Innehåll

Abit BH7

Inledning
Specifikationer
Paketet
Layout
BIOS och överklockning
Tester
Slutsats


Tack till Abit som lånade ut produkten för recension.

11/4-2003 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Jag tror inte Abit behöver någon introduktion efter ett antal år på marknaden. Många har säkert haft ett eget Abit-moderkort, eller i vart fall upplevt någon kompis Abit-kort. Idag ska vi se vad Abits P4-moderkort, BH7, går för.

BH7 är ett kort som rent prismässigt håller sig på en acceptabel nivå. Söker du bland webbutiker så bör du hitta kortet för ca 1000 kr, i den lokala datoraffären får du nog räkna med 100-200 kr extra. Men som vi alla vet behöver inte ett lågt pris utesluta bra kvalité och prestanda. Faktum är att Abit stoltserar med moderkortet som ett "Master of Over Clocking" på sin hemsida. Låt oss se om moderkortet lever upp till de förväntningarna.

Abit BH7 använder sig av Intels 845PE-chipset. Intels första chipset med stöd för HyperThreading (HT), en teknik som gör det möjligt för processorn att utföra flera komplexa instruktioner samtidigt. Till 845PE-chipset hör en MCH (Memory Controller Hub), 82845PE, med stöd för såväl 533- som 400 MHz systembuss och 1,5V AGP 4X. Vi ska inte heller glömma sydbryggan, ICH-kretsen (I/O Controller Hub) 82801DB, med stöd för t ex USB 2.0. För övrigt finns även LCI (LAN Connect Interface) tillgängligt. Nedför finner du en enkel och pedagogisk bild som illustrerar 845PE-chipset arkitektur (bilden är förövrigt hämtad från Intels hemsida). För dig som vi läsa mer om 845PE-chipset och alla dess funktioner hänvisar jag till Intels datablad.

Specifikationer

Pris  1000-1200 kr
Storlek ATX
Processorstöd Intel Pentium 4-processorer
Nordbrygga Intel 82845PE MCH 
Sydbrygga Intel 82801DB ICH4 
AGP-stöd 4X (1,5V)
PCI-platser 5 st.
Minnesplatser 3 st.
Minnesstandard DDR200/266/333
Maximal minneskapacitet 2 GB
IDE-standard  2 st. ATA 100/66/33*-kanaler
USB-portar  4 st.
USB-standard  1.1 och 2.0
Lediga fläktuttag (3-pin) 4 st. varav 3 st. övervakningsbara
Ljud  Ja, 6-kanaligt integrerat ljudkort.
Nätverk  Ja, 10/100 Mbit
RAID Nej.
Serial ATA Ja, Serial ATA 150.**
FireWire (IEEE 1394) Nej.
Övrigt Stöder HyperThreading Technology.

*Stöder endast 3 st. hårddiskar när Serial ATA (SATA) är aktiverat.

**Stöder endast Ultra DMA/ATA100 eller högre.

Med 6-kanaligt ljudkort, 10/100 Mbit nätverkskort och Serial ATA finns det inte mycket att klaga över. Abit BH7 står sig bra mot konkurrenterna rent funktionsmässigt, trots avsaknaden av FireWire (IEEE1394). Nätverkskortet har dessutom en WOL-funktion (Wake On LAN).

Förutom de tidigare listade funktionerna erbjuder BH7 också en S/PDIF-In-kontakt och en S/PDIF-Ut. S/PDIF står för Sony/Philips Digital Interface och är en sorts standard för ljudöverföring, något som finns på t ex DAT-spelare. Det fina med S/PDIF är att ingen analog omvandling sker, vilket skulle kunna försämra ljudkvalitén. Tyvärr har jag inte haft någon möjlighet att testa S/PDIF på detta moderkort då själv inte äger någon DAT-spelare eller liknande, som nyttjar tekniken.

Paketet

Kartongen sticker inte ut, den är väldigt snarlik andra Abit-kartonger. Så någon "love at first sight" är det inte att tala om. Hur som helst är det insidan som räknas. Nu sprättar jag upp lådan.

När man har köpt ett moderkort med sina surt sparade slantar vill man gärna ha ut så mycket som möjligt av det. Ett bra moderkort av hög kvalité och god prestanda är givetvis prio nummer ett, men kringutrustningen är också viktig. Låt oss se vad Abit har valt att skicka med, förutom en kartong med en wakeboard-åkare på.

I mina ögon en ganska tunn bestyckning, men man ska ha i åtanke att Abit kanske fått spara in på tillbehören för att hålla priset på en attraktiv nivå. Runda IDE-kablar hade vart uppskattat och något som jag hade kunnat betala 100 kr extra för. 


  Nästa sida »


11/4-2003 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!