Innehåll

Byte av Windows startlogo

Inledning
Första steget
Andra steget
Tredje steget
Fjärde steget
SP2
Bakgrund för inloggning
Windows 9x


Slutord


11/4-01 | Whiz | whiz@64bits.se

Inledning

Gillar ni som jag att pilla runt på alla möjliga inställningar för att operativsystemet ska bli så personligt och originellt som möjligt? Ett sätt är att byta startlogon. I gamla w9x var detta inte något större problem, bara att göra en ny bitmappsbild och skriva över den gamla. I Windows2000 är det lite struligare men det är inte omöjligt!

Den här guiden bygger på en diskussion i forumen där LiNC först tipsade om tillvägagångssättet.

Tänk på att proceduren innefattar överskrivning av systemfiler, modifiering av registret och andra saker som kan få ditt system att strula. Var försiktig, gör en säkerhetskopiering eller om du känner dig osäker, låt bli.Första steget
Startlogon samt en hel del andra bilder och information är sparat i filen ntoskrnl.exe som finns i /WINNT/System32/ katalogen. För att kunna plocka ut bilden vi söker krävs ett extra program, Resource Hacker. Det kan du hitta via följande länk här. Kopiera ntoskrnl.exe till valfri plats, förslagsvis skrivbordet för åtkomlighetens skull. Ladda ner Resource Hacker. Öppna kopian av ntoskrnl.exe som du gjorde tidigare. Du bör få en liknande bild:


Bilden vi vill åt ligger i Bitmap/1/1053 och du plockar ut den genom att välja "Action", "Save [Bitmap : 1]", spara bilden med valfritt namn.Andra steget
Nu är det dags för den trevligaste biten, att låta den lille Da Vinci i dig ta över och skapa ett mästerverk så du kan imponera på dina polare med en personlig startlogo. Det finns tyvärr vissa ramar man bör hålla sig inom.

  • Storleken på bilden ska du inte justera.
  • Du kan enbart använda dig av 16-färgers bitmapp.

Om du inte redan vet det, så kommer det smala blåa strecket sakta rotera över skärmen. Passa på och gör nåt snyggt av det!
När du är klar, spara bilden som en 16-färgers bitmapp. Är du osäker på färgerna kan du öppna och spara i Paint istället. (Ja! Ett användningsområde för MSPaint!)

I den lilla rutan nederst kommer laddningen av Windows visas.
Du kan inte justera utseendet mer än till färgen. För att göra det, öppna den i ex. Photoshop (mitt exempel visar Photoshop) och gå in under egenskaperna för färgpaletten, (Image>Mode>Color Table)
och välj den andra färgen från vänster.
För detta skall fungera måste du redan ha sparat bilden som en 16-färgers bitmapp.

Tredje steget

I det här steget trodde du nog att vi skulle plocka in vår modfierade bild i ntoskrnl.exe igen? Jo, det skulle vi kunna göra om inte Windows 2000 skyddade många av sina "känsliga" filer från oss klåfingriga användare. WPF (Windows File Protection) körs hela tiden i bakgrunden och när den upptäcker en modifierad fil så kopieras orginalet tillbaka. Det skulle inte fungera bra med vår egen startlogo därför måste vi stänga av det.

Starta därför registereditorn Start>Kör>"regedit" och gå in i HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon. Nycklarna vi är ute efter i det här fallet är SFCDisable och SfcQuota. Skapa eller byt värde på SFCDisable till " ffffff9d" utan " tecknen. Normalt sett ska den ha värdet "0".

Stäng registereditorn och starta om datorn.Fjärde steget

Dags att se resultatet av vårt arbete, men först ska vi ändra ntoskrnl.exe till den nya bilden. Starta Resource Hacker igen och leta upp ntoskrnl.exe (den extra kopian vi gjorde tidigare). Välj Action>Replace Bitmap. Leta upp din bild och öppna den, se till att "Select bitmap to replace" är satt till 1. Spara ntoskrnl.exe. Byt namn på orginalfilen i WINNT/System32/ till ntoskrnl.exe.bak eller liknande. Till sist, kopiera in den modifierade filen.

Nu är det dags att starta om och njut av resultatet, eller om du har otur, förskräckas av något missfoster till bild. Om så är fallet gå tillbaka till punkt två och dubbelkolla alla inställningar.

