Innehåll

Överklockningens fröjder
Vattenkylning


Inledning
Vattenkylning Del 1
Vattenkylning Del 2
Slutsats

 


22/3-01 | Dennis Derenius | derre@64bits.se

Inledning

Sådär ja, då har turen äntligen kommit till att göra en artikel om hur jag burit mig åt för att klocka min celeron 433Mhz till 630 Mhz! Det har inte varit någon lätt resa, innan man kommit på alla lösningar för bygget.
Största problemet för min del, är att jag har taskig ekonomi, vilket ger mig den nackdelen att jag inte har haft råd att köpa nästan några av komponenterna till kylsystemat, och så vidare. Det enda jag inte gjort själv, är pumpen, och den radiator jag använder nu. Men, låt oss börja från scratch...

Allt började med att jag hittade en sida på Internet, som hette 64Bits, där det fanns en massa stollar som hade trimmat sina datorer till bristningsgränsen. Idioter, tyckte jag först, ni vet..."If it ain ´t broke, don ´t fix it..."
Men jag började ganska snart att fundera, ju mer jag läste, desto mer lockande verkade det att på egen hand gradera upp sin dator, utan att behöva gynna processortillverkarna med sina surt förvärvade pengar. Mer och mer insåg jag att det inte var idioter alls, som skrivit dessa hårresande, och i mina öron, ibland helt otroligt osannolika berättelser om hur de fått sina gamla processorer att bli som nya, mycket snabbare prollar...dessutom verkade det roligt!

Så, jag gick igenom vad jag hade för grejor att tillgå, och kom fram med en ganska så dyster prognos. Min dåvarande dator var nämligen tyvärr en märkesmaskin...en Fujitsu Siemens T-Bird ( jag vet, jag vet...namnet klingar illa med en celeronprolle....)

Denna dator bestod av ett moderkort MSI 6178, integrerat ljudkort, 64 Mb ram, 8,4 Gb hdd, och integrerat grafikkort. Detta låter inte särskilt roligt eller? Nå, jag hade faktiskt redan innan detta köpt nytt ljud-, och grafik-kort. Ett Soundblaster Live! Player ljudkort, och tyvärr, ett PCI Matrox G200 16 Mb graffekort. Tyvärr, eftersom jag inte hade någon AGP-port på MSI moderbordet.
Så, med detta som grundstomme, började jag min resa mot en bättre dator...

Datorspec:

  • Abit BP6 med bara en celeron 433 @ 630
  • Hembyggd vattenkylning med peltier
  • HP 8230 brännare
  • Fujitsu 10,2 Gb 5400 ata66 Seagate U4 8,4 Gb
  • Matrox MG200 pci 16 Mb
  • Soundblaster Live! Player 1024
  • Fujitsu Cd-rom 2x64 Mb pc100 cas 322 och 222
  • Moddad låda


Vattenkylning del 1

Det första jag räknat ut att jag skulle behöva var ett moderkort som var mera överklockningsvänligt, och en annan låda, som kunde rymma allt som jag ville ha i den och ge mig tillräckligt med kräm för att orka driva maskineriet.
Från början hade jag inte en tanke på att vattenkyla systemet, utan tänkte nöja mig med fläktkylning. Därför föll valet på en låda som jag tyckte var snygg, lite "spejsad" design. Nämligen en Lepard-låda. Detta är ett val jag ångrar i efterhand, på grund av dålig åtkomlighet och utrymmesmässig brist.
I den här lådan skulle det följa med ett 250W nätaggregat, så det ändrade jag raskt till ett Seventeam 300w.

Angående moderkort, så fick jag tag på ett begagnat Abit bp6, med två stycken celeron 400 Mhz processorer på. Dessa två fick sedermera ge vika för bara en celeron 433, den som satt i sockeln på mitt MSI mobo. Detta på grund av min redan nämnda dåliga ekonomi, jag hade inte råd att köpa grejor nog för att köpa kylning till båda prollarna", och dessutom fick jag ett bra bud på dom. Samme man köpte även mitt gamla chassi, moderkort och nätagg, så där kom det in ett par kronor som jag inte hade väntat mig.
Även en processorfläkt hamnade på inköpslistan, en fop 32.

Med mina nya grejor på bordet, började jag plocka ihop prylarna, och slogs omedelbart av att det var så gott om plats på moderkortet, när man bara använde en processor! "Hmm..undrar om man inte ska satsa på vattenkylning ändå", tänkte jag medans jag monterade min nya fläkt, och började redan i huvudet skissa på upplägget. Men efter en stunds funderande hade jag helt plötsligt monterat ihop datorn, och det var dags för provstart. Förutom allt annat, så hade jag installerat två fläktar i chassit, en nere vid "golvet" i lådan, och en långt upp, och borrat en massa små hål i plåten för luften.

Så, när jag startade datorn, så lät den helt plötsligt som ett jetplan! Väldigt störande, i ungefär tio minuter kunde jag sitta vid maskinen utan att bli irriterad på ljudet som strömmade emot mig som en mindre orkan... I allt detta oljud kunde jag konstatera att datorn nu gick att köra i runt 500 Mhz, vilket för mig lät väldigt lite, med tanke på den tid och summa pengar jag använt för att överklocka.
Så, då började planen på ett hembyggt vattenkylnings-system ta form på allvar....

Sagt och gjort, jag började leta på nätet, framförallt på de svenska överklocknings-sidorna, efter information om hur man ska få ett dylikt system att fungera. Jag kom snabbt fram till att jag skulle föröka bygga ett vattenkylt peltier-system, och hittade åtskillig info om detta ämne. Förvånansvärt hur många i detta land som tycks ha provat denna form av superkylning.

