Innehåll

Voodoo 5 lever

Inledning
Drivrutiner
64bits-paket & inställlningar
Bios & överklockning
Speloptimeringar
Nyttiga program

Voodoo 5 lever


24/6-01 | mkk | mkk@64bits.se

Inledning

Företaget 3dfx må ha försvunnit då det köptes upp av nVidia för ett tag sedan, men det finns fortfarande väldigt många som använder deras produkter. Framför allt Voodoo5 korten kommer säker att vara fullt användbara ett bra tag till. Målet med den här artikeln är att hjälpa andra att få ut mer av sina Voodoo5 kort så att de kan vänta ännu något längre innan det blir absolut tvunget att köpa något nytt. Eftersom även Voodoo4 korten använder samma teknik och drivrutiner så gäller i princip allt som skrivs här även för Voodoo4.



Drivrutiner

Den mest avgörande delen för kortens livslängd kommer att vara just drivrutinerna. Förr eller senare kommer det att bli så att en alltför stor mängd nya spel inte fungerar bra med korten. Om det händer först när DirectX 9 kommer ut eller tidigare återstår att se, men det var i alla fall tur i oturen att 3dfx hann komma ut med drivrutiner för DirectX 8. De senaste officiella går fortfarande att ladda hem ifrån www.3dfx.com.

Men även efter 3dfx's försvinnande så har det dykt upp små paket med alternativa drivrutiner på nätet. Delvis tack vare att en grupp före detta anställda skapade x3dfx, ett försök att hålla liv i utvecklingen. Men de fick lägga ner sin verksamhet ganska så snabbt då de inte lyckades hitta någon finansiär. Det sista som de presterade finns fortfarande länge kvar på www.x3dfx.com, liksom ett ganska så aktivt forum. En del av de paket som dykt upp andra vägar har säkert inte alltid varit särskilt seriösa och har ofta saknat en känd grundkälla, men det vikigaste är ju ändå hur de fungerar i praktiken. Jag har testat en del och till slut funnit ett paket som jag törs rekommendera.

Det är NuAngel's (www.nuangel.net) drivrutinspaket för Windows95/98/Me, som från början skall ha varit drivrutiner för Voodoo5-6000, den sista modellen med fyra grafikchip som 3dfx aldrig släppte till marknaden. Men sådana detaljer kvittar, huvudsaken är att de presterar bra både under Direct3D och OpenGL samt att de inte gett några andra problem. Det har förståss även stöd för de små extra funktioner som 3dfx laborerade med mot slutet, främst Hidden Surface Removal under OpenGL. Mer om det senare. Som en liten lördagspåse så ligger 3dfx's egna överklockningsverktyg med i paketet.



64bits-paket & inställningar

Förutom alternativet att surfa iväg till NuAngel's sida och ta hem paketet så finns även möjligheten att ta hem en modifierad version av samma paket härifrån 64bits. Det enda som skiljer dem åt är att jag har ändrat vissa standardinställningar till värden som jag tror passar bättre för de flesta användare. En viktig detalj med båda paketen är att de utgår ifrån att det redan finns en Voodoo5 drivrutin installerad, då de inte innehåller 3dfx Tools. 3dfx Tools är oberoende av vilken version av själva drivrutinerna som är installerad. För att installera denna drivrutin så gå in i enhetshanteraren (system i kontrollpanelen) och tryck på knappen "uppdatera drivrutin" som finns i egenskaperna för grafikkortet. Gå sedan via de manuella alternativen tills knappen "diskett finnes" dyker upp. Klicka på den och ange var någonstans som du packat upp drivrutinspaketet. Lätt som en plätt efter att man gjort det en gång.

Klicka här för att ladda hem drivrutinspaketet. Storleken är 2.17MB.

Låt oss ta en särskild titt på de viktigaste inställningarna som finns i detta drivrutinspaket. Notera att de flesta har ytterligare beskrivningar i hjälpfunktionen. Under avdelningen General finns om moderkortet är baserat på ett chip-set från VIA en inställning för kommunikationen mellan det och Voodoo5-kortet. Notera att inställningen med 64bits-paketet som standard står på Compatibility. Detta för att en del system och främst de som är utrustade med PCI versionen av kortet får stabilitetsproblem mycket snabbt redan efter uppstarten av windows om något annat ställts in här. Då det oftast ger en märkbar prestandahöjning att att ändra från Compatibilty till Performance så bör det förståss prövas för att se om det går stabilt eller inte.


