Innehåll

3ds max 4.2

Inledning
Varför 3ds max 4?
Character Studio 3 och Reactor
Historia
Termer att lägga på minnet
Kom igång
Modellera
Material och materialeditorn
Rendering
Modellerar vidare
Mer avancerat
Lära sig mer
Priser
Slutsats


Tack till PCG AB som lånade ut produkten för recension.

21/9 -2002 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Priser

3ds max 4,2 har olika licenser. Att köpa en industrilicens första gången man ska prova 3ds max är inget smart drag. Speciellt inte när man är ung och fattig. Givetvis är Discreet medvetna om problemet och har en studentlicens. Studentlicensen är egentligen en fullständig version av programmet. Den enda skillnaden är att studentlicensen enbart får nyttjas av studerande för att lära sig. Det är strikt förbjudet att använda en studentlicens i kommersiella syften. Vidare information finner du hos Discreet.

När man beställer 3ds max 4,3 s studentlicens får man förutom själva 3ds max 4,3 med två värdefulla plug-ins. Character Studio 3,2 och Reactor. Inga tryckta manualer följer med utan allt ligger på skiva.

I skrivande stund finner du ett sådant paket hos PCG AB för 2475 kr inklusive moms, frakt och postförskottsavgift. Om det låter mycket ska man tänka på att en motsvarande industrilicens kostar mellan 40 000 – 50 000 kr.

Jag måste dessutom nämna att 3ds max 5 skeppas för fullt och det väntas även en studentlicens till det. Senare i höst bör den finnas i Skandinavien. 

Slutsats

Att sätta betyg eller ge för och emot kommentarer på ett sådant här program känns konstigt. Att skriva bra punkter respektive dåliga punkter skulle nog ta en livstid med tanke på att programmet är så pass enormt. Jag har inte heller arbetat med alla konkurrerande program och har därför kanske inte en helt objektiv synvinkel.

Kort och gott kan jag säga att 3ds max har en stark plats på marknaden och ligger långt fram med utvecklingen utav 3D-verktyg. År av utveckling har gett resultat.

Tack till PCG AB som bidrog med recensionsexmplar av 3ds max 4,2.« Föregående  

 

21/9 -2002 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!