Innehåll

Operation Stealth

Operation Stealth
Så gör man
Överkurs & resultat


11/01-02 | Rickard | rickard@telia.com


Operation Stealth

Verktyg & Tillbehör:

  • Bågfil, dremel eller dyl.
  • Kraftig dubbelhäftande tejp eller häftdynor går bra.

Verktyg överkurs:

  • Borrmaskin
  • 1mm borr (ett par st kan vara bra)
  • 1mm fiberoptisk kabel utan hölje (20kr på ELFA)
  • Snabblim (Typ: 10sek tork)
  • Skjutmått eller tumstock
  • Rakbladskniv


Jag vill börja med att säga att denna modd är väldigt enkel och
näst intill gratis att göra. Några kronor kostar det om man även
väljer att göra överkursdelen.

Jag misstänker att ideén med detta föddes när någon gammal moddare :)
tyckte att det var lite trist att behöva ha beige färg på CD/CDRW/DVD-spelare i sin annars så snygga svarta, aluminiumfärgade eller vilken färg som helst som avviker från den traditionella beiga tråkiga färgen som en standardlåda har. Detta borde vara ännu intressantare idag
eftersom det är först nu som lådtillverkare börjar förstå att vi vill inte ha lådor i denna trista gamla färg längre.

Så gör man

Denna modd bygger på att man har kvar sina 5.25" lock som man tog bort
när man stoppade i sin CD/CDRW/DVD spelare i sin nyinköpta låda. Så vi
börjar med att leta upp våra 5.25" lock vi har liggandes nånstans :)

Vi ska börja med att kapa av sidorna på locket för att det i princip ska
kunna glida in i ett 5.25" fack. Se på bilden nedan för en jämförelse
mellan ett kapat lock och ett orört lock.

Jag putsade till mitt lock lite med en fil men detta är inget krav. Nu är det dags att ta bort plastfronten från vår CD/CDRW/DVD-spelare. I detta exempel gör jag denna sk. "Stealth mod" på min CD-spelare. Plastfronten är väldigt lätt att ta bort. Titta underifrån på CD-spelaren i öppnat läge så förstår ni precis vad jag menar. Nedanstående bild visar fronten efter att jag har tagit bort den.

Det är nu dags att lossa skruvarna som håller fast CD/CDRW/DVD spelaren i
lådan och skjuta in den en liten bit. Tanken är ju att locket ska åka in mot CD-spelaren och sedan ligga i exakt linje med lådans front. Nu kommer den del som kan vara lite jobbig att få perfekt. Vi ska nu fästa CD-spelarens plastfront på insidan av 5.25" locket. Ta en titt på bilden nedan så förstår du vad vi ska göra.

Det gäller alltså att fästa fronten på ett sådant sätt att den inte släpar mot
överkanten, underkanten eller sidorna när den stängs. Börja med lite tejp så
att du hittar en någorlunda position. Det kan hjälpa att rita lite efter plast-
fronten som jag har gjort på ovanstående bild. Man blir lite förbannad och det går åt lite tejp men efter en stund så glider locket perfekt in mot CD spelaren.

Men hur tusan ska man kunna öppna och stänga CD-spelaren? Nu misstänker du att du kommer få trycka in något smalt under ditt fina nykapade lock för att överhuvudtaget komma åt open/close knappen? :). Nu kommer det fina med denna modd.
Genom att mäta ut på CD-spelaren vart open/close knappen sitter så kan vi sätta någon form av distans på baksidan av 5.25" locket. Ideén med detta är att någonting (i denna guide använder jag mig av dubbelhäftande tejp) ska ligga nästan i kontakt med open/close knappen. Se bilden nedan.

Det är några lager med gul dubbelhäftande tejp och slutligen på toppen har jag behållt skyddet kvar för att open/close knappen inte ska fastna i tejpen. Här är det dock helt valfritt att använda precis vad du vill till distans. Det gäller bara att ha någonting som i princip ligger i kontakt med open/close knappen. Detta resulterar i... Ett litet lätt tryck med fingret nere i högra hörnet och voila, vår CD spelare öppnar sig.

Allt är nu klart! Nedan visar jag ett par bilder hur det kan se ut när du är klar..


Öppet läge

 

Stängt läge (Det är luckan under min CDRW)

 

Smakprov på överkursdelen

 Överkurs & resultat

När du nu är klar med din stealth-modd så kanske du har lagt märke till att dioderna från CD/CDRW/DVD-spelarna ligger bakom 5.25" locket vilket resulterar i att du inte ser när de lyser/blinkar. Detta måste vi ju bara göra något åt :).

Vi börjar med att mäta upp dioden/diodernas (CDRW kan ha 2 dioder) EXAKTA position. Du märkte antagligen att jag skrev exakta med stora bokstäver? :) Detta pga att denna mätning är extremt viktig. Att ha ett skjutmått tillhands nu hjälper en hel del. När vi vet den exakta positionen så märker vi upp den på insidan av vårt moddade 5.25"-lock. Nu greppar vi borrmaskinen med vår väldigt sköra 1mm borr. Var ytterst försiktig när du borrar. Borra ett 1mm hål som sedan kommer att ligga precis i horisontalt/vertikalt läge med dioden på CD spelaren.

Nu tar vi fram den fiberoptiska kabeln. Tanken är att en liten kort bit fiberoptisk kabel ska ligga i kontakt med dioden på insidan och sedan nå precis ut igenom 1mm hålet i 5.25 locket. Använd en rakbladskniv och försök att skära av kabeln så rakt som möjligt. Vi ska bara ha en kort liten stump. Tryck in fiberkabeln i hålet på locket när CD spelaren är monterad i lådan,
fiberkabeln ska nu stick ut en liten bit genom ditt nyborrade hål så att du kan se hur mycket du behöver kapa ytterligare för att få den exakta längden så att den nästan nuddar dioden på insidan och sedan når ut genom hålet i linje med 5.25"-locket. När du har den perfekta längden är det bara att fästa den med 1/4 droppe superlim. Se bilder nedan...

Närbild på fiberkabeln fastlimmad i 1mm hålet.

 

Klart för att sättas på plats.

 

Nedanstående bild visar hur det ser ut på insidan av locket.

 

Trevlig effekt! Dessa 1mm hål syns knappt i släckt läge.

 

Slutresultatet


Lycka till... 
11/01-02 | Rickard | rickard@telia.com

Diskutera denna artikeln i vårt forum!