Innehåll

Snabba diskar

Snabba diskar
Kombattanterna
Specifikationer
Tester
Winbench
Ljudnivå
Avrundning
Slutsats


Tack till Microstore och Western Digital för recensionsexemplar.

21/3-02 | Axman | axman@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Ljudnivå

För många är det inte bara viktigt att hårddisken skall vara bra. Ett krav är även att den skall vara snabb. Men med snabbhet kommer det ljud, och hårddiskarna vi har testat är alla bland det bästa man kan köpa. Även om vi inte alltid hittade stora skillnader i prestanda skiljer de sig ganska så rejält när det gäller ljudnivå.

Om vi börjar med Western Digital 1000BB så är det en högljudd hårddisk. 35 dBa vid inaktivitet och 38 när den arbetar. Det är ganska så högt det. Ljudets karaktär är ganska neutralt, inte särskilt dovt men inte på något sätt högfrekvent. Man står ut med det men i kontorsmiljö så är det antagligen för mycket. Att hårddisken dessutom är ganska så varm gör att man antagligen inte kommer att kunna ljuddämpa den särskilt bra. Köper man en 1000BB är det för prestanda och storlek. Inte för att man vill ha en tyst dator.


WD1000BB har en betydligt blygsammare ljuddämpning än Barracudan

IBM 120GXP är betydligt tystare, 30 dBa vid inaktivitet är under vad de flesta datorer låter och placerar den som en tämligen tyst hårddisk. Ljudet som den ger ifrån sig är dock ganska så högfrekvent. Jag har tinnitus och 120GXP slog definitivt ganska så illa mot min tinnitus. Även om det var ett lågt ljud så blev det irriterande. Till försvar så är hårddisken i övrigt ganska tyst och högfrekventa ljud är lättare att dämpa bort än dova ljud.

Barracuda IV, poängen med den är att den är ljuddämpad och har en smått fenomenal ljudnivå på 21 dBa i vila. Ljudet är väldigt lågt och man får lyssna nära hårddisken för att höra den. Ljudet som den dock ger ifrån sig är ett dovt brummande som inte stör. Dock så är hårddisken varm eftersom den är isolerad undertill vilket vi ser på bilderna nedan. Barracuda IV levereras normalt i "Silent mode" vilket gör att man missar lite prestanda men vinner mycket i ljudnivå. Det är definitivt värt att köra hårddisken i det tysta läget då den blir ganska så högljudd vid läsning annars.


Avrundning

Så, för att sammanfatta det hela, vilken hårddisk skall man välja?
IBM 120GXP är en snabb hårddisk, den låter inte särskilt mycket och priset är ganska så bra. Dock så är det många frågetecken när det gäller hållbarheten runt dessa hårddiskar. IBM rekommenderar 333 timmar per månad eller 8 timmar per dag (hur de nu får ihop den matematiken?). Men man säger även att de klarar att vara igång dygnet runt. Så 120GXP hade helt klart kunnat vara en hårddisk som vi rekommenderade men vi vågar helt enkelt inte. Tiden får utvisa hur de håller, tills vidare så är det nog klokt att vänta. Det är dessutom inget dåligt val att vänta, alternativen är fullgoda.

Barracuda IV är kanske inte den hårddisk som presterar bäst utan antagligen ligger den strax under konkurrenterna. Ha i dock i åtanke att man antagligen aldrig lär märka skillnaden mellan dessa tre hårddiskar i vanligt eller i ganska tungt arbete. Till sin fördel så har den ett hyfsat rykte men framför allt en väldigt låg ljudvolym. Den låter mindre än vad de flesta budgetdiskar på 5400 rpm gör vilket är väldigt imponerade. Är ljudvolymen det minsta viktig så är det Barracuda IV man skall köpa.
Tyvärr så finns den inte i några varianter med fler än 2 plattor, eller i klarspråk 80GB.

Western Digital 1000BB är en hårddisk som är stor och har bra prestanda. Den imponerar eftersom den har lägre täthet på plattorna men ändå lyckas ta sig upp till konkurrenternas prestanda. Ljudvolymen och värmeutvecklingen är dock inte lika imponerande så är det något som man inte vill ha får man fundera på andra alternativ.

Slutsats

Då var det dags för att komma till en slutsats, vad skall man då köpa? Ja eftersom vi inte har testat Maxtors hårddisk så får vi göra ett val mellan IBM, Western Digital och Seagate.

Ser vi på prestanda så är det 1000BB eller bättre som man skall köpa. Tyvärr så måste man då även köpa en stor hårddisk och det kostar. Vill man gå ned i storlek så kan vi rekommendera Seagate Barracuda IV eftersom den kombinerar bra prestanda med extremt låg ljudnivå.

Överlag är vår rekommendation Seagate Barracuda IV på grund av kombinationen låg ljudnivå och bra prestanda.




« Föregående  

 




21/3-02 | Axman | axman@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!