Innehåll

ScummVM - Äventyrsspel redux

Introduktion
Scumm- vad?
Få tag i spelen
Kom igång
Avancerade funktioner
Framtiden


27/01-05 | Sven Arvidsson | sa@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Kom igång

Det är lätt att komma igång med ScummVM, det är dock ett par saker man bör ha i åtanke först. ScummVM låter dig köra spel både direkt från CD, och från hårddisken. Jag rekommenderar att man helt enkelt kopierar ner filerna till hårddisken för att slippa vinande CD-läsare och laddningstider.


ScummVM.

För dig som sitter med någon Unix-variant är det viktigt att veta att filerna ska använda gemener eller versaler, det går inte att blanda dem. Har du spel som ligger på flera skivor bör du kopiera ner alla filerna först eftersom ScummVM ännu inte stödjer skivbyten under spelets gång.

Eftersom ScummVM helt ersätter originalspelets körbara filer är det bara datafilerna som krävs. Du hittar en lista över de filer som ska kopieras här. Men det spelar ingen roll om du har med någon onödig fil. I vissa fall ska även någon fil döpas om.

Författaren Alan Dean Foster skrev en roman baserad på The Dig. Den följer inte spelet till punkt och pricka och skiljer sig även på det viset att den är skriven ur utomjordingarnas synvinkel.

Starta sedan ScummVM. Du kommer mötas av ett grafiskt gränssnitt som inte är vackert, men går i stil med de äldre LucasArts-spelen (det finns säkert en del som skulle beskriva det som "härligt retro"). Tryck på "Add game...", leta upp spelet och tryck på "Choose". Programmet ska själv lista ut vilket spel det är.


Add game...

Du kan även välja språk genom gränssnittet, beroende på vilket spel det är kan du välja på vilket språk undertexterna i spelet skall visas i. När du gjort klart eventuella inställningar och klickat på "OK" startar du spelet direkt från listan. Innan du börjar kan det vara idé att kika runt bland de andra inställningarna. Bland annat kan du under "Options" välja var sparfilerna skall läggas. Som standard sparas de i samma katalog du startade ScummVM från, och det är kanske inte önskvärt.

De tangentbordsbindningar du bör lägga på minnet är främst F5, som i SCUMM-spelen och i Broken Sword visar menyn där du kan spara och ladda. Det första sparutrymmet är reserverat för den automatiska sparfunktionen. Smidigt att veta om spelet skulle krascha eller du skulle glömma att spara.


« Föregående Nästa sida »


27/01-05 | Sven Arvidsson | sa@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!