Innehåll

Albatron PX845PEV-800

Inledning
Specifikationer
I paketet
Layout
Ljudkort
BIOS och överklockning
Tester
Slutsats


Ett enormt tack till Network Technical AB som bistod med produkten för recension.

26/04-2003 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


BIOS och överklockning


Albatron, liksom Abit, har valt att använda Phoenix-BIOS. Tyvärr finns inte dubbla BIOS-kretsar som är väldigt uppskattat ur säkerhetssynpunkt. Hur som helst är det vid överklockningen Albatron vill visa framfötterna med sitt PX845PEV-800-kort, och jag kan väl inte annat än hålla med. Det är oerhört trevligt att ändra busshastigheten i 1-MHz-steg och kunna utnyttja sin processor och DDR400-minnen (Double Data Rate) fullt ut.

Till vänster ser vi Phoenix-BIOS grundläggande funktioner. Dvs inställning av klocka, datum, primära och sekundära IDE-kanaler. Om man flyttar till menyn åt höger kommer man till “Advanced” där man kan ställa boot-ordningen. Här gömmer sig även undermenyerna “Advanced BIOS Features”, “Advanced Chipset Features”, “PnP/PCI Configurations” och kanske allra mest intressant “Frequency/Voltage Control”.

Vi börjar med att utforska “Advanced BIOS Features”. Här kan man aktivera “Virus Warning”, som ger ifrån sig pip och ett varningsmedelande ifall någon/något försöker skriva i IDE-hårddiskens bootsektor. Här kan du även stänga av, slå på processorns L1- och L2-cache, ACPI och “Quick Power On Self Test”. Dessa funktioner är knappast nya inom moderkortssammanhang. Nästa undermeny i “Advanced”-menyn är “Advanced Chipset Features”. Här kan man justera minnenas CAS-latency, som kort och gott kan beskrivas som minnenas fördröjning/responstid. Detta är något som de flesta överklockare, och andra prestandamedvetna människor brukar vara ganska måna om.

Näst längst ned i “Advanced”-listan finner vi “PnP/PCI Configurations” som man egentligen aldrig behöver röra. Jag har själv bara behövt köra “reset” på ESCD (Extended System Configuration Data) en gång, dock inte på detta moderkortet. Och sist, men absolut inte minst, snarare roligast är “Frequency/Voltage Control”. Här kan man ställa spänningen till processorn, AGP-porten och DDR-minnena samt finputsa busshastigheten i 1-MHz-steg. Det går även att låsa AGP- och PCI-portarnas frekvens. Dessutom kan man ställa in busshastighetens förhållandet mellan processor och minnen. Det gör att man med en busshastighet på 150 MHz kan använda förhållandet 2.66X mellan minnen och processor och låta DDR400-minnena jobba.

Vi glömmer “Advanced”-menyn tillsvidare, och zappar vidare till “Peripherals”. Som bilden till vänster visar ser vi tre undermenyer, “INTEL OnChip IDE Device”, “INTEL OnChip PCI Device” samt “Onboard I/O Chip Setup”. Bortsett från undermenyerna finns det även möjlighet att stänga av det inbyggda nätverkskortet.

Nästa hållplats blir “Power”. Här kan man kontrollera ACPI och andra inställningar för hur man ska “väcka” datorn. Sista anhalten innan återställningsmenyn och avsluta är “HW Monitor” där man tydligt kan se system- och processortemperatur, fläktarnas varvtal och de aktuella spänningarna. Det går även att aktivera funktionen “Case Open Warning”, som larmar när chassit är öppet. Den sist nämnda funktionen kräver dock extrautrustning som Albatron inte valt att skicka med.

Vad ska man då i korta drag säga om Albatrons Phoenix-BIOS? Ja, det är lättnavigerat och gör sitt jobb. Kan inte vara så mycket bättre.

Tester

Processor: Intel P4 2,8 GHz
Moderkort: Abit BH7, Albatron PX845PEV- 800
Minnen: 1 st. 512 MB PC3200 (DDR400)
Grafikkort: Albatron GeForce 4 Ti4200 128 MB
Hårddisk: Seagate Barracuda V 80 GB

Operativsystem: Windows 2000 Professional
Grafikkortsdrivrtuiner: Detonator 43.45

Mycket prat om PX845PEV-800s överklockningsvänlighet och prestanda. Låt oss ta reda på om det bara är buffel och båg eller om det faktiskt stämmer. Som jag nämnde i min första moderkortsrecension, Abit BH7, fick jag låna en osedvanligt ovillig processor. Den totaltvägrade att gå över 3,25 GHz. Dessutom sätter mitt GeForce4 Ti4200 sina spår i resultaten då den kanske är den största flaskhalsen i systemet. I vilket fall som helst har jag gjort en del benchmarks. Jag har jämfört det med Abit BH7-kortet som jag provade sist på alla punkter förutom i speltestet, Unreal Tournament 2003.

Vi inleder starkt med de väldigt populära benchmark-programmen 3DMark2001 SE och 3DMark03.

Som diagrammet avslöjar tar Albatron-moderkortet täten när de får utnyttja DDR400-minnenas kapacitet, men kommer på efterkälken när de båda korten har sina standardinställningar.

Även här ligger Albatron PX845PEV-800 före sin konkurrent när det får använda DDR400 fullt ut, men klarar inte att stå emot med standardinställningarna.

Samma trend återupprepas även här i PCMark2002. PX845PEV-800 slår Abits BH7 på fingrarna då det har tillgång till högre minneshastighet, men förlorar på såväl CPU som Minne vid standardinställningarna.

För att få lite verklighet på tillvaron bestämde jag mig för att testa moderkortet i action-spelet Unreal Tournament 2003. Siffrorna är alltså den genomsnittliga FPS:en (Frames Per Second) i spelets demon. För övrigt hittar du dessa demon som jag kört under testet i din Unreal Tournament 2003-mapp.

Slutsats

Det är trevligt med fler tillverkare på marknaden och det är väl bara att gratulera Albatron för deras framgångar. I samband med deras jubileum passar de på att släppa ett överklockningsvänligt P4-moderkort med en FSB på svinlande 800 MHz, nämligen PX845PEV-800. Kortet skulle enligt pressreleasen vara utrustat med de allra finaste komponterna. Och visst, det är väldigt överklockningsvänligt, och det kanske till och med har de finaste kondensatorerna man kan köpa för pengar, men det fattas ändå mycket. Att man inte har Serial-ATA och FireWire må väl gå an, men den imbicilla layouten fick bägaren att rinna över. För mig känns det som att Albatron agerat lite trångsynt. De borde ha räknat med att de kunderna som köper ett moderkort avsett för överklockning också vill kunna ha stora flänsar på sina stora värstinggrafikkort. För att kontra med något possitivt kan det vara bra att ha ett moderkort som inte har allt för mycket integrerat. Många vill själva utrusta sina system efter egna önskemål.

Fördelar

Nackdelar

Överklockningsvänligt

Layouten

Nätverkskortet

Avsaknaden av SATA, FireWire och IDE-RAID

Priset




« Föregående  


26/04-2003 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!