I avdelningen för Direct3D så är den första riktigt noterbara inställningen Anti-Aliasing. Full Scene Anti-Aliasing eller FSAA som det ofta kallas är en stor faktor till Voodoo5-kortens popularitet. När de kom ut på marknanden var de ensamma om att hantera FSAA på ett bra sätt och är idag tillsammans med GeForce3 fortfarande bäst på detta. 2 Sample Anti-Aliasing(2x FSAA) är en nivå som gör att kraften i kortet räcker till att använda funktionen även i de flesta actionspel med tung grafik. I spel med inte fullt så tung grafik så kan 4 Sample (4x FSAA) också fungera utmärkt.

Sedan finns en liten specialinställning som heter Geometry Assist. I andra drivrutiner som jag provat så har den ofta gett upphov till små grafikfel, men ännu inte med detta paket så jag valde att låta den vara påslagen som standard. Geometry Assist gör så att programkod som normalt åberopar hårdvaruaccelererad T&L i Direct3D istället kommer till processorn via en optimerad rutin. Vid eventuella grafikfel i framför allt nyare spel så kan denna inställning vara en möjlig felkälla i framtiden. Inställningen ger dessutom bättre resultat ju snabbare processor man har.

Level of Detail Bias är en klart intressant funktion. Om inte annat så för att den har 17 olika inställningsalternaitv. Men som tur är så blir frågan mest hur mycket av den ena halvan av skalan man skall använda. Det fungerar som så att med ett negativt värde så framhävs vissa detaljer i grafiken mer, ungefär som en ökad kontrast. Nackdelen är att det kan leda till att ge grafiken ett spräckligt utseende om man inte använder FSAA samtidigt, samt att prestandan sjunker något. Som standard med 64bits paketet är värdet satt till -0.5 av maximala -2.0 vilket verkar vara en lagom nivå tillsammans med 2x FSAA. De båda inställningarna kan tillsammans göra så att detaljer som annars bara skulle framstå som grötiga pixlar istället framträder som meningsfulla former, så det gör helt klart sitt för grafiken.

Om MIP Map Dithering skall jag utöver vad som står i hjälpen bara notera att det inte fyller någon funktion tillsammans med FSAA. Därför är det avstängt som standard men kan med fördel användas ifall man kör utan FSAA.

Vertical Sync är avstängt som standard med detta drivrutinspaket. Det är numera standard för alla system som prestantatester körs på idag. En del föredrar dock ändå att köra med det på. Se hjälpen för ytterligare information om du är osäker på vad Vertical Sync är.

 

Som första stopp i avdelningen för OpenGL/Glide så tittar vi på Guardband Clipping. Guardband Clipping är något av en simpel variant av HSR(se nedan) och har visat sig vara mycket nyttigt för system med svag processor som till exempel en äldre AMD K6/2. Vinsten på ett modernt AMD Athlon system är dock försumbar.

Hidden Surface Removal(HSR) var tänkt att bli nästa slagträ att använda i kampen mot nVidia. Det är en liknande men enklare variant av den Tile Rendering teknik som gjort Kyro2 chipet så lyckat. Det motverkar behovet av att rita upp ytor i grafiken som inte syns, något som är en klar tröskel i dagens grafik. Då det är en experimentell teknik som inte hann utvecklas särskilt långt av 3dfx och ofta ger upphov till grafikfel så är den avstängd som standard. Kan ändock vara användbar i Quake3. Använder du HSR så stäng av Guardband Clipping, då HSR är lite samma sak fast betydligt mer avancerat.

För inställningar som Anti-Aliasing, Level of Detail Bias, MIP Map Dithering och Vertical Sync för OpenGL/Glide, se motsvarande under Direct3D som beskrivits ovan.

 

Nästa sida -->>


24/6-01 | mkk | mkk@64bits.se