Men min något ansträngda plånbok talade om för mig att jag inte kunde köpa något system, utan skulle vara tvungen att bygga ett själv. Så, jag kollade igenom alla gamla gömmor i garaget hemma hos svärfar, och eftersom jag hade bytt värmepaketet i min Ford Fiesta för bara tre månader sedan, så låg det gamla kvar i garaget!

För er som inte vet vad ett värmepaket är, kan jag tala om att det är den anordning som värmer kupén i bilen, och detta sker på samma sätt som motorn i bilen kyls, fast med en omvänd process! Alltså, värmepaketet består av ett gäng slangar som tar varmt vatten från motorns kylsystem, och leder det igenom ett kylpaket, med en fläkt på som blåser in den varma luften i kupén. Det innebär, att det fanns en liten radiator inuti värmepaketet, som visserligen läckte i skarvarna, men jag tätade det, och vips!, så hade jag en radiator till min dator!

Nästa steg var att få tag i en pump, vilket visade sig svårare än radiatorbygget...den enda pump jag kunde få fram, var en gammal spolarpump till en Volvo. Dessa pumpar är inte byggda för att gå särskilt länge åt gången, och dessutom väsnas de nåt enormt! Men, men, jag hade inget annat att använda, så jag tog den. Samtidigt tog jag reda på var jag kunde få tag på en mindre, och säkrare pump inom en snar framtid, och för ett lågt pris. Svaret var, åk till en zoo-affär, och köp en akvariepump!
Men, för tillfället fick jag nöja mig med den gamla spolarpumpen.

Så, jag plockade ut allt ur lådan igen, och började lista ut var jag skulle placera delarna till kylsystemets olika komponenter. Vid det här laget hade jag börjat ångra att jag köpt en så liten låda, det är ju bara en miditower. Men jag hade gett mig tusan på att det skulle gå, och med lite list och tålamod så fixade det sig!

Lösningen blev att offra en 5 1/2" plats för att flytta ner cd-spelaren ett hack, för att få plats med radiatorns två 80mm fläktar.I det överblivna facket där cd-spelaren satt, kunde jag nu montera min tempdisplay, och nätverskortets led. Denna mod har jag för övrigt beskrivit också, den finns här på 64Bits sida.

Vidare så finns det inte särskilt mycket plats att göra av en stor pump, med vattenbehållare, så lösningen där, blev att flytta hd-racket ett par centimeter åt sidan. Enkelt, bara att borra ur popnitarna, och göra nya hål, och därefter popnita fast racket igen!

Så, nu hade jag listat ut var dom stora grejorna skulle sitta, nu var det bara att börja med resten av systemet. Ett peltier-element införskaffades från kylning.com, tillsammans med en aluminium-coldplate. Denna var dock inte en riktig coldplate, utan bara en liten alu-plåt, 1,5 mm tjock, och krokig, bucklig, och allmänt amatörmässigt tillverkad. Jag påpekade detta för kylning.com, som snarast sände mig en ny, men vid det laget hade jag tröttnat, och gjort en egen i koppar istället. Men, men, shit happen ´s...=)

Dags att börja tillverka ett vattenblock, och det svåraste här, var att få tag på koppar, då detta material tydligen inte går att få tag på som block, utan bara i små dimensioner. Om man inte jobbar på ett ställe som arbetar med koppar då förstås...Det gör inte jag, så jag åkte till en återvinnings-station för metallskrot, och fick tag på en bit koppar i dimensionerna 500*60*8 mm...som ett plattjärn alltså, fast i koppar istället. Det var ju uppenbart att det inte skulle gå att tillverka att solitt block av detta, utan jag fick göra som på bilden bredvid istället.

Ett tredelat block, med en botten av koppar, nedfräst till 3 mm, och slipat absolut plan. En mellandel av koppar, som jag borrade en massa hål i enligt mönstret på bilderna, och sedan filade upp kanalerna med en liten rundfil. Ett oerhört tidskrävande, och slitsamt tillvägagåns-sätt, men vad gör man när man inte har tillgång till fräsar och såna maskiner.
Den fräsning som utförts, har jag gjort med hjälp av min svågers arbetskamrater i en mekanisk verkstad. Och slutligen, ett lock i aluminium, med två anslutningar på. Allt detta borrade jag hål igenom i kanterna utanför vattenkanalerna, och skruvade ihop blocket med Loctite emellan.
Denna typ av Loctite använs inom industrin för att låsa bultar med, och för att täta läckor i luftcylindrars anslutningar. Så jag antog att det skulle funka för detta ändamål oxå. Det funkade utmärkt, eftersom jag slipat alla delar plana i alla ytor som skulle ligga emot varandra. En liten sträng runt kanterna bara, så funkade det som det skulle.

Så, nu hade jag alla delar, och det var bara att sätta ihop grejorna! Jag hade bara trycklufts-slang att leda vatten genom, och den var lite krånglig att använda, eftersom den är armerad, alltså väldigt svår att töja. Och eftersom jag hade ganska så stora anslutningar på blocket, så blev det ett bekymmer. Inte olösligt, men lite besvärligt. Lösningen här blev att skaffa en konisk pryl att trycka in i slangen, samtidigt som jag värmde med varmluftspistol.

Nästa steg var att montera radiatorpaketet på ett bra ställe. Jag ville ha luftutsläppet högt i lådan för att bli av med den överskottsvärme som "läcker" från peltierkitet och vattenblocket.
Så, jag sågade upp ett hål genom taket på lådans hölje, och gjorde sedan fästen för fläktarna och själva radiatorn. Eftersom jag bara hade en naken radiatorkärna, så klämde jag bara fast radiatorn mot skalet på datorn, och gjorde ett hölje till radiatorn efteråt av aluminiumplåt, väldigt tunn, så att den blev lätt att bocka.

Nästa sida -->>