Min vackra logo :-) Bildbevis. Dålig bild p.g.a. uppdateringsfrekvensen.


SP2

I och med att Microsoft släppte Servicepack nummer två till Windows2000 så fungerade det inte längre att byta startlogo genom sättet vi beskriver ovanför. En ny lösning får tillämpas, den här härstammar från forumet på Littlewhitedog.com.

1. Gör din startbild och sätt in den i ntoskrnl.exe. Spara "ntoskrnl.exe" i en temporär katalog.

2. Kopiera ntoskrnl.exe från den temporära katalogen till följande ställen: (skriv över den gamla)
WINNT/System32
WINNT/System32/dllcache

Vissa användare har upptäckt att de saknar dessa kataloger. Välj då att söka efter filen och ersätta den allt eftersom den dyker upp.
Ett alternativt ställe att finna filen på är WINNT/ServicePackFiles/i386

(eller vad din win-katalog heter)

3. Gå till WINNT/Driver Cache/i386
Öppna samt packa upp SP2.cab till en temporär katalog.
Kopiera över ntoskrnl.exe (skriv över den gamla). Sedan ska du komprimera alla filer i den temporära katalogen till SP2.cab. Tänk på att inte komprimera katalogen, bara filerna i den.
Är du inte säker på att ditt komprimeringsprogram kan göra en .cab fil så kan du ladda ner Powerwwwr här.4. Skriv över WINNT/Driver Cache/i386/SP2.cab med din nya modifierade. Nu har vi lurat Windows, när den försöker ersätter den modifierade ntoskrnl.exe så blir det samma fil ändå!Bakgrund för inloggning

Det finns även en metod för att byta ut den hemska w2k-blå bakgrundsfärgen du tvingas stå ut med vid inloggningen. Ã…terigen är det register-hacking som krävs.

I "HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Desktop" finns det en sträng vid namn "Wallpaper". Byt ut dess värde mot sökvägen till bitmapsbilden du vill använda som bakgrund. Finns inte strängen så skapa den genom att lägga till en sträng av typen REG_SZ men namnet "Wallpaper".

Det finns också några andra strängar man kan manipulera:

"TileWallpaper" - Sätter bilden som "tile".
"WallpaperStyle" -Sträcker ut bilden och anpassar den efter din upplösning.
Ange värdet 1 för att sträcka ut/använda tile och 0 för att inte sträcka ut/använda tile.
(Du kan inte använda bägge värdena samtidigt)

"WallpaperOriginX"
"WallpaperOriginY"
I X-strängen ska du ange värdet för antalet pixlar från vänsterkanten till din bild.
I Y-strängen ska du ange värdet för antalet pixlar från överkanten till din bild.

Öppnar du "HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Colors\" och kikar på strängen "Background" kan du ange en RGB-färg som bakgrund, standardvärdet är 58 110 165 (w2k-blå).Windows 9x

Du har väl inte glömt bort hur det gick till i gamla windows? För säkerhets skull så tar vi en snabbgenomgång för er som är glömska eller inte vill uppgradera till Windows 2000.

Filerna vi behöver finns i roten (vanligtvis C:\), där bör du hitta logo.sys, logow.sys samt logos.sys. Hittar du dem inte kan det bero på att du har valt att inte visa dolda filer.

Logo.sys är den som dyker upp när du startar.
Logow.sys är den som syns när du stänger av.
Logos.sys är den som uppmanar dig att stänga av. (dyker inte upp om datorn stängs av automatiskt)

Alla dessa filer är egentligen bitmappar i storleken 320*400 pixlar, 256-färger. Säkerhetskopiera de tre filerna, sedan byter du namn från .sys till .bmp och öppnar dem med ett bildredigeringsprogram och låter fantasin flöda. Tänk bara på att inte byta storlek eller ändra antalet färger. Bilderna kommer att sträckas ut för att täcka hela skärmen.

Spara, byt tillbaka namnen och skriv över de gamla filerna. Nästa gång du startar om kommer bilderna förhoppningsvis vara mycket trevligare!Slutord

Förhoppningsvis så blir det ännu fler guider av det här slaget. Där de estetiska och tekniska kunskaperna får samarbeta :-)
11/4-01 | Whiz | whiz@64bits.se