Innehåll

Snabba diskar

Snabba diskar
Kombattanterna
Specifikationer
Tester
Winbench
Ljudnivå
Avrundning
Slutsats


Tack till Microstore och Western Digital för recensionsexemplar.

21/3-02 | Axman | axman@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Snabba diskar

En snabb hårddisk, gärna med gott om utrymme och till ett bra pris. Det låter väl enkelt? Ja, det borde det vara, men vilket märke skall man köpa, hur många rpm skall den vara på och hur mycket låter den?

Det är några frågor som vi skall försöka svara på. Det vi skall titta på är tre hårddiskar som kan klassas som det senaste. IBM 120GXP, Seagate Barracuda IV samt Western Digital 100BB. Vad de har gemensamt är att de alla är på 7200 varv och är bland de snabbaste hårddiskarna man kan köpa till IDE idag. Vi kommer att titta på vad som skiljer dem åt och hur de presterar men även ta hänsyn till bland annat ljudvolym.

Tyvärr kunde vi inte testa någon hårddisk från Maxtor vid detta tillfälle men vi hoppas att vi kan återkomma med en recension av en sådan vid senare tillfälle.

Kombattanterna

IBM 120GXP

IBM har haft en väldigt bra historik när det gäller hårddiskar. I vart fall tills man lanserade sin 75GXP-serie. Då började situationen att ändras och det ganska så markant. 75GXP slog alla motståndare prestandamässigt och presterar än idag tämligen bra men man fick problem med hållbarheten.
Anledningen till dessa problem bland annat var man gick över från att tillverka plattorna i aluminium till att tillverka dem av en sorts glas. Detta var något som andra tillverkare gjort sedan tidigare men nu var det alltså dags för IBM.

Resultatet av denna nya teknik blev att hårddiskarna började krascha oftare än Sveriges ekonomi. Och att man dessutom sålde stora mängder av dem gjorde att det hela förstorades upp än mer eftersom så många drabbats.

Efter detta lanserade man 60GXP, nu hade man fått bort problemen till största delen men fortfarande så drabbas hårddiskarna av samma fel som drabbade 75GXP.

När det nu är dags för 120GXP så är det ett dåligt rykte som följer med. Dock så är det tredje generationen av denna typen hårddiskar från IBM vilket rimligtvis borde betyda att felen i stort sett är åtgärdade. Det är något som vi dock inte kan testa utan vi måste, hur vanskligt det än låter, låta tiden utvisa.
Nyligen gick IBM ut med en rekommendation om 120GXP som dock oroar. Det är att man rekommenderar användningen per månad till max 333 timmar, viket blir ungefär 11 timmar per dag (mer om detta senare dock). Man markerar tydligt att 120GXP inte är till för servrar medan om vi tittar på Seagate Barracuda IV så skriver de till och med "high performance for PCs and entry-level ATA servers".
Detta väcker frågetecken om hållbarheten. Tyvärr så är det osäkerhet som råder, det kan vara en försiktighetsåtgärd från IBM med tanke på historiken med 75GXP, men det kan även vara att hårddiskarna helt enkelt inte håller.

120GXP kommer i tre varianter, 40 GB, 80 GB och 120 GB. Detta beroende på att varje platta rymmer 40 GB.


Seagate Barracuda IV

Seagate satsade på att profilera sig med deras Barracuda IV och det var genom att skapa en högpresterande hårddisk med låg ljudvolym. Tidigare hårddiskar i Barracuda-serien har fått ett ganska så bra välkomnande. Läshastigheten har varit bra men andra hårddiskar har ofta tagit tronen i tester.

Seagates historik är inte lika fläckfri som IBM`s men å andra sidan så har man klarat sig tämligen väl från större misstag. Överlag så har Seagate ett ganska så bra rykte, särskilt när det gäller SCSI, de är inte ofelbara och kan krångla, men är överlag ett ganska säkert kort.

Western Digital

Egentligen det företag som har sämst historik av de tre som är med i detta testet. Deras hårddiskar har tills ganska så nyligen varit ganska så opålitliga. Dock så har man höjt ribban och inga större problem har rapporterats med deras senaste alster.

Till skillnad från IBM och Seagate har man inte längre några SCSI-hårddiskar. Istället satsar man allt på IDE och Firewire. Här kan man jämföra med Fujitsu som dragit sig tillbaka från IDE-marknaden för att koncentrera sig på SCSI samt Quantum som numera bildar SCSI-delen inom Maxtor.

Western digital var först med steget till 20 GB per platta och bland annat hårddiskarna 200BB samt 400BB baserar sig på dessa. Efter detta så var man först med två udda storlekar, 27 GB samt 33 GB per platta. Övriga tillverkare gjorde överlag ett stort kliv här, direkt från 20 GB till 40 GB per platta.

Med GB per platta så menar vi helt enkelt hur mycket som ryms på en skiva. Notera att en skiva har två sidor vilket gör att på en platta med 40 GB så är det 20 GB per sida.

Men nåväl, vi skall titta på något som krånglar till det när det gäller Western Digital. Som de flesta vet så är det söktid och rotationshastighet man skall titta på när man skall kontrollera hur snabb hårddisken är. Men det finns en tredje faktor som ofta glöms och det är något som jag just talade om, GB per platta.
Mer GB per platta ger att informationen packas tätare. Det betyder att ett varv på en hårddisk med 40 GB per platta innehåller mer information än motsvarande varv på en hårddisk med 20 GB per platta.

Tittar vi på IBM och Seagate så har de en ny modell för varje hårddisk med ny platta. IBM har: 75GXP med 15 GB per platta, 60 GXP med 20 GB per platta och 120GXP med 40 GB per platta.
För att komma upp i storlek så lägger man i fler plattor. Dock så finns det en övre praktisk gräns på hur många skivor man kan ha då det blir varmt och läshuvudet blir tyngre ju fler plattor man har. Dessutom kan man välja att bara använda halva plattan i en hårddisk. Så av en hårddisk med en 40 GB platta så kan man få en 20 GB genom att bara läsa ena sidan.

Här kommer problemet, WD har till skillnad från andra tillverkare inte använt sig av detta systemet.

Western Digital 7200 rpm

  • 20 GB, 1 platta, 20 GB/platta
  • 30 GB, 2 plattor, 20 GB/platta
  • 40 GB, 2 plattor, 20 GB/platta
  • 60 GB, 3 plattor, 24 GB/platta
  • 80 GB, 3 plattor, 27 GB/platta
  • 100 GB, 3 plattor, 33 GB/platta
  • 120 GB, 3 plattor, 40 GB/platta

Notera antalet GB per platta, upp till 60 GB är den bara 20 GB per platta, sedan så ökar det med storleken på hårddisken. Betänk nu att Seagates och IBM´s hårddiskar har 40 GB per platta i storlekarna: 40, 80 samt 120 GB (Barracuda IV är max 80 GB)

Kort sagt, större hårddisk ger bättre prestanda när det gäller Western Digital för tillfället.

Vi skall ta oss en titt på WD`s 100 GB. Det är antagligen den snarare än deras 120 GB-disk som de flesta funderar på att köpa med tanke på priset.


  Nästa sida »

 
21/3-02 | Axman | axman@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!