Innehåll

ABIT Fatal1ty AA8XE

Inledning
Specifikationer
Fatal1ty
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats

Tack till ABIT som gjorde denna recension möjlig.

11/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Mitt under den svenska högsommaren introducerade Intel sina nya moderkortskretsar som hade många stora förändringar. Det var inte bara processorsockeln som ändrades, utan även grafikkort- och minnesstandarder tog ett steg framåt i utvecklingen. Med moderkortskretsarna i 900-serien introducerade Intel för första gången stöd för LGA755, PCI-Express och DDR2. Den billigare 915-kretsen var avsedd för vanliga konsumenter (och var därför också bakåtkompatibel med DDR-, men inte med AGP-standarden), den dyrare 925X var ämnad åt de entusiaster som ville få den absolut bästa prestandan. För er som vill veta mer om 900-serien, DDR2, PCI-Express och mycket mera rekommenderas vår artikel ”Intel - Allt nytt, allt bättre?” från augusti.

Men allt blev inte som Intel hade tänkt sig. Det största problemet var att DDR2 visade sig var allt annat än den stora revolution många hade hävdat och väntat sig. Ytterligare något som ställde till det var att grafikkort med PCI-Express-standarden i princip var omöjliga att få tag på (och till viss del är det även idag). Som om detta inte var nog visade det sig att 900-seriens kretsar hade problem med att nå en hög hastighet på systembussen, vilket gjorde att överklockningspotentialen sjönk markant. Allt detta gjorde att många valde att basera sina LGA775-byggen kring de äldre moderkortskretsarna i 800-serien, eller helt enkelt gick över till AMDs nykomling, sockel 939.

Intels svar på ovanstående problem är att lansera ytterligare en moderkortskrets, Intel 925XE. Som ni kan se på namnet är det i princip samma krets som 925X, den enda egentliga skillnaden är att 925XE har officiellt stöd för 1066 MHz-buss mot 925X som enbart har stöd för 800 MHz. Överklockningspotentialen bör med andra ord vara löst med tanke på att alla 925XE-moderkort är garanterade att klara minst 266 MHz. Problemet med PCI-Express-grafikkort är också löst till viss del idag och det är inga större problem att få tag på grafikkort med denna standard (om man bortser från NVIDIAs 6800-serie som fortfarande lyser med sin frånvaro) och DDR2-minnena har börjat få en mer mänsklig latency.

Men i och med lanseringen av 1066-bussen dök det naturligtvis också upp en processor från Intel som kan i den busshastigheten, Intel Pentium 4 3.46 Extreme Edition, men en sådan kostar närmare 10 000 SEK vilket gör att i princip ingen kommer att använda sig av en sådan.

Moderkortet vi idag skall ta oss en djupare titt på är ABIT Fatal1ty AA8XE och detta är naturligtvis baserat kring den nya kretsen 925XE. Som referens har vi ASUS mest exklusiva 925XE-kort, P5AD2-E Premium. De båda korten är riktade åt två helt olika marknadssegment vilket gör att man egentligen inte kan jämföra dem, men prestandamässigt bör de prestera ungefär samma.

Specifikationer

Här under ser ni en tabell med specifikationerna för moderkortet:

Processorstöd Sockel 775-baserade, 533- ,800- och 1066 MHz-buss.
Nordbrygga Intel 925XE.
Sydbrygga Intel ICH6R.
Revisionsnummer 1.0.
BIOS-version 1.1 (03/12/04).
PCI-Express-platser 1 styck 16x- och 2 stycken 1x-portar..
PCI-platser 2 stycken.
Minnesplatser 4 stycken.
Minnesstandard Dual Channel DDR533.
Maximal minneskapacitet 4 GB.
IDE-standard 1 ATA-100-kanal (via ICH6R).
USB-portar 6 stycken (max 8 stycken via bakplåtar).
Firewire Ja, 1394a (Texas Instruments TSB43AB23).
Ljud Ja, med stöd för 7.1 (Realtek ALC880D).
Nätverk 1 Gbit/s och 100 MB/s (via i82541P1 och i82552EZ).
Serial ATA (SATA) (SATA) 4 stycken SATA-150-portar (via ICH6R).
RAID Ja, RAID 0 och RAID 1.

ABIT Fatal1ty AA8XE ser mycket intressant ut på pappret, även om det i vissa avseenden ser lite budgetaktigt ut. Till exempel återfinns bara fyra stycken SATA-portar och en IDE-kanal vilket med dagens mått mätt är tämligen standard. Det finns flertalet moderkort som är baserade på 925XE-kretsarna med 8 SATA-portar och två eller tre IDE-kanaler. Något annat vi också saknar är stöd för 1394b. ABIT har valt att nöja sig med stöd för den äldre standarden, 1394a.

Det finns två stycken nätverkskretsar på moderkortet, men det är bara en av dem som har stöd för 1 Gbit/s. Något bra med dessa är dock att Gbit-anslutning är kopplad på PCIe- och inte på PCI-bussen vilket ger extra prestanda.

Men eftersom moderkortet inte är avsett för arbetsstationer eller andra högpresterande arbetsdatorer är det inte så konstigt att ABIT valt att inte satsa på fler SATA-portar, två stycken Gbit-anslutningar med mera. Fatal1ty är avsett för överklockare, och sådana behöver inte mer än vad ABIT har valt att integrera.


  Nästa sida »


11/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!