Innehåll

ABIT Fatal1ty AA8XE

Inledning
Specifikationer
Fatal1ty
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats

Tack till ABIT som gjorde denna recension möjlig.

11/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Layout & integrerade funktioner

Kretskortet som moderkortet är byggt kring har en klarröd färg. Utöver detta har man valt att färga de flesta plastattiraljer antingen svarta eller röda vilket gör att allt får ett enhetligt utseende på moderkortet. Detta är troligen inte alls speciellt viktigt för de flesta, men dem som ABIT riktar sig åt tycker kanske annorlunda. Färgkombinationen tillsammans med de röda lysdioderna som finns lite överallt på moderkortet gör helt klart att vissa säkert tycker att det ser fräckt ut, medan andra bara irriterar sig på det (och då framförallt lysdioderna).

Uppe till vänster kring processorsockeln är det relativt trångt vilket beror på den stora OTES-tunneln. Man bör alltså vara noga när man väljer ut vilken kylare man skall använda till processorn eftersom alla inte får plats. Vi lyckades till exempel inte montera Zalman CNPS7700-Cu, vilket kanske inte är speciellt förvånande heller.

I det högra hörnet av moderkortets övre del hittar vi båda strömkontakterna, ATX och ATX12V. Dessa sitter båda placerade ypperligt och man behöver inte dra dess kablar över processorn eller någon annan komponent. Värt att notera är också att fläktkontakten med fyra pinnar (den som processorfläkten skall kopplas till) sitter precis bredvid ATX12V-kontakten.

På nordbryggan sitter det en ovanligt stor fläns. Men ABIT har inte nöjt sig med enbart en sådan utan har dessutom valt att placera dit en fläkt. Denna är av 40mm-typ och är totalt en av fem stycken sådana som finns på moderkortet när man har monterat allt. Flänsen är för övrigt väldigt hög vilket är en av anledningarna till att vi inte kunde montera Zalman-flänsen. Men monterar vi loss nordbryggekylaren och roterar den ett halvt varv så att fläkten hamnar på andra sidan är inte kylaren för nordbryggan i vägen vid montering av den enorma Zalman-kylaren (OTES-tunneln är dock fortfarande ett problem).

I hörnet längst ner till höger återfinns som vanligt de flesta kontakter och kretsar. Ut med högerkanten sitter den enda IDE-kontakten, och den är dessutom vinklad vilket är fördelaktigt. Snett nedåt vänster från denna sitter alla fyra SATA-portar fint samlade och dess placering är mer eller mindre standard. Under denna sitter det förutom BIOS- och uGuru-kretsen ett litet teckenfönster. Genom det kan man se i vilken fas moderkortet befinner sig under uppstart, och om något går fel får man en felkod. Med hjälp av denna och manualen kan man snabbt få reda på vad det är som inte fungerar som det skall. Lite längre ner på moderkortet hittar vi kontakten för frontknapparna och frontdioderna. Något intressant med denna är att den är färgkodad, och det gör inkopplingen av dess små kablar betydligt enklare. Denna finess var det Gigabyte som började med för ungefär ett år sedan, men vi ser nu att den har börjat sprida sig till moderkort från andra tillverkare. Ytterligare något som i alla fall undertecknade uppskattade är att det till vänster om denna kontakt, längst ner på moderkortet, finns två stycken knappar. Den ena av dessa fungerar som power-knapp och den andra som reset. Detta underlättar något enormt när man felsöker eller testar hårdvara, men gemene man kommer troligen inte ha någon större nytta av dessa.

Längst ner i moderkortets vänstra hörn sitter den sista av de två lediga fläktkontakterna. Totalt finns det fyra stycken av dessa, men två av dem används redan, en till OTES-fläktarna och en till fläkten som sitter på nordbryggan. Med andra ord har man i princip bara en ledig fläktkontakt (eftersom processorfläkten kräver den andra), och om man dessutom monterar OTES RAMFlow så har man inte en enda ledig fläktkontakt, snålt ABIT! Till höger om fläktkontakten sitter kontakten för diskettstationen. Den sitter med andra ord lite dumt till längst ner på moderkortet, men i ärlighetens namn, vem använder disketter idag?

ABIT har valt att placera de två PCIe 1x-portarna precis under 16x-porten. Under dessa sitter sedan de vanliga PCI-portarna. I vilken ordning och hur man sätter dessa kan ha en enorm betydelse. De flesta grafikkort idag tar upp två stycken kortplatser vilket på det här moderkortet gör att man bara har en PCIe 1x-plats över. Idag är det inget problem eftersom utbudet av sådana kort är minimala, men om ett tag kommer detta absolut inte räcka till. När man nu redan har valt att ta bort en port (många andra moderkort har två PCI- och tre PCIe 1x-portar) vore det väl mycket mer vettigt att flytta ner alla andra portar ett steg så att om man installerar ett grafikkort som kräver två stycken platser så förlorar man ingen port.

Bak på moderkortet hittar vi inte speciellt många portar, vilket helt enkelt beror på att de två fläktarna tar upp större delen av dess utrymme. Dock hittar vi fyra stycken USB-portar, en Firewire-port, två nätverksuttag och de vanliga PS/2-portara. Vi hittar alltså inga som helst kontakter för ljudfunktionen, men dessa kommer man åt med hjälp av det medföljande kortet. Man får också tillgång till fyra stycken (två av varje sort) extra USB- och Firewire-portar via en medföljande bakplåt.

De integrerade funktionerna såsom ljudkort och nätverkskort håller båda två tillräckligt hög kvalité för vanligt bruk. Den ena av de två nätverkskretsarna (Gbit-anslutningen) är som redan nämnt kopplad till PCIe-bussen vilket gör att den kommer prestera som den skall. 100 Mbit-anslutningen är däremot ansluten till PCI-bussen, men det har ingen större betydelse eftersom 100 Mbit inte är speciellt mycket (i jämförelse med 1 Gbit). Ljudkortet är inte lika bra, men det duger helt och hållet till vanlig användning såsom spelande och ljudlyssnande om man inte har exceptionellt höga krav. Dessutom är det betydligt bättre än dem som återfanns på förra generationens moderkort på grund av att man med Intel High Definition Audio har förbättrat ljudkvalitén avsevärt. Något extra kul med ljudkortet är att alla kontakter och liknande är placerade på ett medföljande kretskort vilket leder till att de blir betydligt lättare att använda, och alla hamnar på samma plats (i vanliga fall sitter de både på en bakplåt och vid I/O-portarna).


« Föregående Nästa sida »


11/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!