösning, men för lite över 50 kr så tycker jag personligen att resultatet var mycket lyckat för att ha gjort den på måfå. Tänkte lite i förväg att ett par blad fick offras men inte mycket mer än så hade det planerats i förväg. Fick hem kylflänsen och började direkt med modifikationen och kanske efter runt två timmar senare med matrast så satt kylflänsen fast på kortet. Snabb modifikation...

Vad skall man säga om kylningen då? Kylningen räcker för att kolla göra lätta 2D-saker eller, men inte att belasta kortet med t.ex de mest extrema inställningarna i 3DMark. Kortet klarar av 3DMarks orginalinställningar om man stänger av programmet för att sedan starta det igen. Det känns som det är något problem med mjukvaran i systemet, men vad? Iaf... För en person som knappt spelar spel eller belastar sitt grafikkort väldigt mycket så fungerar denna kylning allderles utmärkt.

Om man har bra ventilation i sitt chassi och har ett Radeon 9000 eller ett kort som producerar mindre värme och har en liten fläkt på sig som ägaren irriterar sig på så passar denna modifikation mycket bra. Den är billig, den tar inte lång tid att utföra och resultatet blev snyggt om man bortser ifrån buntbanden. Det är kortfattat en billig och bra kylning för grafikkort som inte producerar mycket värme och sitter i välventilerade chassin.

Framtida planer för kylning av kylflänsen? Har lite tankar om att trycka på fläkthållaren och sedan sätta en tyst 60mm-fläkt där på, men för att göra så fläkten endast kyler kylflänsen om det kommer upp i runt 65 grader har jag ingen aning om. Vi får se vad framtiden erbjuder!



« Föregående  

 

26/01-03 | Fluffy | fluffy@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!