Innehåll

VCD-Guide

Inledning
Vad som behövs
Rippa VOB filerna
DVD2AVI
TMPGEnc
Bränna ut en VCD
Slutsats


31/12 -01 | Johan_vii | Johan_vii@64bits.se


DVD2AVI

När vob filerna är kopierade till hårddisken så ska filmen och ljudet anpassas för att kunna göras om till mpeg och programmet jag använder mig av till det är DVD2AVI. När man öppnat programmet ska man trycka på File menyn sedan väljer man open. När det är gjort går man till katalogen där de rippade filerna finns och väljer den första som i mitt fall heter T01P00_0.vob. Sedan trycker jag på open och då kommer en File List ruta upp som visar alla rippade filer, det bara välja ok. Då kommer man tillbaka till den första rutan och då ska man trycka F5 som är ett kortkommando för preview. Då spelas en preview av filmen upp, dock utan ljud och felaktig hastighet och samtidigt öppnas en Statistics Windows med information om filmen.


I Statistic Windows kan man se all nödvändig information om filmen för att kunna göra en VCD av den, men den informationen behövs inte förrän senare. Det enda som man ska kolla är att det inte står Unknown i Audio -> Format rutan för då är fel ljudspår valt men oftast så hittar programmet det automatiskt, annars får man prova sig fram genom att välja track i audiomenyn. Man måste göra några inställningar i programmet för att sedan välja Save Project. Det som sparas då är en .d2v fil och en mp3 fil med hela filmen ljud i.
Inställningarna som måste göra är följande:
Video menyn -> Field Opertion -> none
Video menyn -> YUV -> RGB -> TV Scale
Audio menyn -> 48 -> 44,1Khz -> Mid
Resten är bara låta vara som det är default. Innan man spara ska man också passa på att klippa bort alla svarta fält runt själva filmen då det är onödigt att ha kvar dem då det tar längre tid att göra VCD'n ju mer som ska komprimeras till mpeg. Det spelar ingen roll vilket bildformat filmen är i då alla filmer konverteras till 16:9 format när man gör dem till VCD.
För att klippa bort svarta fält går man till Video menyn och väljer Clip & Resize. Där måste man välja Video Aspect Free och sedan är det bara att börja klippa. Ett tips är att spola till ett ljust avsnitt i filmen då det blir lättare att se hur mycket som ska bort. När man är klar med klippningen så är det bara att gå till File menyn och välja Save Project. Då sparas ljud i en fil och information om filmen i en annan. I Statistic Windows så ser man hur lång tid det tar att spara, man kan beräkna ca 40 min för en standardfilm. När det är sparat och klart ska man INTE ta bort .vob filerna för de ska fortfarande användas.

TMPGEnc

Nu är det alltså dags att göra den slutgilitiga mpeg filen med ljud och bild tillsammans. För att göra det ska man använda sig av TMPGEnc. Det man ska börja med när man startat TMPGEnc är att välja Video och Sound source och det är filerna som sparades av DVD2AVI så det är bara att välja dem och trycka på ok. Sedan ska man ladda en template som finns där TMPGEnc är intstallerat och det gör man genom att trycka på load och där ska man välja VideoCD (PAL).mcf och sen är det bara att trycka på ok.

När det är gjort så måste man göra lite inställningar, det gör man genom att trycka på Setting knappen och välja Advanced.
Där ska följande inställningar göras:
Vide Source Type: Interlace/Proggresive (Står i DVD2AVI)
Field Order: Top field first (field A)
Source Aspect Ratio: 16:9
Video Arrange Mode: Full Screen (Keep Aspect Ratio)
Sedan ska man dubbelklicka på Audi Effect och där ska Change Volyme vara markerat och det ska stå 200% normalize.
Sedan är man klar med alla inställningar så det är bara att välja vart man vill spara filmen och det gör man på Output File Name, sedan är det bara att trycka på Start. När det är gjort är det bara att vänta några timmar, Life of Brian tog ca 5h för att bli färdig på en Celeron II 900 med 256 mb minne.

När allt är klart så måste man oftast dela upp filmen på 2 filer för att kunna bränna ut den på cd skivor. Dela upp filmen gör man i TMPGEnc genom att välja Mpeg Tools på File menyn, sedan väljer man Merge and Cut.Där är det bara att trycka på add och välja filen som ska delas och trycka ok. Sedan tryckar man på edit och eftersom Life of Brian är ca 93 min så får första filmen bli 46 minuter och den andra filmen får bli det resterande av den första. Så det är bara att välja vart man vill spara den och trycka på ok och sedan väljer man run och då delas den. När den första är klar gör man likadant, man väljer filen som ska delas och skriver 46min to last i range rutan, sedan sparar man och trycker på ok.

Bränna ut en VCD

Nu är det bara en sak kvar att göra för att din hemgjorda VCD ska bli klar och det är att bränna ut den och för att göra det kan jag rekomendera Nero v5,5 som jag kommer att använda mig av. Det är bara att starta nero och välja VideoCD under new compilation.

När det är gjort tryck på New och dra filerna du vill bränna till det vänstra fältet.

Nu är det bara att bränna ut sin VCD genom att välja write CD i File menyn och när det är klart har du en kopia på en DVD som går att spela upp i en DVD spelare.

Slutsats

Den här guiden skrevs för att vara så enkel som möjligt och inte behandla allt på djupet, självklart finns det säkert bättre och snabbare sätt att göra en VCD på men det här sättet är nog bland de enklaste som dessutom ger en fullgod VCD med bra kvalitet. Det man ska vara medveten om när man kopierar är hur Copyright-lagen lyder, dvs vad man får och inte får göra vid kopiering.Fördelar Nackdelar
Billigt Tar lång tid
Går att se i en DVD-spelare Kräver mycket hårddisk
Ganska bra kvalitet  


« Föregående  

 
31/12 -01 | Johan_vii | Johan_vii@64bits.se

Diskutera denna artikeln i vårt forum!