Innehåll

Radeon 8500LE 64MB to Radeon 8500 64MB

Radeon 8500


19/05-02 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Radeon 8500

Untitled Document

Som ni antagligen redan vet har ATI börjat ta en allt större marknadsandel från Nvidia. Deras senaste framgång är Radeon 8500 som när det kom i höstas både blev rosat och risat. Rosad för sin prestanda och sina funktioner, risad för sin dåliga stabilitet främst på grund av ofullständiga drivrutiner och BIOS som fortfarande var i betastadiet . Men på senare tid har ATI fått i ordning på båda delar och Radeon 8500 är idag både ett stabilt och snabbt kort.

På senhösten kom ännu en version av Radeon 8500, Radeon 8500LE. Detta kort var riktat åt budgetmarknaden och var en nedklockad version av Radeon 8500. Skillnaden mellan 8500 och 8500LE är som redan nämnts deras klockhastighet, 8500 är klockad i 275/275(DDR) medans 8500LE "endast" är klockad i 250/250(DDR). Dock är det väldigt många LE kort som utan problem kan klockas upp till hastigheten på ett 8500, dvs. 275/275. För att bibehålla hastigheten på sitt LE kort utan att behöva ha igång ett tredjepartsprogram som både drar minne och systemresurser kan man med fördel flasha grafikkortets BIOS.
På de följande punkterna skall jag förklara steg för steg hur en flashning av Radeons BIOS går till. Denna guid är enbart testad på Radeonkort med 64MB RAM och BIOS:et som finns i denna recension är antagligen inte anpassat för ett med 128MB. Dock är principen den samma så det gäller enbart att hitta ett passande BIOS, leta förslagsvis på Rage3D.

1. Första steget när man skall flasha BIOS:et är att ta en backup på det gamla. Detta görs med hjälp av ett program som heter ATI Bios Editor. Starta programmet och klicka på knappen . Nu skall all information om ditt nuvarande BIOS synas på skärmen, klockhastighet, versionsnummer osv. Klicka nu på och välj vart du vill spara ditt nuvarande BIOS och vad det skall döpas till, tex. original.rom på skrivbordet.

2. Steg två är att göra en bootbar diskett som vi sedan skall starta datorn ifrån för att kunna flasha BIOS:et på grafikkortet. Programmet som används till detta heter DRD Flash. Stoppa i en diskett och starta programmet, klicka på "Ok" och låt programmet formatera och lägga in nödvändiga filer på disketten. När det är klart har du en sk. ren startdiskett som endast innehåller de filer som verkligen behövs för att starta datorn vilket minimerar fel vid flashningen.

3. När ovanstående är klart är det dags för att flytta över programmet som man använder för flashningen och det nya BIOS:et. Alla dessa filer har jag packat ihop i en zip- fil som finns att hämta här. Packa upp denna fil och flytta alla filer till disketten.

4. Innan du flashar BIOS:et måste du göra en fullständig avinstallation av din nuvarande drivrutin till Radeonkortet. Gå först in i kontrollpanelen och välj, "Lägg till eller ta bort program" och avinstallera "ATI Display Driver", när detta är gjort frågar datorn om du vill starta om datorn, välj "Ja". När datorn har startat om och du kommer in i Windows kommer "Guide för ny maskinvara" upp, välj avbryt. Nu skall du söka efter "ati*.*" i din windowskatalog, ta bort alla filer som hittas, om du är osäker så ta en titt på bilden bredvid som illustrerar vilka filer jag var tvungen att ta bort från windowskatalogen..

Nu är det dags att ta bort alla kvarvarande nycklar i registret som avinstallationsprogrammet lämnar efter sig. Gå in i registret, gå till mappen; HKEY_LOCAL_MACHINE -> SYSTEM -> ControlSet001 -> Control -> Video. I den mappen skall det finnas fyra mappar, tre av dem är Windows egna och en hör till Radeon-drivrutinen. Den med mest information i hör till Radeon- drivrutinen, ta bort den. Gör nu samma sak i ControlSet002 och i CurrentControlSet, bli dock inte förvånad om CurrentControlSet endast innehåller tre mappar, om så är fallet behöver du inte ta bort något i den mappen. Nästa mapp i registret som skall bort är "ATI Technologies" som hittas under HKEY_LOCAL_MACHINE-> SOFTWARE. Nu återstår endast en mapp som skall bort, det är ATI Technologies Inc. som hittas under HKEY_LOCAL_MACHINE-> SOFTWARE-> InstalledOptions.
Om man hoppar över detta steg eller gör något fel kommer Windows inte att tillåta dig att installera några drivrutiner till Radeonkortet efter flashningen, så det är mycket viktigt att du tar bort alla ovanstående filer/nycklar.

5. Nu har du gjort en fullständig avinstallation av drivrutinen tillhörande ditt Radeonkort och allt är klart för att starta om datorn och starta upp från din diskett.

6. Efter start från disketten möts du av den välbekanta DOS-prompten. Här skall du skriva "atiflash.exe -p 0 8500.rom" och tryck på enter. atiflash.exe är flashprogrammet, -p är ett syntax som säger till huvudprogrammet att den skall flasha grafikkortet. Nollan säger att det är grafikkort #0 som skall flashas. Om du har ett pci- grafikkort i datorn samtidigt kan du behöva skriva en "1" för att flasha rätt kort, för att ta reda på vilket skriv "atiflash.exe -i".

7. Nu skall skärmen se ut som bilden ovan, om du får någon form av felmeddelande är det ofta självinstruerande, det vanligaste felet är att du har skrivit kommandot fel. Om din skärm ser ut som bilden ovan är det dags att starta om datorn och gå in i Windows.

8. Nu är det dags att installera drivrutinen, de senaste officiella drivrutinerna kan du hitta på ATI:s hemsida, de senaste inofficiella hittar du på Rage3D:s hemsida. Ladda hem valfri drivrutin, installera dem och starta om datorn.

9. Om du vill vara säker på att du verkligen har flashat BIOS:et så kan du kontrollera det i enhetshanteraren. Tryck på Win+Pause Breake -> Maskinvara-> Enhetshanteraren-> Bildskärmskort-> Radeon 8500/Radeon 8500LE -> Egenskaper -> Mer information. Om de tre raderna som handlar om BIOS ser likadan ut som på bilden ovan har du gjort en lyckad flashning av ditt grafikkort. När du har installerat drivrutinerna och starta om datorn kan du installera programmet PowerStrip för att kontrollera vilken hastighet ditt kort körs i, detta programmet kan även användas bla. för att överklocka ditt grafikkort, ställa in färgåtergivningen och mycket annat. Installera programmet och välj Performance Profiles->Configure. "Engine Clock" skall vara 274,50 Mhz och "Memory Clock" skall också den vara på 274,50 Mhz om du använder dig av BIOS:et som jag har bifogat och om du inte har över- eller underklockat ditt kort.


Nu skall du förhoppningsvis ha både ett snabbare och mer stabilt kort. Som många tror är inte den högre klockhastigheten den enda fördelen med att flasha BIOS. En annan fördel är att du nu kan installera alla former av drivrutiner, vissa Hercules, Gigabyte och andra "Powered by ATI"- kort har problem med att installera de officiella drivrutinerna från ATI, men detta kommer inte längre att vara ett problem eftersom du nu använder dig av ett "Built by ATI" BIOS, dvs. ATIs egna BIOS.

19/05-02 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Diskutera denna artikeln i vårt forum!