Innehåll

VCD-Guide

Inledning
Vad som behövs
Rippa VOB filerna
DVD2AVI
TMPGEnc
Bränna ut en VCD
Slutsats


31/12 -01 | Johan_vii | Johan_vii@64bits.se


Inledning

DVD, är väl vid det här laget ett ganska välkänt media som prisats för sin goda bild och ljudkvalitet som ger hemmabion en helt annan dimension, jämför man emot den gamla VHS-spelaren med sin halvtaskiga kvalitet på ljud och bild så är det som natt och dag. Det som skiljer de båda medierna åt är att DVD är ett digitalt media dvs ettor och nollor inbrända på en DVD-skiva i flera lager, och det ger den större lagringskapacitet än en CD-skiva som enbart bränns i ett lager. VHS däremot är inspelat på ett magnetband som med tiden slits och då försämras såklart kvalitén på bild och ljud. Men det finns en fördel med VHS och det är att det inte är några större problem att kopiera, man kopplar helt enkelt ihop två VHS-spelare och kopierar till ett tomt VHS-band. Det problem man kan stöta på vid VHS-kopiering är att videosignalen är för svag så det inte går att kopiera men det kan lätt avhjälpas med en signalförstärkare som inte kostar mer än ca 150kr i en välsorterad TV/Video butik.
Kopiering av DVD däremot är en svårare, och framförallt dyrare historia då det krävs en DVD-brännare som kostar från ca 7000kr och uppåt och en DVD-RW med lagringskapacitet på 4,7 gb kostar ca 180kr. Då tänker kanske vissa att det bara är att koppla ihop en DVD-spelare och en VHS-spelare och kopiera DVD-filmen till ett VHS-band men det går inte pga Macrovison. Macrovison är ett kopieringskydd som stör ut den analoga signalen som VHS-spelaren använder för att kunns spela in, så då blir kopian väldigt dålig. Men om man är beredd att göra lite avkall på ljud och bild kvaliten kan man komma lite billigare undan, man gör helt enkelt en mpeg-fil av DVD-filmen. Den här guiden kommer att handla om hur man gör en VCD, dvs en CD-skiva med en mpeg fil på som går att spela upp i en DVD-spelare med stöd för VCD och kan läsa CD-R/CD-RW.
De flesta stationära DVD-spelare som säljs idag har stöd för VCD, och om man inte har en DVD som stöder VCD men en PC kan man alltid titta på en VCD i mediaspelaren i Windows, i Linux/Unix kan man använda vilken spelare som helst som klarar av att spela upp mpeg. Men ska man inte se den på TV så är det bättre att rippa den till DivX då en VCD ser mycket bättre ut på TV än på PC.

Vad som behövs

De flesta som har köpt PC de senaste 2 åren har vad som krävs för att rippa en DVD och bränna ut en VCD.
Rekomenderat system är följande: (Går även med sämre, tar bara längre tid)
CPU: ~600 Mhz eller mer
Ram: 128 mb
Hårddisk: Ca 8gb ledigt
Grafik: Spelar inte så stor roll, ett standard AGP 32mb duger fint
DVD-spelare: Spelar ingen roll, med en snabb går det fortare att rippa
CD-brännare: Desto snabbare desto bättre.

Programmen jag kommer att använda mig av är följande:

cladMdec v1,5
DVD2AVI v1.82
TMPGEnc v2.50
Nero Burning Rom v5,5

Alla program är freeware och kan hämtas på CloneAD utom nero som finns som demoversion på Nero's officiella hemsida.

Rippa VOB filerna

Det första man gör när man ska skapa sin egna VCD är att kopiera filerna från DVD-skivan som innehåller själva filmen till hårddisken, såkallade .vob filer. För att göra det använder jag mig av cladMdec v1,5 och filmen jag ska rippa är Monthy Pytons gamla mästerverk Life of Brian som är en region 2-film. Anledningen till att man måste använda ett särkilt program att kopiera filerna med är att de är krypterade och inte går att kopiera vanlig väg t.ex genom utforskaren.


Klick på bilderna för större format!

När man först startar cladMdec så söker programmet automatiskt upp den enhet som den uppfattar som en DVD-film och väljer de filer som behöver rippas för att kunna se hela "default" filmen, dvs orginalfilmen utan några extra effekter. Oftast så är det väl det man vill kopiera så då låter man intställningarna vid source drive vara och klickar på options, där ska man klicka i Remove Macrovision och resten är det bara låta vara som det är default. Klicka sedan på Save New Options och då kommer du tillbaks till den första menyn. Klicka på destination där och välj var du vill spara vob filerna och sedan är det bara att trycka på start selected operation och vänta, det tar olika lång tid att kopiera beroende på vad du har för system.


  Nästa sida »

 
31/12 -01 | Johan_vii | Johan_vii@64bits.se

Diskutera denna artikeln i vårt forum!