Innehåll

Gigabyte GA-8PE667 Ultra

Inledning
Specifikationer
Paketets innehåll
Layout
BIOS
Överklockning
Tester
Sammanfattning


26/11-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Layout

Som vanligt när det gäller Gigabytes moderkort är även detta färgat i en blå nyans vilket ser mycket stilrent och elegant ut. Minnes-platserna och AGP-porten är lilafärgade, USB-kontakterna på moderkortet är gula och ATA133-RAID-kontakterna är gröna. Moderkortet sprakar alltså av färger!

Även på detta moderkort är IDE-, floppy- och ATX-kontakterna placerade till höger om minnesplasterna. Detta gör det mycket lätt att hålla dessa kablar ute i kanten av lådan så att de endast stoppar luftflödet minimalt. Använder man sig av runda-kablar istället för flata sådana kommer IDE-kablarna i princip inte hindra luftlödet något.

Tyvärr sitter det en fläkt på nordbryggans fläns, detta kan vara bra för de som överklockar men den ger naturligtvis ifrån sig ett ljud vilket inte uppskattas av dem som strävar efter en tyst dator.

Nackdelarna med detta moderkorts layout är få, men tyvärr finns de där. Precis som på Alabatron PX845ES som föregående vecka blev recenserat sitter ATX 12V-kontakten lite dåligt och man kan inte ta ur och sätta i minnesmoduler när man har ett grafikkort installerat i sin AGP-plats. Detta är dock inte så farligt eftersom ATX 12V-sladden är ganska tunn och hindrar på så sätt inte luftflödet så enormt och hur ofta byter man egentligen minnesmoduler? En annan mer irriterande detalj med layouten är den spärr som skall hålla fast AGP-kortet i dess plats. Den gör sitt jobb mycket bra, nästan för bra. Jag höll på ett bra tag innan jag lyckades få loss mitt grafikkort. Nämnas bör att jag har en relativt stor fläns på grafikkort som skymmer denna spärr så att jag inte nådde den med fingrarna vilket gjorde att jag var tvungen att ta till externa hjälpmedel.

Längst ner i högra hörnet sitter ATA133-RAID-kontrollern och dess kontakter vilket mer eller mindre är standard idag. Nere i detta hörn återfinns också kontakterna för de extra USB-portarna, frontpanelskontakterna och de båda BIOS-chippen.

Två unika saker med detta moderkorts layout är de rundade kanterna på PCB:n och de färgkodade frontpanelskontakterna. De rundade hörnen ger ett extra skydd till moderkortet, både under frakten och under installationen. De färgkodade frontpanelskontakterna gör det mycket lättare att installera de olika knapparna och dioderna på rätt sätt. Dock har Gigabyte gjort en ganska stor miss, det finns inte en enda bild i färg som beskriver layouten på denna kontakt, enbart svartvita. Hela iden fallerar alltså på grund av detta. Det var en bra idé Gigabyte, men tyvärr inte allt för smart tillämpad.

På moderkortet finns hela fyra stycken 3-pins-kontakter för fläktar. De finns på dessa platser, en vid nordbryggan, en bakom AGP-porten och två uppe till höger om processorsockel.

BIOS

Gigabyte använder sig av ett AWARD-BIOS som har en hel del möjligheter till inställningar. Något udda med detta BIOS är dock att de mer avancerade inställningarna är gömda från början, man måste trycka Ctrl+F1 för att få fram dem. Varför Gigabyte har gjorts så här är underligt, framförallt när många andra moderkortstillverkare använder överklocknings- och inställningsmöjligheter som ett försäljningsargument. Det står naturligtvis i manualen hur man skall göra för att få fram de avancerade inställningarna. Detta kan således vara ett sätt att ”tvinga” köparen att läsa igenom manualen vilket kan vara bra, både för köparen och för säljaren.

I BIOS kan man ändra spänningen på minnet till 0,2V över default och spänningen till processorn går att ändra till 1,75V som mest. Gigabyte håller sig alltså till Intels rekommendationer för spänningen till deras processorer baserade kring Nortwood-kärnan. Att ändra spänningen till AGP-kortet är även det möjligt, och här kan man ändra till 0,3V över default. Som på de flesta andra Intel 845PE-baserade moderkorten kan man fixera PCI- och AGP-hastigheterna till 33- respektive 66 Mhz.

Minneshastigheterna som går att ställa in i BIOS är DDR266 och DDR333. Detta förutsätter dock att du använder dig av din processors originalhastighet, överklockar du den överklockar du naturligtvis även dina minnen.

Överklockning

Överklockningsmöjligheterna på detta moderkort är inte lysande, men de finns där och räcker för de flesta. Något som jag saknar är möjligheten till att höja spänningen till minnet något mer än det nuvarande 0,2V över default.

Vi lyckades precis som på Albatron PX845ES att nå 3 Ghz stabilt, men denna gång med endast en spänning på 1,65V till processorn. Dock inträffade samma sak som innan vid högre hastigheter, datorn blev mycket instabil och de olika spänningarna började pendla en hel del under belastning.

Trots att Intel 845PE ej har officiellt stöd för DD400 så lyckades vi nå denna hastighet på minnena utan problem. Detta med originalspänning (2,6V) och 2-5-2-2 som våra minnesinställningar.


« Föregående Nästa sida »

 

26/11-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!